Tabasco versus Sriracha

Tabasco versus Sriracha - Lauriekoek.nlTabasco bestaat dit jaar 150 jaar. Daarom kreeg ik een persbericht en een doos met 4 soorten tabascosaus. Zoveel soorten heb ik nog nooit tegelijk in huis gehad. Sterker nog ik denk dat ik nog nooit zoveel hete saus in huis heb gehad als nu (met dank ook aan Saus.Guru). Toen ik zo naar mijn nieuwe sausverzameling zat te kijken bedacht ik mij dat er twee sauzen zijn die ik momenteel altijd in huis heb, namelijk tabasco en sriracha. Ik vroeg mij af wat het verschil tussen de twee sauzen was. In herkomst, smaak, hoe het wordt gemaakt. Zo kwam ik op het idee om de twee met elkaar te gaan vergelijken, want alleen een blogpost over Tabasco leek mij maar een saaie boel.

Hoewel ik de vraag of Tabasco vieze koffie weer te drinken maakt heel interessant vindt. Denk ik niet dan mijn lezers dit heel erg waarderen. En ik wil die vieze koffie helemaal niet drinken. Of Tabasco dit nou opfleurt of niet. Mocht je dus een keer met vieze koffie zitten en tabasco bij de hand hebben: probeer het eens en laat mij de uitkomst van je N=1 onderzoekje weten.
Wat ik trouwens wel weet dankzij Joel Broekaert is dat als je het Tabasco visitors centre bezoekt je zo’n sticker krijgt zoals alleen Amerikanen die kunnen maken. Dus mocht je ooit in Amerika zijn dan weet je dat je je daar moet melden. Mocht je willen zien hoe Sriracha wordt gemaakt: dat kan ook in Amerika, alleen weet ik niet of je dan ook en sticker krijgt. Zelf schreef ik deze blogpost gewoon in Arnhem.

Hoe lang bestaan die sauzen eigenlijk al?

Tabasco is 150 jaar oud en uitgevonden in Amerika. Het zit sinds die tijd nog steeds in hetzelfde, op een flesje aftershave geïnspireerde potje. Het werd na de Amerikaanse burgeroorlog uitgevonden door ene Edmund Mc.llhenny. Een bankier wiens baan door de oorlog niet meer bestond begon een pepersausbedrijfje. Pepersaus was toen iets ongebruikelijks, hoewel hij niet de eerste was. Oorspronkelijk werden de pepers en het zout allebei van het zelfde eiland gehaald. Avery Island. Nu is dat niet meer zo. Hoewel er daar nog steeds tabasco wordt gemaakt, wordt het tegenwoordig ook in tal van andere plaatsen gemaakt.Tabasco versus Sriracha

Sriracha is bestaat in Thailand (bedacht in een plaatsje dat Si Racha heet) sinds 1949, bedacht door mevrouw Thanom Chakkapak. Er bestaan heel veel verschillende merken, het meeste is verpakt in plastic. Veel experts ook claimen dat het eigenlijk een heel Amerikaans product is. Een vluchteling uit Vietnam, David Tram begon een fabriek in Amerika: Huy Fong Inc. Hier maakte hij de welbekende saus naar eigen recept, maar uiteraard wel geïnspireerd door het originele recept van mevrouw Chakkapak. Huy Fong is nog altijd de marktleider het gebied van Sriracha en de naam is afgeleid van de boot waarmee Tram naar Amerika vluchtte. Huy Fong is echter lang niet meer het enige bedrijf dat deze hete saus produceert. Sinds de toegenomen populariteit van met name de laatste jaren, heeft iedere sausfabrikant wel een sriracha is het assortiment.Tabasco versus Sriracha

Hoe heet is die hete saus?

Tabascopepers zijn heel heet, zo’n 30.000 tot 50.000 op de Scovilleschaal. Sriracha wordt gemaakt van de veel mildere rode Jalepeñopepers die op diezelfde schaal 2.500 tot 8.000 punten scoren. Tabasco wordt wel gefermenteerd en verdund met azijn, waardoor de hitte van de saus uiteindelijk veel milder is. Sriracha wordt niet gerijpt waardoor de hitte veel meer in de saus blijft, maar ondanks dat is Siracha is qua smaaksensatie nog steeds ongeveer half zo heet als tabasco.

En de smaak?

Tabasco heeft een soort rokerige diepgang, waardoor het goed past veel in de cajunkeuken. Verder is de azijnsmaak duidelijk aanwezig, die bij een verkeerde toepassing (lees: te veel) gerechten makkelijk kan overpoweren. Sriracha heeft een Thaise herkomst. Het is veel meer een saus en hoewel je volgens sommige kenners alleen Sriracha mag gebruiken over Thaise gerechten, past het als je geen “kenner” bent eigenlijk overal overheen waar je ketchup overheen kan gooien. Al is het wel een stuk pittiger, dus pas daar wel mee op. Een grappig feitje: beide sauzen werden (en worden misschien nog steeds wel) gebruikt door mensen die in het leger zitten, om hun eten meer smaak te geven.

Je kunt de ene saus niet zomaar voor de ander vervangen, want het zijn twee totaal andere substanties. Natuurlijk kan je het altijd proberen, maar houdt dan in je achterhoofd dat het totaal anders kan uitvallen dan je denkt.

Variaties

Er zijn heel veel verschillende soorten Sriracha. Toen ik laatst in Düsseldorf in een toko stond, viel het mij op dat er nog meer variaties zijn dan ik al dacht. Er schijnt zelfs een variant te bestaan die, net als Tabasco, gerijpt is in vaten. En sriracha, gemengd met een veganistische mayonaise schijnt momenteel bijzonder populair te zijn.

Tabasco kent ook variaties, zoals een mildere groene variant, of met smaakjes als chipotle en habanero. Alleen de rode originele variant is gerijpt in een oud bourbon- of Jack Daniels wit eiken vat, de andere smaken en soorten niet. Het vat wordt dan nog een keer geschroeid en bewerkt. Anders vreet de agressieve saus zich een weg naar buiten. Een bourbon vat mag overigens maar één keer gebruikt worden, als je een vat hergebruikt mag het geen bourbon meer heten. Tabasco versus Sriracha

Kiezen

Ik denk dat ze beiden uitstekend naast elkaar kunnen bestaan, omdat ze allebei heel verschillend zijn in smaak en ze mogen van mij allebei nog heel lang blijven bestaan. Maar stel dat je moet kiezen, in welk team zit jij dan? Team Tabasco of team Sriracha? Ik ben benieuwd.
Tabasco versus Sriracha - Lauriekoek.nl

Posted by on 13 februari, 2018

4 Comments

 • Richard J kres

  29 juli, 2021

  Uit Ottolenghi flavour van Ottolenghi en Belfrage kook ik een tofugerecht (tahu). Een voor mij nieuw ingredient is srirachasaus, dat ga ik zodadelijk in de toko kopen. Ik heb wel altijd tabascosaus in huis. Nou ben ik benieuwd.
  I cook a tofu dish (tahu) from Ottolenghi flavor from Ottolenghi and Belfrage. A new ingredient for me is sriracha sauce, which I will be buying in a while in the toko. I always have Tabasco sauce at home. Now I’m curious.

  • Laurie

   29 juli, 2021

   Eens moet de eerste keer zijn dat je het probeerd. Ik weet zelf niet eens meer wanneer ik het voor het eerst at maar ik heb nu altijd een fles in huis. Ik ben benieuwd wat je er van vond!

 • Akkie

  2 februari, 2023

  Ha Laurie, bedankt voor de uitleg! Heel nuttig! Ik had zelf nog nooit siracha óf tabasco op, tot ik in de winkel een fles kocht van: Siracha Tabasco. Toen was ik benieuwd wat dan eigenlijk de onderdelen van elke twee in deze saus zijn!

  • Laurie

   3 februari, 2023

   Haha siracha tabasco. Dat doet mij denken aan kinderen die ketchup en mayonaise of appelmoes door elkaar roeren en een nieuwe saus claimen te hebben uitgevonden. Ik vraag me af of ze serieus de twee sauzen hebben gemengd of maar wat hebben gedaan en het zo hebben genoemd. Ik denk het laatste.

LEAVE A COMMENT