Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan

Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nlAls op een voorkant van een boek een kommetje groene soep staat, dan moet het wel een gezond kookboek zijn. Het is net zo als met groene smoothies. Er hoort meestal een bepaald type persoon bij, of op zijn minst een persoon die zin heeft in een groene smoothie. Ik durf er op te gokken dat die persoon waarschijnlijk wel interesse zou hebben in dit 7 Ingrediënten Vegan boek.

Eerst minder kooktijd, nu minder ingrediënten

Nu er op kooktijd niet echt meer bezuinigd kan worden. Ik bedoel, het enige wat je kan doen om minder dan 15 minuten aan koken kwijt te zijn is iets opwarmen of een bezorgservice bellen. Is het de beurt aan de ingrediëntenlijsten. Die moeten namelijk korter, als Jamie Oliver het doet, dan weet je dat je on trend bent met je kookboek. In dit geval dus 7 ingrediënten per keer inclusief kruiden, exclusief peper en zout. Wel is het zo dat er soms een portie van iets wat je eerder hebt voorbereid wordt gevraagd.

Ik ben een kookgek

Nog steeds vraag ik me wel een beetje af wat er nou zo intimiderend is aan lange ingrediëntenlijsten. Bij Ottolenghi snap ik het nog omdat soms de helft bestaat uit ingewikkelde dingen die ze bij speciaalzaken soms niet eens hebben. Alleen als er vijf kruiden in een recept staat dan haal je ze toch in een beweging uit de kruidenla? Dat vind ik niet heel erg veel moeite. Of ben ik nou zo’n kookgek die het niet begrijpt?

Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nl
Rita Serano

Anyway, dit boek is geschreven door opperblogger en Instagrammer Rita Serano, een Nederlandse receptontwikkelaar en fotograaf. Ze woont afwisselend in Amsterdam en het Franse platteland. Ze is macrobiotisch opgevoed en haar kookstijl doet mij behoorlijk aan die van Kyra de Vreeze denken.

Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nl
7 ingrediënten vegan is niet alleen veganistisch

Dit kookboek is dus niet alleen veganistisch. Het is ook vrijwel glutenvrij, vrij van toegevoegde vetten, geraffineerde suikers, you name it met invloeden uit de rawfoodkeuken. Rita is speciaal naar Amerika gegaan om daarin kookervaring op te doen toen dat in Nederland nog in de kinderschoenen stond. Het mag dan wel met weinig ingrediënten zijn, het is zeker niet alleen veganistisch.

Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nl
Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nl
Extra ingewikkeld maar dan simpel

Ik vind het wel grappig, want hoewel dit boek is geschreven voor mensen die denken dat veganistisch koken ingewikkeld is, maak je het zo toch ook extra ingewikkeld met extra regels zoals het vermijden van vet en gluten en met steviadruppels. Stevia vind ik zelf bijzonder vies. Als het ergens doorheen zit proef ik het meteen en zelfs als ik het eten heb doorgeslikt blijft de nasmaak nog minuten lang hangen. Welk merk het ook is. Je moet dus wel een beetje van clean eating houden om met dit boek je draai te vinden.

Een fruit en groenten zijn geen vlees… toch?

Een ander ding dat mij opvalt is dat soesjes in dit boek in abrikozen veranderen. Gravad lax wordt reepjes wortel, steak wordt rode kool en slakken worden paddenstoelen. Dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. In Engeland ligt er bijvoorbeeld al wortel gravad lax in de supermarkten. Veel mensen vinden het lekker, maar zeggen dat ze door de naam in de war zijn. Het is geen vis, waarom zou je doen alsof het dat wel is? Het is het recept voor teleurstellingen. Als ik iemand een veganistisch worstje beloof en ik geef hem een banaan, dat idee.

Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nl
Een soort van clean eating

Al met al is dit een boek met mooie foto’s gebaseerd op een sympathiek idee, simpel koken met niet teveel ingrediënten. Voor sommige ingrediënten zal je wel naar een speciaalzaak of biologische winkel moeten. Veganisme is in dit geval ook een soort synoniem voor clean eating, dat moet je wel doorhebben als je dit boek koopt.Boekrecensie: 7 Ingrediënten Vegan - Lauriekoek.nl

7 Ingrediënten Vegan
Rita Serano
Uitgeverij Karakter
€ 19,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 11 mei, 2018

LEAVE A COMMENT