Boekrecensie: Chinese-ish

Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nlChinese-ish is de stijl van de recepten in dit kookboek, maar net zo goed de identiteit van de schrijfster van dit kookboek. Rosheen werd geboren in Singapore, Jo in China. Beiden groeide ze op in Australië in Melbourne. Als aan hen wordt gevraagd waar ze vandaan komen antwoorden ze: Chinese-ish. Samen verzamelden ze de recepten die hun leven kleur, geur en smaak geven. De recepten die zij als jonge Aziatische Australiërs koken ze omarmen hun cultuur en zoeken een weg in de Westerse wereld.

Roots

Rosheen Kaul (geboren in Singapore) heeft Kasjmirs, Peranakan-Chinese en Filipijnse roots en heeft in verschillende restaurants gewerkt. Bij Heston Blumenthal, maar ook bij Smiths & Deli. Ze is nu hoofdchef bij het restaurant Etta en schrijft in De Guardian. Joanna Hu heeft Australische en Chinese roots en werkt als illustrator. Ze was front of house bij grote restaurants als The Fat Duck en Vue de Monde. Ze gaf haar rechten carrière op om haar passie te volgen.

Niet traditioneel

Dit kookboek is dus geen traditioneel Chinees kookboek. Mocht je daar wel naar op zoek zijn dan kan ik de twee kookboeken van Fuchsia Dunlop trouwens van harte aanbevalen. Ze heeft er twee Sichuan en De echte Chinese keuken thuis. Er staan trouwens wel recepten in Chinese-ish die ook in een boek van Fuchsia Dunlop zouden kunnen staan, alleen heeft het gerecht dan een eigen draai gekregen.

Voorin het boek staat al aangegeven dat succesvol Chinese-ish wil koken je een paar dingen moet weten. Volgens hen zijn de meeste ingrediënten zijn te vinden in een toko of goed gesorteerde supermarkt. Dat laatste is in Australië waarschijnlijk waar, in Nederland moet je echt naar de toko. En ze roerbakken in een wok, al mag je van hen ook een koekenpan of een wok met anti-aanbaklaag(!) gebruiken. De meeste chefs vinden een anti-aanbakwok een belachelijk ding, met een coating die niet te heet mag worden, maar die je wel heel heet moet laten worden om goed te wokken.

Vegan

De meeste recepten kunnen worden aangepast om bijvoorbeeld vegan te worden. Als je meer dan drie ingrediënten moet vervangen, wordt het eindresultaat wel anders dan de bedoeling is. Staat er bij, dat ben ik met ze eens. Ik tel 36 recepten die zo al vegetarisch zijn, als je veganistisch bent valt daar nog wel een gedeelte met ei af. Er staan ook bewust een vegetarische bouillon in en een vegetarische wontonvulling, die beiden ook vegan zijn.
Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

De basics

Er wordt niet vanuit gegaan dat je alles al weet. Sterker ze beginnen met met iets wat simpel en ingewikkeld is: Goede rijst koken, koken, stomen of magnetron, het kan allemaal. Als je dat eenmaal onder de knie hebt kun je heerlijke dingen maken. Zoals gebakken rijst met ei, een ander gerecht met dezelfde eenvoud is de noedels met lente ui-ui-olie, of roerei met tomaat. Ook de groentegerechten vind ik erg aantrekkelijk, maar ook drooggebakken sperziebonen, gefrituurde mais met kruidenzout of sichuanpepers met tijger (grill) strepen.Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Foto’s en illustraties

Er staan foto’s door het boek heen van het eindresultaat van de recepten maar wat het echt een geheel maakt zijn de illustraties en handgeschreven titels van Joanna Hu. Dat brengt alles echt tot leven. Ik heb het al eerder gezegd op Lauriekoek ik ben een groot voorstander van illustratie in kookboeken. Door het boek heen vind je ook persoonlijke verhalen. Over de liefde van migranten ouders, over carrière maken. Veel recepten hebben ook een uitgebreide inleiding met waar een recept vandaan komt. Of een persoonlijke herinnering.Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

-ish

Ik vind Chinese-ish een tof kookboek. Het is het perspectief van twee mensen die traditie belangrijk vinden. Toch volgen ze ook hun eigen smaak en maken soms andere keuzes. Dat levert dan weer nieuwe gerechten op die weergeven hoe zij nu eten in Australië. De titel is heel goed gevonden. Zet ergens -ish achter en het is een nieuw woord. Een woord dat uitstekend de lading dekt.Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinese-ish @ Lauriekoek.nl

Chinese-ish
Rosheen Kaul & Joanna Hu
Uitgeverij Good Cook
€23,50

Posted by on 9 oktober, 2022

LEAVE A COMMENT