Sante B12 Tandpasta


Deze review gaat over tandpasta, tandpasta waaraan B12 is toegevoegd van het merk Sante.

Voordat ik daar verder over doorga, eerst even een kleine introductie met betrekking tot B12. Dit is een vitamine die het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

 

Vitamine B12 is een essentieel nutriënt (iets wat je lichaam niet zelf aan kan maken, maar wel degelijk nodig heeft). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is 2,8 microgram per dag (in Duitsland is dit overigens 3,0 microgram).  B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, ei en melk. B12 zit niet (zoals sommige websites en ook mensen) wel beweren in tempeh, bakkersgist, biologische groente of zeewier. Vaak zit er in zulke producten geen B12, of wel een stof die op B12 lijkt, maar niet de vitanimewerking heeft en daardoor voor het lichaam als zodanig niet op te nemen is, of moet je er kilo’s van eten om tot de juiste dosis voor 1 dag te komen.

Het is belangrijk als je veganist (of vegetariër die weinig dierlijke producten eet) bent om dus wel B12 tot je te nemen, dat kan in de vorm van supplementen en nu dus ook in de vorm van een tandpasta. Aan diverse producten is tegenwoordig ook B12 toegevoegd, maar je moet er dan wel zeker van zijn dat je deze dagelijks eet en in de juiste hoeveelheden om de juiste dosis te komen. Een supplement innemen is makkelijker, zo weet je zeker dat je in ieder geval aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid komt.

Ik ben overigens geen dokter, als je je niet goed voelt, ga dan alsjeblieft naar je huisarts en bespreek je klachten met hem of haar. Ga niet zelf dokteren. Een B12 tekort is niet iets om luchtig over te doen, er zitten allemaal nare gezondheidsproblemen (zoals een ernstige vorm van bloedarmoede) aan vast Maak je je zorgen, maar heb je geen klachten? Je kan ook altijd voor de zekerheid een keer bloed laten prikken.

Meer over B12 op deze en deze betrouwbare websites.

Goed over naar de tandpasta. De tandpasta is ontwikkeld in samenwerking met de Duitse vegetariërsbond. De B12 word opgenomen door het wangslijmvlies tijdens het poetsen met de tandpasta. Onderzoek aan de Universiteit van Maagdenburg wees uit dat de B12-gehaltes bij proef personen na 4 weken met 60 procent waren toegenomen. Je moet twee keer per dag je tandenpoetsen met de tandpasta om de juiste dosis binnen te krijgen. Een makkie volgens mij.

De tandpasta heeft een NaTrue keurmerk, dat betekent dat het een natuurlijkere keuze is. Ook is de tandpasta voorzien van het Vegan Society logo, dit garandeert dat de tandpasta echt veganistisch is en niet op dieren getest. Sante staat trouwens ook op de lijst van proefdiervrij.nl, proefdiervrij deluxe dus. Een tube kost ongeveer 4 Euro, dat lijkt veel, maar ik kocht voorheen altijd al een natuurlijke tandpasta voor een vergelijkbare prijs. Als ik zo, door mijn tanden te poetsen, geen supplementen meer hoef te kopen, ben ik grappig genoeg uiteindelijk dus nog voordeliger uit!

De tandpasta bevat ook fluoride, is gezoet met het niet omstreden zoetmiddel xylitol en heeft de vertrouwde smaak der tandpasta’s mint, maar naast mint zit er ook salie in. De kleur is wel apart namelijk roze, ondanks dat roze mijn lievelingskleur is ik vroeg me af of mijn tanden dan ook niet roze zouden worden, maar het schijnt dat uit het onderzoek in Maagdenburg ook bleek dat je tanden niet verkleuren, mooi!

De tandpasta werd begin dit jaar gekozen als “vegan product of the year” je kunt de tandpasta als het goed is vinden bij je lokale natuurwinkel. Als je hem niet ziet, vraag er dan om. Als je natuurwinkel producten van Terra Sana verkoopt, dan kunnen ook deze tandpasta van Sante bestellen. Terra Sana kun je ook vinden op facebook en twitter.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 1 augustus, 2013

LEAVE A COMMENT