Bijzondere toppings

Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl Soms heb je een gerecht wat net iets mist. Dat snufje “je ne sais quoi”. Dat kan natuurlijk zout of peper zijn maar tegenwoordig kun je in de winkel allerlei bijzondere mixen en mengsels krijgen en maken om over je ei, je poke bowl of desnoods je boterham met pindakaas te strooien. In deze blogpost zet ik er 10 voor je op een rij

Bij vrijwel iedere topping hoort natuurlijk een wereldkeuken, zoals de Japanse of de Midden-Oosterse. Ik heb ze een beetje uit hun verband gerukt. Verdiep je vooral in de keuken die erbij hoort. Voor sommige toppings moet je langs de toko of online winkelen bij specialistische webwinkels. Bestel gewoon meteen nog wat andere ingrediënten mee en sluit jezelf op in de keuken.

Gomasio

Dit is geroosterd sesam met een beetje zout. Bij de toko vind je vaak mengsels met kruiden en suiker erin. Bij de biowinkel is het alleen sesam met zout. Lekker over de rijst of zoals ik graag doe, over de gestoomde broccoli.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Togarashi

Een mengsel van sesam, sinaasappelschil, chili, zeewier, maanzaad en gember. Dit is vaak dat kleine potje met dat rode dekseltje wat op tafel staat in sushi restaurants.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Furikake

Furikake doet in de verte een een beetje aan gomasio denken. Het is een mengsel van sesam met zeewier, alleen is het zeewiergehalte hoger. Bij de toko zijn de furikake’s vaak niet vegetarisch omdat er bonito (vis) inzit, bij de biowinkel verkopen ze die van Terra Sana die is wel vegetarisch en veganistisch. Ik heb een fase gehad dat ik dit over alles heen strooide. Het zeewier zorgt voor umami.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Tajin

Chilipeper, limoen en zout in een potje. Het is uitgevonden in Mexico. Ik heb begrepen dat sommige mensen het hebben (her)ontdekt en het hype dreigt te worden, maar daar heb ik nog weinig van gemerkt. Het is in Nederland niet overal te koop, maar Tjin’s toko heeft het in ieder geval.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Za’tar

Za’tar heeft twee betekenissen: het ene is de naam van een kruid, het andere is de naam van een kruidenmengsel waarin dat kruid dan ook vaak weer inzit als ingrediënt. In Nederland zit er vrijwel nooit za’tar in de za’tar. Recent vond ik een strooibus die daadwerkelijk za’tar bevat en dat is echt een typische smaak die je mist als hij er niet is. Goed zoeken dus. Ik bak er graag hartige desempannenkoeken mee.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Duqqa

Dit is een mengel van gevijzelde noten en kruiden. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. Dip brood in olijfolie en dan hier in en je bent blij.

Crispy chili

Een Chinees mengsel van sojaolie met knapperige stukjes chili en ui erin, samen met suiker, peper en gefermenteerde sojabonen is het bijzonder lekker. Je vindt het in de toko.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Everything but the bagel

Een heel Amerikaans mengsel van sesamzaad, maanzaad en uien en knofloo poeder. Vaak wordt er ook zout toegevoegd. Het idee is gebaseerd op een bagel met creamcheese. Je vindt dit bij sommige Engelse/Amerikaanse expatwinkels, maar je kunt het ook zelf makkelijk maken.

Gochugaru

Koreaanse chili. Deze chilivlokken die ik ooit ontdekte dankzij het kimchi maken zijn echt geweldig lekker. Normaal houd ik niet van chili maar de Koreaanse chilivlokken hebben iets speciaals. Eerst waren ze moeilijk te vinden maar nu zijn ze net als gochujang overal te koop. Ik zou ze als ik ze nog niet had meteen allebei kopen als ik toch bij de toko kwam.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Serundeng

Van kokoks, pinda’s en specerijen kun je dit heerlijke Indonesische mengsel maken. Je kunt het kant-en-klaar kopen zoals de meeste mengsels in deze blogpost, maar zelf gemaakt is echt zo veel lekkerder.Bijzondere toppings @ Lauriekoek.nl

Zout met kruiden of rook

Als je voor zout gaat kijk dan ook eens uit naar gerookt zout van bijvoorbeeld Maldon of Salt Odyssey. Er is van dat laatste merk ook zout met kruiden wat heel lekker is.Salt Odyssey @ Lauriekoek.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 10 september, 2020

LEAVE A COMMENT