Basta sia Buono vegan biscuits

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl Basta sia buono is een Toscaans gezegde. Het betekent: “als het maar lekker is!”Lekker is nou eenmaal belangrijk. Ook buiten Italië trouwens. In deze prachtig geïllustreerde verpakkingen zitten allerlei soorten veganistische koekjes. 

Basta sia Buono is toevallig ontstaan nadat een bevriend Toscaanse patissier aan Veronique en Gabriele (de oprichters van het merk) zijn laatste creatie aan hen liet proeven. Zijn geheim? De koekjes waren veganistisch, geen eieren, geen melk en geen dierlijke ingrediënten. Ze waren heel erg lekker en niet te zoet. 6 maanden later begonnen ze in België een bedrijf om die koekjes te gaan verkopen.

Drie belangrijke dingen

Bij Basta sia buono vinden ze drie dingen heel belangrijk: een lekkere smaak, altijd alles vers gebakken en een zo gezond mogelijk bakproces. De koekjes zijn biologisch en veganistisch. Ze worden langzaam gebakken zodat er minder schadelijke stoffen ontstaan. De koekjes worden zo snel mogelijk verzonden zodat ze echt vers zijn. Ze worden gebakken zonder conserveringsmiddelen, maar mede door een geheime kruidenmix zijn ze toch nog 6 maanden houdbaar. Verder is de verpakking is biologisch afbreekbaar en een aantal soorten koekjes zijn laag in gluten (wat overigens nog niet geschikt is voor mensen met coeliakie).Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Ik kreeg een flink aantal verschillende soorten koekjes thuis gestuurd om te proberen en dat heb ik natuurlijk met liefde gedaan.

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Befanino

Deze befanini zijn kruidige anijskoekjes, lekker en stevig met een goede anijssmaak. In Nederland hebben we alleen hier en daar een streekkoekjes met anijs. Zonde eigenlijk, want anijs is een hele lekkere smaak. Gelukkig komt Sinterklaas er weer aan met zijn taai taai en tot die tijd stel ik mij zeer tevreden met deze koekjes.Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Cecino

Na de Befanini ging ik over op de Cecino. Deze zijn gemaakt met kikkererwten en amandel en hoewel ik dat niet meteen thuis kon brengen is dat denk ik wel wat me opviel. Bij het veganistisch bakken is kikkererwtenmeel een oude bekende. Ik heb er wel vaker lekkere dingen mee geproefd. Ze hebben twee varianten, een met chocolade en chai en een met limoen en gember. Chocolate & Chai is helaas niet mijn favoriet. Het mist een beetje smaak. Basta sia Buono @ Lauriekoek.nlCecino Lime & Ginger daarentegen vond ik ook ontzettend lekker, veel beter dan die met alleen chocolade er overheen. Het is fris, fruitig en smaakvol.

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Occhio

Ook deze koekjes kent twee varianten: Occhio d’Amore en de Occhio Di Bue. Beiden koekjes die ik vooral ken dankzij een niet nader te noemen Zweeds woonwarenhuis. Deze waren wel lekkerder, een stuk minder zoet (wat ik een verbetering vind) maar wel met een lekkere jamkern. Ik kreeg er nog poedersuiker bij om er over heen te strooien, maar dat is wat mij betreft qua smaak niet eens echt nodig. Het ziet er natuurlijk wel heel mooi uit. De kern van de koekjes krijg je er trouwens ook los bij in het zakje, wat ik een tof detail vind, heel zero waste.

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Speculatius

Dit klinkt misschien Italiaans, maar uiteindelijk zijn het dus gewoon speculaasjes (of speculoos, het is tenslotte een Belgisch bedrijf). Deze koekjes hebben wel een flinke kick, ik denk van de peper en ik mag dat wel.

Basta sia Buono @ Lauriekoek.nl

Aandacht voor details

Volgens mij is Basta Sia Buono het eerste bedrijf waarvan ik gehoord heb dat zijn best doet om acrylamide te verminderen.  Ze gebruiken wel margarine, maar zonder palmolie dus dat is goed om te weten. Ik had hoge verwachtingen want Italianen hebben een naam hoog te houden. Die zijn grotendeels ingelost. Het zijn lekkere koekjes maar je proeft wel dat er geen boter in zit. Het is fijn dat ze niet zo zoet zijn en dat er aan zoveel details gedacht is.

Je kunt de Basta Sia Buono koekjes kopen op de website van Basta Sia Buono en daar kun je ook een lijst vinden van de adressen die de koekjes verkopen.

Posted by on 31 oktober, 2019

LEAVE A COMMENT