Recept: Makkelijk Veganistisch Banoffeetoetje

banoffeetoetjeAfgelopen vrijdag kookte ik veganistisch voor een kleine 30 mensen. we hadden daarvoor als toetje een op de banoffeepie geïnspireerde verrassing, geserveerd in een glas. Mensen vonden het geweldig en bleven maar vragen wat er in zat. Een recept wat zo succesvol is, moet haast wel gedeeld worden. Dus dat ga ik vandaag doen.

Banoffee toetje

Wat heb je nodig?
Goed voor 6 tot 8 porties

 • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
 • 3 bananen
 • 1 pak koffieleutjes of andere veganistische koekjes
 • 3 eetlepels kokosvet (niet ontgeurd)
 • 1 pakje sojaslagroom
 • paar druppels vanille-extract
 • pure chocolade om te garneren

Begin met het maken van de kokoskaramel. Kook hiervoor het dichte blikje gecondenseerde kokosmelk 3 uur in ruim water. Zorg dat het blikje al die tijd goed onder water blijft staan anders kan het ontploffen! Laat deze eerst goed afkoelen voordat je ‘m open maakt. Of speel vals en koop het kant en klaar van het merk Nature’s Charm.

We gaan nu alle voorbereidingen voor de losse elementen van het toetje klaarzetten. Verwarm hiervoor de oven voor op 175 graden. Verkruimel de koekjse en smelt het kokosvet in een pannetje. Als het vet is gesmolten, dan meng je het door de koekjes. Spreid het uit over een bakblik en bak in 10 minuten tot het knapperige kruimels zijn geworden. Snijd de banaan daarna in plakjes en leg het klaar voor gebruik. Sla de soja slagroom stijf met een mixer. als deze stijf is, roer er dan voorzichtig een paar druppels vanille-extract doorheen.

laagjes maken

Nu zijn alle onderdelen klaar en kun je je toetjes klaarmaken in bakjes, glazen of wat je ook maar leuk vindt staan. Begin met een laagje koekkruimels, verdeel deze over alle glazen. Maak vervolgens het blikje kokoskaramel open en roer het even door. je zult zien dat het bestaat uit karamel en wat witte klontjes. Dat is geen probleem, is allemaal lekker. Verdeel de karamel en de klontjes over alle glazen. Hierop gaan de plakjes banaan. Als je van alles nog wat overhoudt, kun je er ook voor kiezen om er nog een laagje bovenop te doen. Er zijn geen vaste regels, doe maar gewoon waar je zin in hebt. Eindig in ieder geval met de sojaslagroom en garneer met chocolade (snijd het fijn met een mes, of rasp het met een fijne rasp over de slagroom).

Klaar is je banoffee toetje! Eet smakelijk!
Oh, en wat betreft die gecondenseerde kokosmelk. Dat kun je inderdaad op steeds meer plekken krijgen. Het is van Nature’s Charm, kort nog geen 2 Euro per blikje en is verkrijgbaar in diverse toko’s, Jumbo en Albert Heijn.gecondenseerdekokosmelk

Posted by on 12 november, 2015

4 Comments

 • Rose

  24 november, 2015

  Geweldig! Ik wil dit heel graag met het kerstdiner maken. Kun je de karamel ook van tevoren maken? Dat je hem ’s ochtends of de dag van tevoren kookt? Alvast bedankt voor je antwoord 🙂

  • Laurie

   24 november, 2015

   Leuk dat je het voor het kerstdiner wil gaan maken! Je kunt de karamel prima van te voren koken, dat kan de dag van te voren zijn of dagen van te voren. Als dat je beter uitkomt. Zolang je de verpakking maar dicht laat kun je de eenmaal gekookte gecondenseerde (kokos)melk prima goed houden. Succes!

   • Rose

    25 november, 2015

    Dat is goed nieuws 😀 Ik ben heel benieuwd hoe het in de smaak gaat vallen, nu de rest van het kerstdiner nog bedenken 😉

    • Laurie

     25 november, 2015

     Ik ben ook benieuwd! Gelukkig heb je nog even de tijd om de rest van het diner te bedenken. 🙂

LEAVE A COMMENT