Moyee Koffie

moyee01 Ik weet niet wie de koffie ooit heeft uitgevonden en waarschijnlijk zullen we dat ook nooit meer helemaal precies weten. Wat ik wel weet is dat koffie een fantastische uitvinding is. Elke keer als ik weer een beker van dit fantastische bruine spul in mijn handen heb ben ik blij. Als het lekkere koffie betreft die goed gezet is natuurlijk. En dat is steeds vaker het geval.

moyee03Een tijdje geleden had ik een koffie abonnement van Elqava. Zo ontdekte ik verschillende soorten koffie, waaronder die van Moyee die ik erg lekker vond. Daarom ging ik op zoek naar grotere verpakkingen van deze koffie en ja die bleek te bestaan! Inmiddels heb ik een bonenmalertje in huis en sinds kort dus ook twee zakken Moyee koffie.

Moyee is niet fair trade in de meest traditionele zin van het woord en heeft geen Max Havelaar keurmerk. De koffie is echter wel fair chain. Dat begrip is door Moyee zelf bedacht. Ze doen direct zaken met de boeren, betalen echt eerlijke prijzen voor de koffie en de koffie wordt in het land van herkomst gebrand. Ik vind het prettig dat Moyee alle vragen die je maar kan hebben over bijvoorbeeld de herkomst en de prijs van koffie eerlijk beantwoord de uitgebreide FAQ pagina van hun website.

De bonen die ik heb zijn Limu en Jimma. Dat klinkt als twee willekeurige voornamen maar dat zijn twee types koffie bonen. Limu is fruitig en elegant en de Jimma is intens en vol van smaak. Beide zijn arabica bonen en ze komen allebei uit Kaffa Ethiopië, de geboorteplaats van de koffie.moyee02

Limu het beste geschikt voor gewone (filter) koffie. Een mengsel van Limu en Jimma bonen, leent zich weer uitstekend voor latte’s en cappuccino’s. Toch doe ik het ook wel eens andersom en ook dan ben ik tevreden met de smaak.koffie

Voor meer informatie over Moyee en om koffie te bestellen kun je terecht op de website van Moyee.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 6 maart, 2015

2 Comments

 • Corne Hagenaars

  26 december, 2020

  Je noemt de moyee niet max havelaar en eigenlijk ook niet fair chain?
  Wat is er meer fair chain dan een leverancier die zijn producent rechtstreeks betaald?

  In tegendeel van max havelaar met 2 holdings en 65 man personeel?
  En fair chain de organisatie zelf verdient ook tonnen per jaar….

  Dus ik denk dat moyee het niet zo verkeerd doet

  • Laurie

   26 december, 2020

   Ik noem Moyee toch ook direct trade? Ik wil best een avond met je gaan zitten een kop koffie drinken en een semantische discussie aangaan over hoe je eerlijke handel het beste kunt benoemen.
   Keurmerken hebben inderdaad personeel om het keurmerk te waarborgen. Ik weet niet of dat alle keurmerken meteen slecht maakt. Persoonlijk vind ik het handig als iets bijvoorbeeld het vegan society logo draagt. Dan weet ik dat er een onafhankelijke partij naar heeft gekeken en dat het klopt. Je kunt natuurlijk altijd koffie (of andere producten) zonder keurmerk kopen als je keurmerken niets vind. Be my guest.
   Ik vind niet dat Moyee het verkeerd doet. Sterker nog ik ben vannochtend nog begonnen met een kop van hun koffie.

LEAVE A COMMENT