Het Grote Plantaardige Melk Overzicht

Vaak worden mij vragen gesteld over welke soorten plantaardige “melk” er zijn en waar je die kunt vinden, of je er mee kan bakken enzovoort. Het lijkt me handig om die vragen te beantwoorden met een overzicht. 

Voorafgaand wil ik graag nog het volgende aanstippen: als je er zeker van wil zijn dat je geen genetisch gemodificeerde soja bij de hand hebt, dat kun je het beste voor biologische sojaproducten kiezen. Ook heb ik er in dit overzicht niet voor gekozen om aan te geven wat “suikervrij” is en wat niet. De reden hiervoor is de erg uiteenlopende definities van dit woord. Voor sommigen zal het betekenen dat het gezoet is met agave of rijststroop, voor anderen dat ook dit soort zoetmiddelen er niet aan te dienen te komen, kortom: compleet “zoetmiddelvrij”. Voor glutenvrij geldt dat het het beste is om navraag te doen bij de desbetreffende fabrikant. Mocht je plantaardige melk gaan gebruiken als vervanger van koemelk, dan kan het verstandig zijn om voor een variant te kiezen die verrijkt is met calcium, om er zo van te zijn verzekerd dat je dit mineraal voldoende binnen krijgt.

Het overzicht:

Sojamelk
soya_bio_originalnieuw op-isola-bionieuw Provamel Soja    limasojanieuw

Sojamelk heeft een romige structuur en bevat over het algemeen veel proteïne en gezonde vetten. Sojamelk is enorm veelzijdig, koemelk in baksels laat zich vaak moeiteloos vervangen door sojamelk en het laat zich ook goed opschuimen voor in de cappuccino. Sojamelk kun je tegenwoordig vinden in iedere supermarkt (in het koelvak en bij de houdbare zuivel) en in de natuurwinkel. Het is eveneens verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals aardbei en banaan. Handig als je niet zo van de smaak van naturel soja houdt. Niet alle sojamelk is verrijkt met calcium en B12 en vitamine D. Als je dit belangrijk vindt, kijk dan goed op het pak.

.

Rijstmelk
   Provamel Rijstdrink

Rijstmelk heeft een iets waterige structuur en is zoetig van zichzelf, zelfs al is er geen zoetmiddel aan toegevoegd; een favoriet bij kinderen. Het laat zich wat minder goed lenen voor gebruik in de koffie, want het schift. Het enige merk wat niet schijnt te schiften in de koffie is Vita Riz (zie de natuurwinkels en Marqt). Rijstmelk is verder net zo veelzijdig als soja- en amandelmelk. Het is verkrijgbaar bij de supermarkt en bij de natuurwinkel, ook in varianten die zijn verrijkt met calcium.

.

Kokosmelk
kara-kokosmelk     

Kokosmelk, klinkt als melk, maar kan niet 1-op-1 de functie van melk vervangen, want daarvoor is het te dik en romig. Ook is het geen bron van calcium en ook niet ermee verrijkt. Je vindt het in blikjes bij supermarkten en natuurwinkels. Als je ermee wil bakken, gebruik het dan alleen als het nadrukkelijk word voorgeschreven in een recept. Het levert lekkere, naar kokos smakende en smeuïge baksels op.

.

Kokosdrink

Ecomill KokosdrinkNkara kokosdrinkiet te verwarren met kokosmelk uit een blikje of pakje, of kokoswater. Dit is ongeveer 8 procent kokosmelk aangelengd met water tot een drinkbare plantaardige melk met een aangename kokossmaak. Je kunt het vinden bij sommige toko’s onder de merknaam Kara en bij de natuurwinkel onder de naam Ecomill. Ik zou het niet in de cappuccino gebruiken, het schiftgevaar is vrij groot.

.

 

Kokosdrink met rijst of amandel

Deze is wat algemener verkrijgbaar dat de kokosdrink alpro kokosrijstdrinkProvamel rijst/kokoszonder rijst. Je vindt kokosrijstdrink bij de supermarkt en bij de natuurwinkel. Kokos-amandeldrink bij de supermarkt. Het is een van mijn persoonlijke favorieten. Nieuw in de natuurwinkel is ook de rijstkokosmelk met chocolade smaak. Ook deze varianten zijn niet geschikt om  de koffie mee te verrijken.

 coconutalmondnieuw

.

Hazelnootmelk

hazelnootmelk
.
Hazelnootmelk ijkt op amandelmelk, maar heeft een meer uitgesproken nootachtige smaak. Het leent zich daardoor wat minder goed voor bijvoorbeeld in de koffie, of in baksels. Is wel lekker om zo te drinken, of om ijskoffie mee te maken. Hazelnootmelk vind je tegenwoordig in zowel de meeste supermarkten als bij de natuurwinkel. Het is niet altijd verrijkt met calcium.
 hazelnootmelknieuw

.

.

Amandelmelk

  Provamel Amandelmelk                darkchocoalmond

Eveneens een romige structuur met een licht nootachtig smaakje. Amandelmelk ik voedzaam. Het laat zich uitstekend gebruiken bij bijvoorbeeld cornflakes en om havermout mee te koken. Het is bijna net zo veelzijdig als sojamelk, alleen het opschuimen voor cappuccino lukt niet altijd zo goed als met sojamelk. Amandelmelk vind je in de supermarkt en bij de natuurwinkel. Het is niet altijd verrijkt met calcium. Sinds kort is er ook amandelmelk met chocolade smaak verkrijgbaar in Nederland, in Belgie bestond die al enige tijd.

.

Andere notenmelk
Nutdream      Pralinemelk      macadamiamelk

In de natuurwinkel vind je sinds kort ook plantaardige melk op basis van bijvoorbeeld cashew en macadamianoten en rijst-amandel melk. Als je hazelnotenmelk lekker vindt, is macadamianotenmelk echt wat voor jou. Rijstamandelmelk is net als macacdamianotenmelk niet goed voor in de koffie. In de supermarkt vind je nutdream, een notenmelk op basis van verschillende soorten noten namelijk cashew, hazelnoot en amandel. Er is ook een hazelnoot-amandelmelk verkrijgbaar. Deze notenmelken schiften snel in de koffie.

 .

Havermelk
haverchocodrink  oatly       Provamel havermelk

Havermelk heeft een beetje een waterige structuur en niet echt uitgesproken smaak. Ik gebruik het daarom eigenlijk nooit bij het bakken. Havermelk is soms wel verrijkt met calcium. De meeste natuurwinkels en sommige supermarkten verkopen het. Er is ook havermelk met een chocolade smaakje van het merk Oatly, deze smaak vind je bij sommige natuurwinkels.
.
.
.
Quinoamelk en Speltmelk   
speltprovamel     speltmelknieuw
Wat ik over havermelk zeg, geldt eigenlijk ook voor quinoa- en speltmelk. Let wel op: havermelk en quinoamelk kunnen glutenvrij zijn, speltmelk is dit nooit.

.

 

.

Hennepmelk

Dit is heel slecht verkrijgbaar in Nederland, maar sommige vestigingen van De Tuinen verkopen het en op internet is het ook nog wel te vinden. Hennepmelk heeft een sterke uitgesproken smaak: zoetig en weeïg. Voor de echte liefhebber, denk ik. Het is wel rijk aan gezonde omega 3 vetzuren en er is meestal wel calcium aan toegevoegd. Hennepmelk is niet echt geschikt om mee te bakken, dit vanwege de smaak, maar ook omdat omega 3 vetzuren niet tegen verhitting kunnen.

.
 

Er komen in de toekomst steeds meer soorten plantaardige melk op de markt. In het buitenland is er ook plantaardige melk verkrijgbaar op basis van maïs en op basis van lijnzaad. Wie weet zien we die hier binnenkort (of iets minder binnenkort) ook wel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 14 augustus, 2013

15 Comments

 • Liesbeth

  20 augustus, 2013

  Grappig genoeg is Havermelk mijn favoriet, naast amandelmelk. Ik vind havermelk een beetje naar Brinta smaken. Leuke blog heb je, ik ben net overgestapt van vegetarier naar veganist, dus dan zulke blogs een welkome informatiebron!

  • Laurie

   20 augustus, 2013

   Bedankt voor je compliment! Ik hoop dat je ook in de toekomst nog veel aan mijn blog zal hebben.

 • irene

  14 januari, 2014

  Waar kun je het merk Provamel verkrijgen? Wat ik jammer vind is dat de rijstmelk of aanverwant weinig in de aanbieding zijn. Pas op met sojamelk, zie volgende website…
  http://jenaidavanwijk.com/10-redenen-waarom-soja-ongezond-is/ Suc6

 • Zoë

  15 april, 2014

  De rijst kokosmelk is ook mijn absolute favoriet! Ik koop ze altijd in brikjes met een rietje voor onderweg.

 • caro

  6 juni, 2014

  Hier ook favoriet; rijst kokos-melk van Provamel! Had alleen laatst een pak waar ‘vlokjes’ in dreven. Lijkt op geschiftte melk terwijl hij nog lang niet over max.houdbaarheidsdatum heen was.Weet iemand of dat betekent dat de melk niet meer goed is? In de winkel stond hij niet in de koeling, dat heb ik thuis na openen wel gedaan(zoals op het pak staat)

  • Laurie

   7 juni, 2014

   Ik zou zeggen doe de geur test: Hoe ruikt he? Ruikt het gewoon naar rijst en kokos neem er dan een slok van. Smaakt het nog normaal? Dan lijkt me er niets aan de hand.
   Als je echt zekerheid wil hebben kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Provamel zelf.

 • Jaya

  6 juli, 2014

  Lijnzaadmelk is ook in Nederland te koop. Het merk Omega-3 heeft lijnzaadmelk en is te koop bij sommige Jumbo’s.
  Er zijn overigens nog wat meer plantmelken, zoals kastanjemelk, amaranthmelk, sesammelk, gierstmelk, boekweitmelk, etc. die in Nederland te koop zijn.
  Hier kan je een overzicht zien van alle merken en varianten, en waar ze te koop zijn: http://wiki.veganisme.org/index.php/Dranken,_niet-alcoholisch

  • Laurie

   6 juli, 2014

   Zo snel ik de sesammelk, kamutmelk, lijnzaadmelk, gierstmelk of amaranth melk zelf ergens zie en geprobeerd heb neem ik ze in het overzicht op. De kastanje melk is zo te zien een instantmelk en ik heb er voor gekozen geen plantaardige poedermelk in het overzicht op te nemen.

 • dockx

  22 december, 2014

  Nutdream schift helemaal niet in de koffie, soya melk wel. Soyaroom is makkelijker te gebruiken in koffie dan sojamelk.
  Ik ben een grote fan van nutdream, geeft een zalige smaak aan koffie en rijspap, pudding,chocomelk…

  • Laurie

   22 december, 2014

   Gek, bij mij is het precies andersom! Notenmelk schift vrijwel meteen, soja niet. Het zal ongetwijfeld uitmaken welk merk je het liefst gebruikt. Ik vind nutdream, net als rijstmelk, ook moeilijk (tot niet) op te schuimen. Het zou niet mijn eerste keuze zijn voor een latte of cappuccino.
   Grote ketens lukt het wel om notenmelk op te schuimen. Enige tijd geleden zag ik dat Coffee Company ook amandelmelk in de koffie aanbied. Zij hebben dan ook grote fancy koffiemachines die ik niet thuis heb staan. Ze kunnen de temperatuur van de koffie daar ook goed instellen waardoor schiften kan worden voorkomen. Stel ik me zo voor. Mocht je zo’n machine thuis hebben: lucky you. :-)

 • Sofie

  8 december, 2016

  Een heel handig overzicht! Havermelk is mijn favoriet :)

  • Laurie

   8 december, 2016

   Ja mijn plantaarige melkoverzicht is beroemd en berucht. :-) Hoera voor havermelk. Heb je de nieuwe mango smaak van Oatly al geprobeerd?

 • Jan Abrahim

  9 juli, 2017

  De amandelmelk van Zonnatura schift bij mij in de koffie en in de thee.
  Als ik hem opwarm in een pannetje, gebeurt dat niet. Maar als ik hem dan bij de koffie doe schift hij weer. Zit daar een logica achter?

  • Laurie

   9 juli, 2017

   Je warmt hem op en dan schift hij ook bedoel je? Amandelmelk is moeilijk in de koffie, hij is heel anders qua vet en eiwitpercentage en daarom “wateriger”. Je zou kunnen kijken of je de Alpro amandelmelk kan vinden die speciaal bedoeld is voor in de koffie. Die is precies aangepast op wat nodig is voor een goede koffie qua percentages. Toch denk ik dat dat voor de gewone consument nog steeds een moeilijk iets is, omdat wij de horeca apparatuur niet hebben voor een optimaal resultaat.

LEAVE A COMMENT