Hollands Goud Koolzaadolie

koolzaadolieMisschien zie je in de zomer wel eens van die velden vol kleine gele koolzaadbloemetjes, die groeien ook hier in Nederland. Net als met veel andere gewassen, kan men hier ook olie uitpersen. Deze koolzaadolie van Hollands Goud is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de supermarkt.

Ik zag in een veganistisch kookboek een keer staan dat je voor bepaalde gerechten olie nodig had die naar boter smaakte. Nu is het natuurlijk geen boter, maar met wat fantasie kan je je voorstellen dat koolzaadolie wel een beetje in de buurt komt. Dus ik denk dat ik het geheim van de boterolie heb ontrafeld.

Ik heb intussen al aardig wat soorten olie en ik varieer daar graag mee in de keuken. Soms past sesamolie ergens goed bij, soms olijfolie en soms weer kokosolie. Koolzaadolie past  prima tussen de rest van de oliën. Er is een gewone variant koolzaadolie en een variant om in te bakken en te braden. Koolzaadolie heeft een beetje een nootachtige smaak en je kunt het prima gebruiken in dressings en veganistische kookboeken wordt vaak koolzaadolie (canola oli) voorgeschreven bij het bakken, vanwege die boterachtige smaak.

Het koolzaad voor de olie van Hollands Goud wordt in Nederland verbouwd, geperst en dus ook in Nederland verkocht. Een echt Nederlands product dus. Je kunt het kopen in de meeste supermarkten, ik spotte het onder andere al bij Albert Heijn en Plus. Een fles van 500 ml kost ongeveer 3 Euro.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 10 november, 2014

1 Comment

  • Martine

    10 november, 2014

    Ik ben ook fan van koolzaadolie. Heel lekker in vegan bechamelsaus. Het is ook nog eens een goede bron van omega 3 vetten. Deze van Hollands Goud is best okay, maar het lekkerst vind ik de Teutoburger koolzaadkiemolie met botersmaak, ook te koop bij AH.

LEAVE A COMMENT