Recept: Zoete-aardappeltaart met chocolade uit Het Korean vegan kookboek

Recept: Zoete-aardappeltaart met chocolade uit Het Korean vegan kookboek @ Lauriekoek.nlVandaag deel ik nog een recept uit Het Korean vegan kookboek, Zoete-aardappeltaart met chocolade. Dit is een hele lekkere vochtige chocolade taart, waar zowel in de taart als in het glazuur zoete aardappel zit verwerkt.

De juiste zoete aardappel

Een zoete aardappel voor het glazuur is in Nederland volgens mij wel te vinden. Het is een zoete aardappel zoals de oranje zoete aardappel, alleen is de schil eerder paars van kleur en het binnenste is wit Ik kocht die van mij bij de toko maar de betere groenteboer of luxere groentekraam op de markt heeft ze. Of het echt exact is wat Joanne Lee Molinaro bedoelt, weet ik niet maar het werkt qua smaak en textuur en dat is het belangrijkste. Zie ook de opmerking onderaan dit recept.

Recept: Zoete-aardappeltaart met chocolade

Als ik aan mijn moeder denk, denk ik altijd aan twee ingrediënten: chocolade en zoete aardappelen. Beide redden haar leven. Ik kon dan ook geen beter eerbetoon aan mijn moeder verzinnen dan een zoete-aardappeltaart met chocolade. Ik gebruik hiervoor Amerikaanse (garnet) en Koreaanse zoete aardappelen (deze bevatten minder vocht en hebben een meer nootachtige smaak, een beetje als kastanjes) om haar Koreaanse en Amerikaanse kant samen te brengen. Dit is een vochtige taart boordevol intense chocoladesmaken en met een luchtig glazuur van zoete aardappelen.

Ingrediënten

Voor 16 personen.

Voor de taart

  • 370 g patentbloem, gezeefd
  • 400 g rietsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • 1½ tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl zout
  • 120 g cacaopoeder
  • 125 g oranje zoete
  • aardappel, gekookt en in blokjes
  • 55 g plantaardige olie of vegan boter
  • 1 el witte wijn of appelciderazijn
  • 60 ml espresso
  • 2 el vanille-essence

Voor het zoete aardappelglazuur

  • 90 g poedersuiker
  • 25 g cacaopoeder
  • 300 g geroosterde Koreaanse zoete aardappel, in blokjes (zie opmerking)
  • 55 g vegan boter
  • 1 tl vanille-essence
  • 1 el soja- of havermelk
Werkwijze
  1. Maak de taart: verwarm de oven voor op 175ºC. Vet twee springvormen met een doorsnede van 20 cm in met een dun laagje olie en bekleed de bodem met cirkels van bakpapier.
  2. Klop in een grote kom de bloem, de suiker, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout door elkaar met een garde tot je geen klontjes meer ziet.
  3. Verhit in een middelgrote pan op halfhoog vuur het cacaopoeder, de blokjes zoete aardappel, de olie, de azijn, de espresso, de vanille-essence en 500 ml water. Kook het geheel al roerend tot een dikkige saus. Laat hem 5 minuten afkoelen.
  4. Schep de saus in de kom met de droge ingrediënten en klop alles met de garde tot een homogeen beslag. Pas op dat je niet te lang doorgaat.
  5. Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee springvormen. Wil je dunnere lagen, neem dan drie springvormen. Weeg het beslag af als je de lagen precies even dik wilt.
  6. Zet de springvormen in de oven. Controleer na 25 tot 28 minuten of de taarten gaar zijn: als je een cocktailprikker in het midden prikt, moet hij er schoon uitkomen.
  7. Zet de springvormen op een rooster en laat de taarten 10 minuten afkoelen. Haal een scherp mes langs de randen en klik de vormen dan open. Haal de taarten voorzichtig uit de vorm en laat ze verder afkoelen op het rooster. (Als je haast hebt, kun je ze ook als ze zijn afgekoeld in plasticfolie wikkelen en in de koelkast zetten.)
  8. Maak de zoete-aardappelglazuur: alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Meng in de keukenmachine met garde de poedersuiker met de cacao. Voeg zoete aardappelen, boter, vanille en melk toe en mix alles tot een glad en romig glazuur.
  9. Neem een paletmes of gebruik de bolle kant van een lepel en bestrijk de taartlagen elk apart met het glazuur voor twee taarten of leg ze op elkaar voor één taart.

Recept: Zoete-aardappeltaart met chocolade uit Het Korean vegan kookboek @ Lauriekoek.nl

Opmerking

Koreaanse en/of Japanse zoete aardappelen zijn veel compacter en droger dan hun westerse tegenhangers. Met gewone zoete aardappelen wordt het glazuur dan ook te waterig. Dit kun je compenseren door tot 60 gram extra poedersuiker toe te voegen, zodat het glazuur dik genoeg wordt.

Eerder kwam ook het recept voor tteobokki arrabbiata online uit het Het Korean vegan kookboek

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 19 november, 2022

LEAVE A COMMENT