Recept: Magische koffiemousse

Magische koffiemousse @ Lauriekoek.nlMagische koffiemousse? Ja echt. Tijdens deze tijden heb ik extra veel tijd om over het internet te zweven. Als je dan een koffiemousse tegenkomt met drie ingrediënten waarvan er een water is. Dan lijkt dat natuurlijk te mooi om waar te zijn. Tijd om het uit te proberen en er verslag van uit te brengen: want ja het werkt echt. 

Oude wijn in nieuwe zakken

Zoals met veel dingen op het internet is het een soort van oude wijn in nieuwe zakken. Dit is namelijk onderdeel van een in Griekenland uitgevonden frappe. IJskoffie dus, ontdekt in 1957 door een Nescafe vertegenwoordiger. Het is ongetwijfeld een uitvinding waar ware culi’s onvoorstelbaar hard op neerkijken, het is op basis van instantkoffie.

Bewondering voor instantkoffie

Normaal gesproken haat ik instantkoffiepoeder inderdaad. Zelfs als het ergens doorheen zit, vind ik dat je het overal bovenuit blijft proeven. Het smaakt in mijn beleving niet naar normale koffie, ook al zit er wel koffie en ook cafeïne in. Dankzij deze uitvinding voel ik toch een soort van bewondering voor koffiepoeder, wie had dat ooit kunnen denken?

Enkele tips vooraf: het is handig om een krachtige staande mixer te gebruiken, die heeft lekker veel power. Met een handmixer kan het ook, maar dan zou het opkloppen nog wel eens langer kunnen duren. Met de hand zou ik het niet proberen. Tenzij je echt niet meer weer hoe je je tijd moet doorbrengen en je in het bezit bent van een set prima polsen en een goede garde.

Wat heb je nodig voor een magische koffiemousse
  • 100 gram suiker, ik gebruikte 50% witte kristalsuiker en 50% bruine basterdsuiker
  • 80 ml ijskoud water
  • 10 gram instant koffiepoeder

Gooi alles in de mengkom en zet de mixer aan op de hoogste stand. Heb even geduld, het wordt niet meteen schuim, geef het 2 minuten de tijd, je stijft vanzelf steeds meer op. Schraap eventueel tussendoor de randen van de mengkom een beetje schoon, om alles zo goed mogelijk te vermengen. Stop met mixen als het mooi glanzen merengue-achtig schuim is geworden.Magische koffiemousse @ Lauriekoek.nl

Magische koffiemousse @ Lauriekoek.nl

Meer doen met je magische koffiemousse

Wat kan je met deze mousse? Nou je kunt het zo opeten natuurlijk. Het is wel vrij machtig en door de koffie is het ook licht bitter, grote kans dat je niet alles op krijgt. Je kunt er verder ook goed ijskoffie mee maken zoals de Grieken frappé maken door het op gecondenseerde melk te scheppen. Mierzoet, ik zou er veel crushed ijs bij doen.

De magische koffiemousse laat zich wonderbaarlijk goed invriezen. Je krijgt dan krijg een soort van koffieijs wat nog steeds mooi zacht van structuur is. Erg lekker! Als je er voor het invriezen een beetje kokosolie doorheen mengt, wordt het zachter van smaak maar wel iets minder luchter qua textuur.Magische koffiemousse @ Lauriekoek.nl

Magische koffiemousse @ Lauriekoek.nl

Ik stel me zo voor dat je hier ook uitstekend een cake kunt glazuren, of je kunt er een soort tiramisu mee maken. Ga je gang. Laat me vooral weten wat je er mee hebt gedaan en hoe het werkte.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 22 maart, 2020

LEAVE A COMMENT