Recept: Zoete aardappelsoep met ingemaakte citroen

Zoete aardappelsoep met ingemaakt citroen @ Lauriekoek.nl De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik echt overal ingrediënten als tahin en granaatappelmelasse doorheen wil gooien. Sinds ik deze blogpost over Midden-Oosterse ingrediënten schreef heb ik zelf de smaak flink te pakken. Sowieso is het leuker boodschappen doen bij de Turk en de Toko dan bij de supermarkt. Vandaar dat ik nu een recept met jullie deel met een paar van die ingrediënten. Een zoete aardappelsoep met ingemaakte citroen.

Toen ik op Instagram deelde dat ik blij was dat sumak nu ook te koop was bij Albert Heijn en dat dat handig is kreeg ik alleen maar reacties van mensen die adviseerde naar de Turkse supermarkt te gaan, omdat het daar leuker winkelen is en vaak ook nog voordeliger. Ze hebben er grotere bossen kruiden en meer keuze. Oh, en citroenen kun je zelf inmaken. Toch ben ik niet vergeten dat lang niet elke stad of dorp veel keuze heeft in winkels en dat niet iedereen alles zelf wil maken. Hoe je ook aan je citroenen komt: maak deze soep, hij is erg lekker.

Voor de zoete aardappelsoep heb je nodig:
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel harissa of sambal
  • 600 gram zoete aardappel
  • halve grote ingemaakte citroen
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder (zoet)
  • 750 ml bouillon
Wat moet je doen?

Snijd de ui in blokjes en snijd de knoflook fijn, verwarm olie in een pan met een dikke bodem en bak de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg de komijn, paprika en koriander toe, samen met de harissa of sambal. Laat 2 minuten meebakken. Voeg de bouillon toe en de aardappel. Peuter de pitjes uit de citroen en stop die erbij. Ik haal het vruchtvlees er nooit uit, dat vind ik zonde. Mocht je dat wel willen doen, ga je gang. Breng de soep aan de kook, laat ongeveer 20 minuten koken tot de aardappel zacht is.

Je kunt nu twee dingen doen, de citroen uit de soep vissen, klein snijden en er los bij serveren. Of de citroen mee pureren. Als de soep gepureerd is kun je hem toppen met koriander of peterselie, een beetje goede olijfolie, croutons, wat je maar in huis hebt. Je kunt er ook sumak overheen strooien, erg lekker.Zoete aardappelsoep met ingemaakt citroen @ Lauriekoek.nl

Gerookt paprikapoeder vind je in winkels als Dille&Kamille, maar tegenwoordig hebben supermarkten als Albert Heijn het ook in het schap staan. Ingemaakte citroenen kun je vinden bij Midden-Oosterse winkels of je kunt ze dus zelf inmaken. Zelf gebruik ik deze snoezige kleine citroentjes van Belazu met een heel dunne schil. Het is hetzelfde merk als de befaamde rozenharissa, al kun je voor dit recept ook prima gewone harissa gebruiken.

Posted by on 18 juli, 2019

LEAVE A COMMENT