Batu kombucha

Batu kombucha @ Lauriekoek.nlOp Lauriekoek zijn heel wat kombucha reviews te vinden. Er zijn inmiddels best wat verschillende merken te koop in Nederland en ik vind het leuk om ze te proberen. Ik kreeg een tijdje geleden een pakketje van Batu kombucha toegestuurd. Ik heb alle smaken inmiddels geproefd, tijd dus voor een strenge maar rechtvaardige blogpost.

Batu komt uit de koker van Gulpener. Op zich vind ik het slim, de vraag naar alcoholvrij wordt steeds groter en steeds meer mensen laten zich niet meer afschepen met een kinderdrankje. Buiten dat zijn zowel bier als kombucha gefermenteerd. Het sluit wat dat betreft mooi op elkaar aan.

Gepasteuriseerd?

Het eerste wat mij opviel: Batu kombucha vermeldt niet of het gepasteuriseerd of niet gepasteuriseerd is, maar wel “uitgefermenteerd”. Dat betekend dat alle suikers zijn omgezet en er geen suikers meer in het product zouden moeten zitten. In Amerika is kombucha sowieso altijd ongepasteuriseerd en moet dus daardoor gekoeld bewaard worden. In Nederland zijn er geen regels en dat maakt het onduidelijk. Waar merken als Yaya kombucha en Yugen kombucha het juist belangrijk vinden om alles ongepasteuriseerd en “echt” te doen nemen niet alle merken het even serieus. Het is als consument moeilijk te bepalen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Stevia gadverdamme, gadverdamme stevia (vrij naar The Shavers)

Batu kombucha gebruikt biologische thee en claimt geen suiker te bevatten. Het bevat inderdaad geen suiker en maar een paar gram koolhydraten, waarschijnlijk uit de toevoegingen zoals gember en citroen. Omdat er geen suiker in zit en ze toch een bepaalde zoetheid wilden bereiken is stevia toegevoegd en dat is jammer. Ik weet dat stevia op papier een geweldige zoetstof is, er worden allemaal geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht. Maar de smaak… de smaak is echt vies.Batu kombucha @ Lauriekoek.nl

Ik heb alle verschillende smaken uitgeprobeerd en ze hebben allemaal hetzelfde probleem: een gigantische stevianasmaak. Stevia blijft heel lang op een onaangename manier in je mond hangen.  De lime & mint smaak heeft dat het duidelijkste, door de toevoeging munt wordt de steviasmaak nog duidelijker. Ik kan helaas echt geen flesje Batu kombucha leegdrinken, want het gaat mij te snel tegenstaan. Ik denk dat dit de minst lekker kombucha is die ik ooit dronk. Batu kombucha @ Lauriekoek.nl

Kombucha kan heel lekker zijn

Het gekste van het hele verhaal is nog dat er genoeg kombucha is met weinig suikers (uit suiker of uit toegevoegd sap) zonder stevia, dus waarom de stevia? Het is mij werkelijk een raadsel, tenzij ze iets wilde maken wat op light frisdrank leek maar wie zou dat willen? Dit smaakt voor mij niet naar kombucha en dat is jammer, want kombucha kan heel lekker zijn.

Voor meer informatie en verkoop informatie kun je terecht op de website van Batu kombucha.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 17 december, 2020

4 Comments

 • Kristof

  5 maart, 2021

  Stevia is ook niet toegelaten in biologische dranken, ben zelf producent. Staat ook duidelijk vermeld op de site van Europa.

  • Laurie

   5 maart, 2021

   Het lijkt mij vreemd dat er een gercertificeerd biologisch product op de markt kan komen zonder dat daar een controlerend orgaan naar heeft gekeken. Stevia is biologisch te produceren. Dus ook dat is ook geen struikelblok. Je mag mij natuurlijk altijd de exacte link mailen, als je dit leest. Ik ben benieuwd.
   Het grootste nadeel van stevia is dat het gewoon echt niet lekker is. Het heeft de naam “natuurlijker” te zijn maar het is uiteindelijk ook een bewerkt product. Doe mij maar gewoon kombucha met een beetje suiker zonder stevia.

 • Wiel

  18 juli, 2021

  Vreemd commentaar hoor. Zeer subjectieve interpretatie. Batu Kombucha passion, fruit en hop van Gulpener is prima te drinken zonder nasmaak. Is ook prima geschikt voor mensen met diabetes. Het is organisch gefermenteerde thee zonder suiker. Dus volgens voedingsdeskundigen een gezonde drank.

  • Laurie

   18 juli, 2021

   Een recensie is per defintie een subjectieve interpetatie. Daarom is het ook een recensie. Kombucha heeft altijd suiker of honing nodig, anders fermenteerd het niet. Vaak zit er dus ook nog restsuiker in. Dat maakt de smaak aangenamer. Zelf heb ik mijn kombucha wel eens te ver laten doorfermenteren en dan krijg je azijn. Er zijn ook mensen die dat lekker vinden, er zijn mensen die azijn aanlengen met water bij wijze van verfrissende drank. Het kan allemaal.
   Volgens mij zijn er geen voedingsrichtlijnen die stellen dat mensen met diabetes geen suiker mogen en daarom altijd dingen moeten eten die zijn gezoet met zoetstof. Kombucha beoordeel ik op smaak en niet op of het volgens voedingskundigen (wie dat dan ook mogen zijn) een gezonde drank is.

LEAVE A COMMENT