YAYA Kombucha

YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nlKombucha (of komboecha zoals het in het Nederlanders ook nog wel eens wordt genoemd) begint steeds bekender te raken, merk ik. Er is steeds meer vraag naar en het aanbod wordt ook steeds groter. Zelf vind ik het inmiddels een behoorlijke uitdaging om alles bij te houden en uit te proberen. In dit stuk besteed ik aandacht aan YAYA Kombucha.

YAYA kombucha en Tommy’s kombucha

Er zijn eigenlijk twee soorten YAYA kombucha. YAYA kombucha zelf en Tommy’s kombucha. Tommy’s zit in petflesjes en blikjes en is qua uitstraling wat meer op kinderen gericht. YAYA kombucha wordt verkocht in momenteel 4 verschillende varianten en is uitsluitend in glazen flesjes verkrijgbaar. Zowel Tommy’s al YAYA kombucha zijn biologisch. YAYA is te koop bij winkels zoals Ekoplaza.YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

Tommy’s vind je ook bij enkele supermarkten in het schap, zoals DEEN en Jumbo.YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

Nederlands product

YAYA kombucha is een Nederlands merk. Wat in 2013 is begonnen in een Amsterdamse slaapkamer, is nu uitgegroeid tot een serieuze Kombuchabrouwerij. Ze brouwen in kleine batches, met uitsluitend biologische ingrediënten en doen geen concessies in smaak.YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

Een “andere” frisdrank

Wat eigenlijk wel voor alle kombucha geldt op dit moment in Nederland is voor Tommy’s en YAYA kombucha ook zo, de dranken zijn laag in suiker, biologisch, niet gepasteuriseerd. Je bewaart ze dus gekoeld, want het drankje leeft nog een klein beetje door de aanwezigheid van goede(!) bacteriën. Het is een soort frisdrank, vergelijkbaar met ijsthee maar dan “anders”, door de licht funky, unieke smaak van kombucha. Het is misschien even wennen, maar daarna vind je het lekker. Al zal het misschien nooit iedereen bekoren.

Échte kombucha, hoe zit het ook alweer?

Kombucha wordt gemaakt van een SCOBY oftewel een kombuchazwam, hoewel het dus geen paddenstoel is, maar een gemengde cultuur van gisten en bacteriën. De zwam zet thee met suiker om in frisdrank met bijna geen suiker en een lichtzure smaak door fermentatie. Sommige merken, vooral in Amerika doen wel iets met vergisten, maar niet met een zwam. Dat heeft misschien wel de smaak van kombucha, maar is geen echte kombucha. Goed om te weten als je op zoek ben naar echte kombucha.

Original

Hoe smaakt het? Zowel Tommy’s als YAYA hebben een original variant. Dat is de basic kombucha zonder toeters of bellen. Het is een neutrale kombucha voor als je er zelf mee wil koken of bakken, of als je toegevoegde smaakjes stom vindt. Ik vind hem goed te doen maar ik vind het zelf altijd leuk om te proeven wat merken zelf voor toevoegingen bedenken. Dat is waar het ene merk zich vaak op onderscheid van het andere.YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

De verschillende smaken

Van YAYA en Tommy’s zijn er twee met gembersmaak, de Tommy’s een pietsie zoeter en dat is mijn favoriet. Hij smaakt goed naar gember, maar komt niet door je neusgaten weer naar buiten. Lekker fris. YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

Mijn YAYA favoriet is de blauwe bes met pepermunt, ook die lekker fris en ook licht fruitig. YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

De variant met citra hop is ook goed bedacht, dat is kombucha waar hop met veel citrustonen aan is toegevoegd, zodat het een klein beetje doet denken aan bier. Dit was bedoeld als een limited edtion, maar hij is op veler verzoek terug van weggeweest. Het heeft inderdaad een citrussmaak en doet in de verte aan een radler denken.YAYA Kombucha @ Lauriekoek.nl

Voor meer informatie en verkoopadressen kun je terecht op de website van YAYA Kombucha

Posted by on 8 maart, 2019

LEAVE A COMMENT