Belazu veduja

Veduja @ Lauriekoek.nlBelazu heeft iets nieuws veduja dat is vegetarische ‘nduja oftewel Belazu veduja. Oorspronkelijk ontwikkeld voor Engelse pizzaketen Pizza Pilgrims is het nu ook in potjes voor consumenten verkrijgbaar. Gemaakt met dezelfde pepers als waar de vleesversie mee gemaakt wordt. Zodat iedereen het kan eten ook vega’s en vegans. 

De rozenharissa van Belazu scoort hoog op mijn lijstje van favoriete producten. Ik koop het regelmatig, want ik vind het echt de beste rozenharissa. Dus als ik een nieuw product van hetzelfde merk kan proberen doe ik dat graag.

‘Nduja is een worst gemaakt van vlees van het hoofd van een varken, gemengd met Calabrische peper. Het is soms een worst waar uit geschept wordt, het wordt ook in potjes verkocht. Het is een Italiaans armeluisgerecht wat in 2016 populair werd buiten Italië, 2016 werd zelfs gedoopt tot het jaar van de ‘nduja.

Veduja veganistische ‘nduja pasta

Waar ‘nduja dus varken bevat is Belazu veduja gemaakt van dezelfde gefermenteerde Calabrische peper. Het is zeker geen sojaworst in een potje. Het bestaat simpelweg uit Calabrische peper, gerookte paprika, olie, azijn, zeezout, hele herkenbare ingrediënten. Het voelt totaal niet aan als een vleesvervanger of treurig aftreksel van een vleesversie van iets. De structuur is behoorlijk stevig, je kunt er echt hoopjes van maken. De smaak pittig en peperig en een beetje romig, het heeft wel een kick van de peper maar je mond staat niet compleet in de fik.Veduja @ Lauriekoek.nl

Veduja @ Lauriekoek.nl

Hoe gebruik je Belazu veduja?

Ik neem aan zoals je de niet vegetarische ‘nduja ook zou gebruiken. Als dotjes op je pizza, een laagje tussen je tosti, door de scrambled ei, door mayonaise geroerd. Overal waar een chillikick lekker is en dat is op best veel dingen. Ook door pastasaus of op een broodje doet het het erg goed. Het potje is eenmaal geopend 2 weken houdbaar. Een tip is om de inhoud onder een dun laagje olie te zetten om het wat langer goed te houden.
Veduja @ Lauriekoek.nl

In Nederland is het soms een uitdaging om de producten van Belazu te krijgen. In Engeland liggen ze bij grote supermarktketens in Nederland alleen bij foodspeciaalzaken. Lang niet alles wat Belazu in Groot-Brittannië verkoopt kun je ook in Nederland krijgen. Zo hebben ze producten als zure-kersenmelasse, azijn van muskaatdruiven, misoharissa. Die heb ik vooralsnog niet in Nederland aangetroffen, maar wat niet is kan nog komen toch?

Ik kocht mijn potje Veduja bij Woarst in Arnhem.

Posted by on 20 december, 2022

LEAVE A COMMENT