Moet je de oven echt voorverwarmen?

Moet je de oven echt voorverwarmen? @ Lauriekoek.nlMoet je de oven echt voorverwarmen? Sommige mensen vinden het zonde van de energie die het kost. Andere mensen zijn gewoon recalcitrant en willen niet per se meteen doen wat een recept van ze vraagt. Hoe dan ook het is een goede vraag waar ik in deze blogpost het antwoord op ga proberen te geven. 

Milieuvriendelijk

De ovens van nu zijn veel zuiniger. Ik heb zelf een andere oven sinds ik ben verhuisd en het is echt een wereld van verschil. Ik vraag me af of mensen die het opwarmen van de oven zonde vinden weten, dat er zoiets bestaat als een AGA, een gietijzeren fornuis dat continu aan staat dus continu warm is. Inclusief de ovens die er in zitten. Is dat dan voor verwarmen of niet?

Ik denk dat het meest milieuvriendelijk koken koken zonder oven voorverwarmen is. Het andere is volgens mij wokken of eten opwarmen. Wat dat betreft zouden we waarschijnlijk het beste kunnen overstappen op centraal bereide soylent green. Super milieuvriendelijk wellicht, maar zo leven lijkt mij geen bron van vreugde. Eens in de zoveel tijd zie ik trouwens supercoole eco cookers op zonlicht voorbijkomen. Die werken alleen als het zonnig genoeg is en zijn dus geen 1-op-1 vervanger voor een oven.

En de gerechten dan?
Moet je de oven echt voorverwarmen? @ Lauriekoek.nl

Veel gerechten die je in de oven bereid hebben vanaf het begin meteen een stoot hitte nodig. Brood en cakes zijn een goed voorbeeld. Die moeten meteen in een hete oven om ze zo snel mogelijk aan het werk te zetten.  Dit geldt eigenlijk voor vrijwel alles met een deeglaagje, zoals hartige taarten en soufflés. Het wordt niet gaar of het lukt niet als de oven niet voorverwarmd is. Bakken is echt een nauwkeurige tak van sport. Als je je niet aan de regels houdt, zit je meestal met spreekwoordelijk gebakken peren.

In bijna recepten wordt het voorverwarmen van de over geadviseerd. Ookal is het niet per se noodzakelijk voor je gerecht, maar omdat iedere oven een verschillende opwarmtijd heeft, blijft de baktijd in de hete oven daardoor bij iedereen gelijk. En bij de gerechten die je wel eerder in de oven zou kunnen zetten, zoals een ovenplaat met groenten heb je daardoor ook vrij weinig tijdswinst, Milieuwinst is er in zo’n geval ook niet. Daarom verwarm ik mijn oven altijd voor. Het enige wat je zou kunnen doen als de oven opwarmt, als je deze energie toch wilt benutten, is bijvoorbeeld in de wat lagere temperatuur alvast nootjes roosteren.

Posted by on 18 juni, 2020

LEAVE A COMMENT