De Grote Zuivelalternatieven Post

ZuivelalternatievenEen tijdje geleden schreef ik het grote plantaardige melkoverzicht, met daarin de meest voorkomende soorten plantaardige melk, wat je ermee kunt en waar je ze kunt kopen. In deze post ga ik dat proberen te doen voor andere plantaardige alternatieven op zuivelgebied zoals: room, slagroom, yoghurt, en vla, boter, roomijs en sour cream.
Let erop dat je voor biologische sojaproducten het beste terecht kun bij een natuurwinkel. Lees als iets liever niet eet (door voedingsallergie of dieet) altijd goed het etiket, om er zeker van te zijn dat een product voor jou geschikt is.

Yoghurt
sojade-400g-pruneau-multi-hdalpro-mild-creamy-natureIn de supermarkt zijn er enkele yoghurtalternatieven verkrijgbaar, op basis van soja en allen afkomstig van Alpro: Mild and Creamy (in pak) en yoghurt in bekers met verschillende smaken. Twee varianten heten Cremoso, die hebben een appelstrudel en citroentaart smaak (sindskort verkrijgbaar en nog niet bij elke supermarkt). Er is ook een naturel ongezoete variant verkrijgbaar (ook in kleine verpakkingen). Aan deze varianten is calcium toegevoegd.
cremosopersfoto

In de natuurwinkel heb je nog wat andere keuzes, onder andere: Provamel en Sojade. Die vind je onder andere in bekers en pakjes yoghurt met het label  “ontbijtvariatie”, met of zonder toevoeging van bijvoorbeeld fruit en naturel (ongezoet). Let op: aan de yoghurt bij de coyonatuurwinkel is geen calcium toegevoegd.

Naast yoghurt op sojabasis, is er ook yoghurt op kokosbasis, wat helaas verkrijgbaar is bij slechts  enkele health food stores in Nederland. Het is afkomstig van het merk Coyo, waar ik eerder dit stuk over schreef.

In de supermarkt en de natuurwinkel kun je ook een naturel yoghurt vinden die bestaat uit soja gemend met amandel en soja gemengd met kokos. Aan die in de supermarkt is calcium toegevoegd, aan die in de natuurwinkel niet.
alpronaturelamandel provamelsojakokosyoghurt

.
Vla

alprovanillevla dessert_speculoos-01_375x455
Vla van Alpro op sojabasis vind je in de supermarkt buiten de koelafdeling, bij de houdbare melkproducten. Het is verkrijgbaar in pakken van een halve liter en in kleine bakjes, in de smaken: karamel, vanille, chocolade en speculoos.provamel

Bij de natuurwinkel vind je van Provamel ook chocoladevla en vanillevla op de houdbare afdeling en kleine toetjes met karamel smaak. Bij sommige natuurwinkels zijn ook buiten de koeling desserts te vinden van het merk Vitariz op basis van rijst (vanille rice-dessert-choco-2st-vitariz-200gen chocolade). Aan de vla’s en desserts bij de natuurwinkel is geen calcium toegevoegd, de Alpro producten bevatten, net als bij de yoghurt, daarentegen wel calcium.


amazake.
Amazake

Een aparte in de categorie toetjes is amazake. Amazake vind je bij de natuurvoedingszaak en is een dessert op basis van zoete granen zoals gierst en bruine rijst. Er is geen suiker aan toegevoegd, het is melkvrij en je kunt het ook gebruiken bij het bakken of in smoothies.

 

.
Room

Als vervanging voor room en kookroom zijn er bij de supermarkt twee soorten room op de houdbare melkafdeling te vinden. Ricedream, op basis van rijst en Alpro, op basis van soja (ook verkrijgbaar in een lichtvariant). In de natuurwinkel vind je ook room op basis van haver (Hafer Cuisine) van het merk Oatly, Provamel op basis van rijst en soja en Lima, op basis van spelt.
ricedreamroom      soyacuisine oatly-hafer-cuisine-250ml-neu


ricewhipSalprowhiplagroom
Slagroom is verkrijgbaar in twee soorten: pakjes (die je zelf moet opkloppen) en spuitbussen. In de supermarkt verkoopt men alleen slagroom in pakjes: Alpro Airy and Creamy (te vinden in het koelschap). Niet alle supermarkten hebben dit Schlagfix sprühfertig veganstandaard in het assortiment, soms moet je er even om vragen. In de natuurwinkel kun je pakjes en spuitbussen vinden van Soyatoo, op basis van soja, kokos en rijst. De spuitbussen zijn een beetje onhandig en krijg je soms niet goed leeg, dus het is het beste een pakje te kopen en dit zelf op te kloppen. Bij sommige winkels (gespecialiseerd in vegaproducten) verkopen ze ook slagroom van het merk Schlagfix.  

 

.
Boter

halvarine Ter vervanging van boter op brood kun je voor margarine kiezen, als deze niet verrijkt is met D3 uit wolvet, dan is het zelfs plantaardig. De supermarkt biedt een aantal opties. Minarine van Alpro en halvarine van Bio+ voor op brood. Ook vind je hier een knijpfles met margarine van Alpro. De minarines en halvarines hebben echter niet het hoge vet percentage dat je nodig hebt om mee te bakken (gebak) en om glazuur te maken. magarine healthyplanetDe margarine van Healthy Planet (verkrijgbaar in de natuurwinkel), is daar wel voor geschikt en geeft het beste resultaat bij bakken en glazuren. In de natuurwinkel vind je ook deprovamel_margarine-z margarine en een vloeibaar bakproduct van Provamel en producten van Landskrone, die ook volledig plantaardig zijn.

kokos_cocosolie_omega_and_moreNutiva-Coconut-Manna-692752311147Een andere botervervanger is kokosvet, verkrijgbaar bij sommige supermarkten en alle natuurwinkels. Je kunt het krijgen met geur (vaak extra vierge genoemd) en ontgeurd. Met beide kun je bakken en soms ook gebak of glazuur maken, afhankelijk van het recept.
Bij sommige rawfoodwinkels vind je ook kokosmanna (gemaakt van gedroogd kokosvlees), lekker voor op brood.

.
Cream Cheese

tofutticreamcheese In de supermarkt zul je geen veganistische creamcheese vinden, maar in de natuurwinkel vind je verschillende sour cream spreads van het merk Tofutti: naturel, en met kruiden smaak. Met de naturelversie kun je prima een cheese cake melkvrij en plantaardig maken. Tofutti heeft ook sour cream (Sour Supreme), maar is alleen verkrijgbaar bij speciale vegetarische winkels. (Vegabond, Vegideli)tofutti-zure-room-225g

 

 

.
wilmersburger-klKaas
Plantaardige en smaakvolle kaas is nog even zoeken in Nederland. Er is bij speciaalzaken tegenwoordig wel Vegusto en Wilmersburger verkrijgbaar en in de Natuurwinkel vind je soms nog wat producten van Tofutti of Redwood. Dit zijn vaak plakken nepkaas die nogal plasticachtig aandoen qua uiterlijk en smaak. Het beste alternatief op dit gebied is Wilmersburger, lees mijn review hier.

Ook een vermelding waard zijn de rauwe kaasjes van Kool Organics op basis van noten.
.

.
rijstmelkchocoMelkchocolade
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen pure chocolade te nuttigen, maar de melk- en witte varianten zijn er ook in een veganistische uitvoering. In de natuurwinkel vind je witte chocolade en “melk”chocolade op basis van rijstmelk van het merk witte-schakalode-hele-noot-100gBonvita en in supermarkt vind je dit soms ook onder de merknaam Maître Mathis. Bij de meer gespecialiseerde zaken kun je ook chocolade van Plamil (melk) of Vantastic Foods (wit) krijgen.

 

.
.
bioveganIJs
De supermarkt verkoopt sojaijs van Van Reijsinger (o.a. Jumbo, Albert Heijn) en in sommige supermarkten (o.a. Plus) verkoopt met ook het ijs van Professor Grunschnabel, dat basis van kokos. Lees voor mijn recensie deze blogpost.

tofutti-vanille-roomijsDe natuurwinkel heeft zoals gewoonlijk weer wat meer opties, zoals zakjes, om zelf ijs mee te maken (van BioVegan), sojaijs (kleine ijsjes en bakken) van het merk Soyeah en Tofutti. Bonvita heeft plantaardige melkvrije magnums en ijs op basis van rijstmelk (in bakken). Sorbetijs is vaak ook plantaardig, zoals die onder andere bij Albert Heijn worden verkocht (de varianten zonder yoghurt). boniceduoNice op een stokjeOok een vermelding waard zijn de ijsjes van Nice. Weliswaar niet gemaakt met een directe zuivelvervanger, maar wel erg lekker.

Posted by on 14 april, 2014

3 Comments

 • Petra

  15 april, 2014

  Fijn en heel erg handig om dit allemaal eens goed op een rijtje te zien staan…

 • Carolina C.M. Verheijden

  4 september, 2015

  In welke winkel is tofutti ijs verkrijgbaar?

  • Laurie

   4 september, 2015

   Dat weet ik niet, ik zou zeggen informeer bij een natuurwinkel of reformhuis bij jou in de buurt. Als ze het niet hebben kunnen ze het misschien voor je inkopen. Succes!

LEAVE A COMMENT