Verstegen spice blends voor vega

Ja, dit zijn de nieuwekruiden mixen van Verstegen, Niet alleen de kruiden zijn een mix, maar de naam “Spice blends voor vega” is een mix van Engels en Nederlands die een beetje raar aanvoelt. Het idee is een potje met kruiden en een recept. Voor de hartige touch die veel mensen in vegetarisch eten missen, heeft Verstegen miso toegevoegd, een gefermenteerde sojabonenpasta. “niets staat je meer in de weg om groenten te eten” aldus Verstegen. Ik vind er wat van.

Geen echt nieuw concept

Aan de ene kant is er niets nieuws onder de zon. Er bestaan al jaren kruidenmixen in de winkel. Kruiden waar je alle kanten mee op kan zoals kerrie en speculaaskruiden bijvoorbeeld. Daar is niets mis mee. Er zijn ook nikserige kruidenmixen, speciaal voor vis, of voor tofu. Bedoeld voor onzekere koks die het moeilijk vinden om zelf een recept te zoeken, of misschien zelf iets te proberen. Vaak zijn dit soort kruiden mixen of pakketjes een stuk duurder. Je krijgt er vaak ook een recept bij.

Een pakje of een zakje

Het is eigenlijk net als bij een pakje of een zakje, ook dat is vaak een kruidenmix, een lijst instructies en een boodschappenlijstje. Het lijkt handig maar uiteindelijk koop je er alsnog veel los bij en zit je vast aan de instructies van het pakje. Bij Verstegen spice blends voor vega is het niet anders. Op de “natuurlijk bruin” ogende potjes staat een recept. Daar moet je je aan houden. De kruidenmixen zijn zelfs vernoemd naar het recept, zoals: Shakshuka, zoete aardappelsalade of vega pasta bolognese. Als enthousiaste thuiskok haak ik af. Hier heb je toch geen potje voor nodig? Alleen een goed kookboek voor een fijn recept.

Miso is slim

Dat er miso in de potjes zit is slim. Umami is een ding, ook in de vegetarische keuken. Vroeger werd dat vaak toegevoegd door smaakversterker zoals monosodiumglutamaat (E621) toe te voegen. Alleen heeft dat een slechte reputatie, want mensen zijn er bang voor geworden. Voor miso zijn mensen (nog) niet bang, sterker nog het heeft soms zelfs de naam hip te zijn. Het is van nature rijk aan: precies, glutamaat! In het buitenland wordt het nu ook gebruikt om bijvoorbeeld het zout gehalte in kant-en-klare vleesproducten te verlagen. Fabrikanten hebben het nu dus ook ontdekt.

Umami vind je overal

Voor het eten van meer groenten heb je Verstegen spice blends voor vega ook niet nodig. Umami zit t niet alleen in miso of in E621. Monosodiumglutamaat komt ook van nature voor in gistextract, edelgist, tomaat en kaas, sojasaus en zeewier. Dus ook al je geen miso wil kopen, zijn er nog genoeg opties om lekker umamirijk vegetarisch mee te koken.

3 Euro voor 28 gram kruiden

Voor 28 gram kruidenmix van Verstegen betaal je 3 Euro. En dat is ook echt slim gedaan, want dan blijft er veel winst over voor de fabrikant. Als ik mensen een goede raad zou mogen geven: koop zelf een pot miso, daar kun je veel meer kanten mee op en het is uiteindelijk per gerecht veel voordeliger. Vul je eigen kruidenla, ga een keer naar de toko of de Turk, daar vind je goede kruiden, vaak ook nog voor minder geld. Laat dit soort Verstegen spice blends voor vega dingen los en koop een leuk kookboek. Dan zit je niet meer vast aan wat een pakje of zakje van je vraagt. Je kunt ook wat meer van het een en wat minder van het ander toevoegen, je kunt echt doen wat je zelf lekker vind. Dat geeft een enorme vrijheid.

Je vindt de spice blends op de kruidenafdeling van Albert Heijn. Je kunt ze ook kopen bij Verstegen zelf.

Posted by on 5 juni, 2020

LEAVE A COMMENT