BAIN brewing kombucha

Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nlIk kreeg mail van BAIN brewing met de vraag of ik hun kombucha wilde uitproberen. Als enthousiast kombuchadrinker kan ik dan bijna niet weigeren. Dus kreeg ik een pakketjes met alle vier de smaken en een paar interessant uitziende shots thuisgestuurd en kon het proeven beginnen.

Ergens in mijn achterhoofd zat dat ik dit merk wellicht al een keer geproefd had. Dat klopte: ik heb een keer een klein proefglaasje gekregen bij Klein the Grocer. Dat was de eerste keer dat ik een kombucha met koffie probeerde, vandaar dat ik het mij nog herinner. Klein is een leuke winkel in Amsterdam, die ik stiekem wel een beetje mis sinds in weer in Arnhem ben gaan wonen.

Het assortiment

BAIN brewing heeft vier verschillende smaken Oolong, Jasmine, Gemberbier en Coffee en shots met ginger-lemon en veel geelwortel. Die laatste zit in een klein flesje en ziet eruit alsof het net als een stevige borrel in een keer achterover geslagen moet worden. Alles zit in stijlvolle bruine flessen, met een duidelijke witte opdruk. Ik vermoed dat de bruine flessen de drankjes ook moeten beschermen tegen licht. Hoewel niet iedere kombucha zo verpakt is. Op de website staat dat het medische flessen zijn en dat ze hun best doen om ze opnieuw te gebruiken.

Met Scoby

De kombucha is gemaakt met scoby, dat is hoe het hoort. Ik heb het denk ik al eerder uitgelegd, maar er is in Nederland geen wetgeving die regelt wat kombucha is en wat niet. Daarom zijn er fabrikanten zoals Captain kombucha die eigenlijk gewoon een drank maken met probiotisch poeder. Dat mag je kombucha noemen, maar er is geen scoby aan te pas gekomen. Het is eigenlijk valsspelen, wettelijk mag het maar als kombuchaliefhebber vind ik het jammer.

De kombucha is ongepasteuriseerd. Ook dat zie ik als kombuchaliefhebber graag. Dat betekent dat de kombucha niet met hitte behandeld is en alles wat eventueel gezond is nog leeft. Je moet de kombucha in de koelkast of in een koeltas bewaren. Anders fermenteert alles vrolijk verder en dat is niet zo lekker.Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nl

De ingrediënten zijn biologisch, maar er is geen certificering. Alle soorten kombucha zijn veganistisch. Ik ben volgens mij ook nog nooit niet veganistische kombucha tegengekomen in Nederland, dus het spreekt wel een beetje voor zich Volgens de website van BAIN brewing zijn alle kombucha’s alcoholvrij en dus geschikt om te drinken tijdens de zwangerschap, behalve de jasmijnvariant, maar dat heeft niet met alcohol te maken maar met het feit dat jasmijn wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Ginger-lemon shot

Zoals ik al verwachte was het shot met de gember en geelwortel niet mijn ding. Ik heb mijn geelwortel en gember liever in een currypasta. Ik heb bewondering voor mensen die dit elke dag doen. Na een nipje heb ik er genoeg van. Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nl

Coffee kombucha

Over de kombucha was ik wel te spreken. Vooral de fruitige, geroosterde smaken van de koffie kombucha vind ik erg lekker. Het doet denken aan coldbrew maar dan met een twist. De zuren van de kombucha passen er ook heel goed bij. Heel goed zomers drankje. Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nl

Ginger beer kombucha

Gember en kombucha is altijd een goede combinatie. Na het gembershot kon ik deze gembersmaak beter waarderen. Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nl

Oolong kombucha

De oolongthee is heel mild in dez. Echt een klassieke kombucha, het is bijna ijsthee en ook best zoet ook ineens. Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nl

Jasmin kombucha

De jasmijn in deze kombucha heeft echt een jasmijngeur, maar in smaak zou hij van mij nog een tikje sterker mogen. Bain brewing kombucha @ Lauriekoek.nl

Balans

Alle kombucha zit ongeveer 5 gram suiker per 100 ml. Persoonlijk vind ik dat een prettig gehalte, het compenseert de zuren van de kombucha en maakt er echt een drankje van in plaats van een gezondheidstonic alleen.

De kombucha van BAIN brewing kun je kopen bij Klein the Grocer. Voor meer informatie kun je terecht op de website van BAIN brewing.

Posted by on 6 juni, 2021

LEAVE A COMMENT