Recept: Magische koffiemousse
Magische koffiemousse? Ja echt. Tijdens deze tijden heb ik extra veel tijd om over het internet te zweven. Als je dan een koffiemousse tegenkomt met drie ingrediënten waarvan er een water is. Dan lijkt dat natuurlijk te mooi om waar te zijn. Tijd om het uit te proberen en er verslag van uit te brengen: want ja het werkt echt.
Oude wijn in nieuwe zakken
Zoals met veel dingen op het internet is het een soort van oude wijn in nieuwe zakken. Dit is namelijk onderdeel van een in Griekenland uitgevonden frappe. IJskoffie dus, ontdekt in 1957 door een Nescafe vertegenwoordiger. Het is ongetwijfeld een uitvinding waar ware culi’s onvoorstelbaar hard op neerkijken, het is op basis van instantkoffie.
Bewondering voor instantkoffie
Normaal gesproken haat ik instantkoffiepoeder inderdaad. Zelfs als het ergens doorheen zit, vind ik dat je het overal bovenuit blijft proeven. Het smaakt in mijn beleving niet naar normale koffie, ook al zit er wel koffie en ook cafeïne in. Dankzij deze uitvinding voel ik toch een soort van bewondering voor koffiepoeder, wie had dat ooit kunnen denken?
Enkele tips vooraf: het is handig om een krachtige staande mixer te gebruiken, die heeft lekker veel power. Met een handmixer kan het ook, maar dan zou het opkloppen nog wel eens langer kunnen duren. Met de hand zou ik het niet proberen. Tenzij je echt niet meer weer hoe je je tijd moet doorbrengen en je in het bezit bent van een set prima polsen en een goede garde.
Wat heb je nodig voor een magische koffiemousse
- 100 gram suiker, ik gebruikte 50% witte kristalsuiker en 50% bruine basterdsuiker
- 80 ml ijskoud water
- 10 gram instant koffiepoeder
Gooi alles in de mengkom en zet de mixer aan op de hoogste stand. Heb even geduld, het wordt niet meteen schuim, geef het 2 minuten de tijd, je stijft vanzelf steeds meer op. Schraap eventueel tussendoor de randen van de mengkom een beetje schoon, om alles zo goed mogelijk te vermengen. Stop met mixen als het mooi glanzen merengue-achtig schuim is geworden.
Meer doen met je magische koffiemousse
Wat kan je met deze mousse? Nou je kunt het zo opeten natuurlijk. Het is wel vrij machtig en door de koffie is het ook licht bitter, grote kans dat je niet alles op krijgt. Je kunt er verder ook goed ijskoffie mee maken zoals de Grieken frappé maken door het op gecondenseerde melk te scheppen. Mierzoet, ik zou er veel crushed ijs bij doen.
De magische koffiemousse laat zich wonderbaarlijk goed invriezen. Je krijgt dan krijg een soort van koffieijs wat nog steeds mooi zacht van structuur is. Erg lekker! Als je er voor het invriezen een beetje kokosolie doorheen mengt, wordt het zachter van smaak maar wel iets minder luchter qua textuur.
Ik stel me zo voor dat je hier ook uitstekend een cake kunt glazuren, of je kunt er een soort tiramisu mee maken. Ga je gang. Laat me vooral weten wat je er mee hebt gedaan en hoe het werkte.
Kees
19 december, 2020Can I use cream in stead of water.
Laurie
19 december, 2020Geen idee! Probeer het uit zou ik zeggen. Laat hier vooral weten hoe het ging.
Zelf houd ik het bij water want zonder room is de smaak al vrij machtig.
Elsje Apostel
20 december, 2020Hoi, wat maakt dat de creme stevig wordt eigenlijk? Ik snap het niet zo goed: water met oploskoffie is toch koffie? Sorry, begrijp het niet helemaal.
elsje
Laurie
20 december, 2020Wat maakt creme stevig? Nou hetzelfde wat eiwit of slagroom stevig maakt. Je slaat er lucht in en die lucht blijft gevangen zitten. Dat principe maakt mousse tot een mousse en maakt van room geslagen room, oftewel slagroom.
Bij koken maken niet alleen de ingredienten uit. Wat je ermee doet maakt ook uit. Als ik deze mousse maak gebruik ik de mixer, ik giet geen water op de oploskoffie. Want dat geeft geen mousse. Je kunt bijvoorbeeld ook water met chocolade smelten en opkloppen, ook dan krijg je mousse met maar twee ingredienten. Is koken niet wonderlijk? Alleen maar door een beetje lucht! Het is iets waar ik mij nog steeds dagelijks over verwonder.
Annemarie
23 december, 2020Heb het recept helemaal precies gevolgd. Maar t schuim zoals op de foto krijg ik niet en blijft erg dun. Heb geen keukenmachine, maar gebruikte een gewone handmixer. Heb wel 17 min staan kloppen op de hoogste snelheid, maar : whop….niks. Ligt t aan de handmixer ?
Laurie
23 december, 2020Ik denk dat het wel met de handmixer moet kunnen. Een staande mixer is wel krachtiger dus ik denk dat je er met de handmixer wel langer over doet. 17 minuten is wel lang. Was het water goed koud?
Merel
8 januari, 2021In twee minuten klaar met de handmixer, maar wel ijskoud water!
En als je dan toch aan het kloppen bent……..een laagje slagroom er op…….
Marianne
28 maart, 2021Nog nooit is een recept zo snel en goed gelukt!
Ijskoud water gebruikt, rietsuiker en goedkope oploskoffie, heel oude handmixer op de hoogste stand en binnen twee minuten een hele kom mousse: erg lekker ook.
Laurie
28 maart, 2021Cool he? Ik kan niet wachten tot het zomer is en ik het orginele drankje weer in de warme zon kan drinken.
maddy
26 mei, 2021Kun je dit ook in de koelkast bewaren zodat je het een dag van te voren zou kunnen maken?
Laurie
26 mei, 2021Ja ik denk dat dat wel kan. Aan de andere kant is het echt super makkelijk te maken, dus mocht je het last minute willen maken dan kan dat ook. Net wat je wil. Succes!
Toon
5 april, 2022Ik heb het met room en bruine suiker gemaakt. Het ging perfect. Een deel heb ik opgegeten, de rest is in de diepvries gegaan. Benieuwd hoe dat ijs er morgen uitziet! Als volwaardig nagerecht is het wel een serieuze bom. Ik zou het eerder als afwerking gebruiken.
Laurie
6 april, 2022Als je ijskoffie maakt dan is het in feite al de afwerking. Mocht je op zoek zijn naar een recept met alles erop en eraan dan kan ik je dit recept van Ottolenghi van harte aanbevelen https://www.theguardian.com/food/2021/feb/06/yotam-ottolenghis-recipes-for-valentines-day-burnt-aubergine-feta-prawns-vanilla-butter-papaya-pickle-chocolate-coffee-tahini-mousse met tahin, sojasaus, ahorn siroop en amaretti.
freddy RUTTEN
26 mei, 2022ik vind een heerlijk dessert voor bij de koffie of vier uurtje
Annemarie
10 december, 2022Gebruik je dezelfde hoeveelheid cacaopoeder als koffiepoeder? Cacao heeft een minder sterke smaak dan koffie. Bij meer: kloppen de verhoudingen dan nog wel? (Nigella Lawson heeft een vergelijkbaar recept voor koffie-ijs op basis van gecondenseerde melk, maar dat werkte niet zo goed met cacao.)
Laurie
10 december, 2022Ik neem aan dat je vraag is of deze mousse ook met alleen cacaopoeder kan worden gemaakt? Ik zou dat niet doen, cacaco heeft niet dezelfde eigenschappen als instantkoffiegranules.
Dat koffie-ijs recept van Nigella heb ik ook wel eens gemaakt, er is ook een citrus variant van als je niet van koffie houd zou ik dat proberen. https://thehappyfoodie.co.uk/recipes/nigella-lawsons-no-churn-cheesecake-ice-cream-and-cherries-jubilee/
Mocht je op zoek zijn naar een chocolade mousse recept dat kipsimpel is dan raad ik die van Heston Blumenthal aan. Twee ingredienten chocolade en water https://www.delicious.com.au/recipes/heston-blumenthals-magic-one-ingredient-mousse/4a898f41-9a79-4605-81b4-8b0ca9711bd4
freddy
25 februari, 2023ik vond een heerlijk dessert om bij vier uurtje of bij bed ontbijt
Annette
18 juli, 2023Ik heb alles gevolgd maar zelfs na 20 min hoogste stand handmixer niks, nu las ik dat je echt ijskoud water moest gebruiken. Ik heb water uit de kraan gebruikt kan het daar aan liggen ? En is het dan weg gegooid mengsel ?
Of zal je het in de koelkast zetten en het later nog eens proberen ?
Laurie
18 juli, 2023Ik gebruik water uit de koelkast. Het zou daar aan kunnen liggen, of aan de oploskoffie die je gebruikt. Ik betwijfel of het alsnog mousse zal worden als je het nogmaals probeerd nadat je het geheel in de koelkast hebt gezet. Aan de andere kant: proberen kan altijd.