Rotzooi Fermentatiefestival


rotzooi01Afgelopen weekend bracht ik een bezoekje aan het Rotzooi festival in Rotterdam. Dit is een samenkomst van diverse aanbieders van gefermenteerde waar. Er waren diverse stands, maar ook een uitgebreid programma aan workshops. Het festival werd gehouden op het terrein van de stadsboerderij van Uit je Eigen Stad. Het was stralend weer en er hing een typische zure geur. De geur van… juist, fermentatie!

rotzooi04Het marktgedeelte was bescheiden, maar wel druk. De kraampjes stonden vrij dicht op elkaar, wat maakte dat het soms echt dringen geblazen was. De meeste kraampjes presenteerde nieuwe producten en hadden diverse dingen die je daar kon proeven of kopen. Er was één kraampje ingericht voor de ruil van je eigen fermenteersels kon ruilen. Daar stonden kombuchazwammen, desemstarters, azijnmoeders en andere specimen braaf op hun nieuwe eigenaar te wachten.

Er waren winkels bij die ik al kende maar ook kraampjes van producten die ik nog niet kende. Hieronder een kort overzicht van wie of wat er zoals van de partij was op het festival.

De Ciderman was er om in al zijn enthousiasme de bijzondere ciders aan de man te brengen. Alles was te proeven, daarmee trek je mensen (zoals mij) wel over de streep.rotzooi07

Ik had nog geen excuus gevonden om eens langs te gaan bij Thulls, uit Amsterdam Oost, maar nu heb ze live gezien en ook nog een gruwelijk lekkere gefermenteerde augurk bij ze gegeten, zegt iets mij dat ik binnenkort dringend naar Amsterdam Oost moet. rotzooi09 rotzooi10

Genoeg te zien, genoeg te eten

Er stond een stand met natto, maar daar durfte ik mij nog niet te wagen. Natto is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Te herkennen aan de typische schimmeldraden die duidelijk zichtbaar zijn. Je eet het met sojasaus of mosterd. Ik heb me laten bang maken door de mensen die beweren dat het naar zweetsokken smaakt en vertellen dat ze er van moesten overgeven. Ik ben een watje. Naast natto, waren ook stands met kaas en brood (waar je ook een verse tosti kon krijgen), kefir, rauwe zuivel, kombucha, zout, saus, bloedworst en hulpmiddelen voor snelle pickles, wecken, en inmaken, speciale fermentatiepotten en er was zelfs Arnhemse kimchi. Die wel gemaakt was met vissaus en garnalen, dus ik kon hem helaas niet proeven. Geen probleem trouwens genoeg andere dingen waren juist wel vegetarisch of veganistisch. rotzooi08 rotzooi11 rotzooi12 rotzooi13

Zeker niet alleen maar hippies

Het publiek was opvallend gemêleerd. Bij veel mensen zal het hipsteralarm meteen afgaan en er waren ook zeker mensen met baarden, maar verder zag ik jong en oud. Mensen die nog nooit iets gefermenteerde hadden geproefd en mensen die alles al wel kenden en met elkaar in discussie gingen. Mensen uit allerlei landen. Het voelde zeker niet als een onder onsje van happy few.rotzooi02 rotzooi03  rotzooi06rotzooi05

Hoewel er een goed workshopprogramma was, moet eerlijk zeggen dat ik het als het op fermentatie aankomt juist leuk vind om alles zelf uit te zoeken. Natuurlijk kon ik het niet laten het wel een en ander te kopen, dus ik moest met een zware tas gevuld met cider, salsa en kombucha weer naar huis. Het is maar goed dat er geen andere gefermenteerde producten zoals chocolade, bier of koffie waren, anders was die tas vast nog zwaarder geweest.

Al met al was het leuk om te zien dat ik niet de enige ben die enthousiast wordt van edele rotting. Het was klein maar fijn maar zeker de moeite waard.

Posted by on 27 september, 2017

LEAVE A COMMENT