Recept: Brownies met mascarpone, kersen en walnoten uit De zoete bakplaat

Recept: brownie met mascarpone, walnoten en kersen @ Lauriekoek.nl
Vandaag mag ik een recept uit De zoete bakplaat met jullie delen. Ik koos voor de brownies met mascarpone, kersen en walnoten. Deze brownies zijn glutenvrij. Volgens mij kun je brownies grofweg in twee categorieën indelen, cake-achtig of smeuïg. Deze brownies vallen absoluut in de categorie smeuïg en dat is toevallig mijn favoriete categorie. Ik hoop ook die van jullie.

Brownies met mascarpone, kersen en walnoten

Deze brownie is zo licht en luchtig dat hij meer een dessert is dan een tussendoortje. Hij is perfect na een etentje, warm uit de oven, en krijgt van de mascarpone een bijna mousse-achtige textuur. Restjes – als die er al zijn – zijn heerlijk als ontbijt.

Voor: 8 porties
Voorbereiding: 15 minuten
Bakken: 20-25 minuten

Ingrediënten
  • 85ml olijfolie
  • 125g donkerbruine basterdsuiker
  • 50 g pure chocolade (minimaal 70% cacao) in stukjes
  • 90ml melk
  • 2 middelgrote vrije-uitloopeieren
  • 40g cacao
  • 60g gemalen amandelen
  • zeezoutvlokken
  • 230g donkere kersen uit een potje (uitgelekt gewicht)
  • 150g mascarpone
  • 50g walnoten, grof gehakt
Werkwijze
  • Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht/180 °C elektrisch. Doe de olijfolie, suiker en chocolade in een pan en verwarm al roerend op laag vuur op tot de chocolade is gesmolten en het mengsel glanst.
  • Roer 70 milliliter van de melk erdoor, laat het mengsel 5-10 minuten afkoelen en klop de eieren erdoor.
  • Roer de cacao, gemalen amandelen, een snufje zeezout en de helft van de kersen erdoor.
  • Klop de mascarpone los met de overgebleven melk tot je een glad roommengsel hebt. Zet apart.
  • Schenk het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 24,5 x 17,5 centimeter en schep er meteen theelepel hoopjes van het mascarponemengsel op. Marmer deze met het steeltje van de theelepel door het beslag en bestrooi het dan met de rest van de kersen en de gehakte walnoten.
  • Bak de brownie 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant net gaar is. Laat de brownie 5 minuten in
    de bakvorm afkoelen en daarna op een rooster nog iets verder afkoelen.
  • Dien warm op – als je de brownie van tevoren maakt, kun je hem in de oven opwarmen (5 minuten op
    160 °C hetelucht/180 °C elektrisch). Restjes kun je in de koelkast bewaren.Recept: brownie met mascarpone, walnoten en kersen @ Lauriekoek.nl
Posted by on 28 oktober, 2021

2 Comments

  • Laura

    28 oktober, 2021

    Hoi Laurie, is er een getal weggevallen in de ingrediëntenlijst bij de pure chocolade? 5 gram lijkt me nogal weinig…

    • Laurie

      28 oktober, 2021

      Scherp Laura! 5 gram chocolade is wel erg weinig..Het is aangepast naar de 50 gram die het moet zijn.

LEAVE A COMMENT