Recept: Citroen-maanzaadcookie met pistache uit Cookies & Crumbs
Vandaag het tweede cookie recept uit het kookboek Cookies & Crumbs dat ik met jullie mag delen! Een citroencookie met maanzaad en pistache. Het andere koekjesrecept bevatte al matcha, dus we zetten de trendy ingrediënten trend hier voort. Koop je maanzaad vooral bij de Turkse winkel, Poolse winkel of Toko. In de supermarkt betaal je de hoofdprijs voor inimini hoeveelheden.
Deze cookie is voor Tati, die mij al meer dan een jaar smeekt om een citroencookie. Toen ik net was begonnen met de zaak, verkocht ik een doos met vijf cookies. Eén daarvan was een cookie met citroen, miso en maanzaad. Maar na een paar weken verving ik deze cookie omdat ik niet helemaal tevreden was over de textuur. Daarna maakte ik een citroencookie met pistache en lavendel die alleen maar verkocht werd bij Petit Marché, een van mijn favoriete bloemisten in Stockholm. Sindsdien zijn er geen citroencookies meer bij gekomen, tot nu…

Ciroen-maandzaadcookies met pistache uit Cookies & Crumbs
Recept voor 12 cookies
Ingrediënten
- 150 gram boter
- ¾ citroenschil, fijn geraspt
- 75 gram lichte muscovadosuiker (oerzoet)
- 125 gram kristalsuiker of witte basterdsuiker
- 1 ei
- 200 gram meel
- 40 gram roggemeel, fijngemalen
- 2 gram (⅔ theelepel) bakpoeder
- 3 gram (1 theelepel) bakingsoda
- 2 gram (⅔ theelepel) zout
- 130 gram + 24 pistachenoten, geroosterd
- 50 gram maanzaad, geroosterd
Wat moet je doen?
Doe de boter en citroenschil in een kom of een staande mixer met platte menghaak. Mix 20 seconden op gemiddelde snelheid tot het mengsel romig is. Voeg beide suikers toe en mix 1½-2 minuten tot de suiker goed door de boter is geklopt.
Schraap elke 30 seconden de boter langs de randen van de kom weg. Het beslag hoort licht te zijn, zonder zichtbare suikerkristallen.
Voeg het ei toe en mix 20 seconden,tot het mooi gelijk verdeeld is. Mix niet te lang, het geeft niet als het ei niet helemaal door de rest van het beslag is geklopt.
Mix meel, roggemeel, bakpoeder, bakingsoda en zout in een aparte kom. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het botermengsel, mix maximaal 10-14 seconden, voeg de rest toe en herhaal. Schraap de bodem tussendoor schoon.
Voeg 130 gram pistachenootjes toe en mix kort en snel. Maak balletjes van 65 gram– 1 ijsschep of circa 2 eetlepels –tot je ongeveer 12 cookies hebt. Druk 2 pistachenootjes in elk balletje en rol de kant met de nootjes door de maanzaadjes. Leg vervolgens in een bakje met deksel of op een dienblad dat je afdekt met plasticfolie.
Laat minstens 3 uur rusten in de koelkast, maar het liefst tot de volgende dag. Verwarm de oven voor tot 160 °C (hetelucht) of 180 °C (boven- en onder-warmte). Leg de balletjes met 5 centimeter tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 11-12 minuten midden in de oven. Gebruik één bakplaat per keer als je geen heteluchtoven hebt. De koekjes zijn als het goed is wat uitgelopen en gerezen en beginnen vast van vorm te worden. De buitenkant is licht vochtig.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes 5 minuten afkoelen. Plaats dan op een rooster en laat nog 10-15 minuten rusten.








Laatste reacties