Boeken (om Deze Vakantie te Lezen)

boekenWanneer ik vakantie heb, of doe alsof ik vakantie heb, vind ik het altijd prettig om een boek te lezen. Vaak is dat een boek van een stapeltje boeken dat ik graag nog wil lezen en vaak hebben ze al dan niet zijdelings iets met duurzaamheid of met eten of met beiden te maken. Hier is mijn lijstje van afgelopen vakanties, misschien doe je nog titels op voor je eigen lijstje.
voedsellabyrint
Het Voedselabyrint – Jaap Seidell

Als er over een onderwerp veel tegenstrijdige informatie te vinden is op het internet, dan is het wel voeding. Dit is een heel prettig no-nonsense boek dat veel informatie geeft. Niet alleen de laatste stand van zaken op het gebied van onderzoek maar ook praktische tips, die je zelf zou kunnen toepassen.

kleineverslossing

.
.
.
De Kleine Verlossing – Midas Dekkers

Na het boek van Julia Ender over de darmen kan ik het niet laten om dit boek aan te bevelen. het is misschien niet heel erg geschikt om te lezen rond etenstijd of tijdens het eten, het gaat tenslotte over poepen en poep. Geschreven zoals alleen Midas Dekkers dat kan, buitengewoon vermakelijk en leerzaam.

naomi-klein-no-time.
No Time en This Changes Everything – Naomi Klein

Volgens mij is de laatste stand van zaken dat de paus Naomi geconsulteerd heeft om alles te leren over klimaat verandering en de strijd daar tegen. Lees haar boeken en blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken op klimaat verandering, een heel belangrijk onderwerp.
kapitaal

.
.
Kapitaal in de 21ste Eeuw – Thomas Piketty.

Dit boek is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar, wel zo handig bij zo’n dikke pil. Heb je geen zin in een dik boek over economie tijdens de vakantie? Bij de boekhandel zijn ook veel dunnere boekjes de vinden, die dit boek dan wel krachtig samenvatten, dan wel aanvullen of bekritiseren.
doityou
.
Do-it-yourself Guide to Fighting the Big Motherfucking Sad

Misschien zie je het af en toe niet meer zo zitten. Er is zoveel mis op de wereld en niemand lijkt het te zien. Dan is er dit boekje, eigenlijk meer een soort van zine, om je van je treurigheid af te helpen.
strategicaction.
.
Strategic Action for Animals – Melanie Joy

Ik heb een keer een lezing van Melanie Joy bijgewoond en ik vond haar tone of voice buitengewoon prettig. Dit boek gaat over hoe je het beste je boodschap kunt presenteren als het op dierenrechten aankomt.
zoopolis-feb-2012

.
.
.
.
Zoopolis – Wil Kymlica en Sue Donaldson

het is een boek over dierenrechten. Een complex onderwerp. Ik kan dit boek niet snel in een paar zinnen beschrijven, daarom verwijs ik je voor een hele uitgebreide review in het Engels naar de website van Our Hen House .

deugdenvandetafel
De Deugden van de Tafel – Julian Baggini

Een boek met overpeinzingen over het eten van de schrijver. Hoewel ik het lang niet met alles eens ben van wat hij beweert, vond ik het prettig lezen. Hij bracht in het boek ook informatie naar voren die ik nog niet kende en ik vind het altijd verfrissend om onderwerpen van meerdere kanten belicht te zien.

botoxdilemma.

Het Botoxdilemma – Nathalie Huigsloot

Een van de dingen waar je bijna niets over hoort is botox en waarom zou je het wel of niet gebruiken? Hoewel het taboe op ingrepen niet meer schijnt te bestaan heb ik nog nooit iemand voor zijn of haar botoxgebruik uit horen komen in mijn omgeving. Terwijl ik mij niet kan voorstellen dat het niet wordt geïnjecteerd bij deze of gene. In dit boek komt de schrijfster trouwens tot de conclusie dat ze het niet gaat gebruiken, wat mij een wijze beslissing lijkt.
ditkannietwaarzijn
Dit Kan Niet waar Zijn – Joris Luyendijk

Een boek over de bankencrisis. Als socioloog en buitenstaander schetst Luyendijk een onthutsend beeld van de financiële wereld.

.
.
.kun_je_een_betere_wereld_kopen
.
.
.
.
Kun je een Betere Wereld Kopen?  – Wouter Mensink

Die suggestie wordt in de winkel als je een biologisch of fair trade product kunt aanschaffen wel gewekt. De auteur betoogt in dit boek dat eerlijke handel een collectief probleem is, waar een brede discussie over zou moeten worden gevoerd.

eiseetbaarOh en als ik tot slot nog een aanschafsuggestie zou mogen doen, dan is dat het boek E=eetbaar? van J Kamsteeg. Ik heb het de laatste tijd veel mensen aangeraden. Voor als je wel eens wilt weten wat die e-nummers nou eigenlijk betekenen. Alle e-nummers staan er in met toelichting. Als je je wil verdiepen in wat e-nummers zijn en welke ingrediënten er achter schuil gaan, dan is dit je boek.

.
.
.
Wat voor boeken neem jij mee op vakantie? Heb je nog boekentips voor mij? Zowel fictie als non-fictie is welkom.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 3 juli, 2015

6 Comments

 • Hanneke

  3 juli, 2015

  Bedankt voor je lijst. Ik heb er meteen een paar gereserveerd in de bibliotheek. Door studie ben ik de laatste tijd niet veel aan lezen toegekomen, dus mijn tips houd je nog tegoed…

  • Laurie

   3 juli, 2015

   Graag gedaan! Kom gerust nog eens terug als je tips hebt op boekengebied, ik geef niet alleen graag tips, ik krijg ze ook graag.

 • Mo

  8 juli, 2015

  Wauw, wat een verantwoord leesvoer voor tijdens je vakantie! Ikzelf lees het liefst fictie, Haruki Marukami bijvoorbeeld.
  Ik was even benieuwd wat uit je lijst met kookboeken nu je meest favoriete is, welke gebruik je ook in het dagelijks leven het meest?
  Fijne vakantie!

 • Laurie

  9 juli, 2015

  Bedankt voor de tip Mo. Marukami staat op de lijst. De vraag over het kookboek is een hele goede. Ik dacht er gister toevallig nog over na, over wat ik zou antwoorden op deze vraag.
  Ik kook uit het dagelijks leven uit een hele boel verschillende kookboeken, uit ongeveer al mijn gerecenseerde boeken heb ik wel iets gekookt. Die afwisseling vind ik ook heel leuk. Ik denk dat ik de vraag op dit moment zou beantwoorden met de Dikke Vegetarier van Mark Bittman.
  Verder zou ik zeggen: vraag het mij over 3 maanden nog eens, het zou best kunnen dat ik dan een compleet ander antwoord geef.

  • Mo

   9 juli, 2015

   Haha, dat kan ik me voorstellen! Het wisselt bij mij ook heel sterk. Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones is de laatste tijd favoriet. All vind ik de layout wel raar, dat je telkens nog een bladzijde om moet slaan om het vervolg van het recept te lezen.
   Ik zie trouwens dat ik gisteren al een beetje slaperig was en een typefout maakte bij de schrijver, het is Murakami! Eerder naar bed dus ;)

   • Laurie

    9 juli, 2015

    Oh ja Anna! Ik ben ook fan van haar, in Engeland komt binnenkort haar tweede boek al uit, ik hoop dat dat ook in Nederland word uitgegeven. Dat met die lay-out komt wel bij meer kookboeken voor maar het is wel even wennen inderdaad.
    Een typfout is zo gemaakt, ik ken de schrijver wel van naam en zelfs ik had het niet opgemerkt. Misschien moet ik ook eerder naar bed. :-)

LEAVE A COMMENT