Lucky Saint
Lucky Saint is, als je het mij vraagt een poëtische naam voor een bier. Een combinatie van het geluk dat je nodig hebt om een nieuw product te lanceren en de deugdzaamheid van alcoholvrij. Om het af te maken staat op de kroonkurk een klein gouden liefheersbeestje afgebeeld, want liefheersbeestjes brengen tenslotte geluk. De naam is goed en de kroonkurk is leuk, maar hoe het smaakt, dat lees je hieronder, want dat is natuurlijk het belangrijkste.
Alcoholvrij en veganistisch
De bieren worden gebrouwen in Engeland en Duitsland, precies zoals je alcoholhoudend bier ook zou brouwen. Het eindresultaat blijft ongefilterd en dat wil zeggen dat er geen sediment uit de drank wordt gefilterd om het helder te maken. Er wordt gewacht tot het van nature naar de bodem zinkt en daardoor blijft alles wat het bier lekker maakt behouden. Daarna wordt de alcohol uit het bier onttrokken door middel van vacuümdestillatie. Dit wordt gezien als de manier om een drank van alcohol te ontdoen, zonder de mooie smaken die in je drankje zitten aan tasten. De alcohol zal hierdoor nooit 100% uit het bier verdwijnen. Er zit sowieso maar maximaal 0,5% alcohol in het eindproduct, wat in Nederland alcoholvrij mag worden genoemd. Dit is in de praktijk vergelijkbaar met rijp fruit of andere gefermenteerde producten die eveneens alcoholvrij zijn van nature. De bieren tevens allemaal veganistisch.
Lucky Saint heeft drie soorten alcoholvrij in hun collectie. Ik probeerde de lager en hun hazy IPA voor jullie uit.
Lucky Saint lager
Lager is klassieke bierstijl, die wordt vergist onder een lagere temperatuur. Het productieproces duurt 6 weken, voor de optimale smaakontwikkeling. Lucky Saint lager wordt in Duitsland gebrouwen, met Duitse Hallertau hop en volgens de strenge Duitse puurheidswetten. Dit maakt het tot een verfrissend bier met een goede bitter, vergelijkbaar met typische Duitse pilsener. Ideaal voor in de zon, zonder dat het hard aankomt, want het is tenslotte een alcoholvrij bier.
Lucky Saint hazy IPA
Hazy IPA is. zoals de naam doet vermoeden een troebel biertje, met flink veel hop. Citra en Mosaic om precies te zijn. Dit zijn twee Amerikaanse hopsoorten die bekend staan om hun citrustonen, zoals grapefruit en ander geel fruit en steenfruit. Dit proef je ook wel terug in het bier, want dat maakt het fris met een licht bittertje. Ik houd persoonlijk heel erg van zulke hoppen, of ik ze nu in bier of kombucha tref. Verder zorgt de toevoeging van tarwe en haver aan dit bier voor wat extra body.
Voor beide bieren geldt dat het echt goed gelukte alcoholvrije biertjes zijn. Ze zijn niet zo voedzaam dat je na een biertje al compleet vol zit, maar aan de andere kant ook niet waterig. Iets wat bij veel alcoholvrije bieren nog wel eens het geval is, waardoor je daar vaak na eentje wel genoeg hebt. De bieren van Lucky Saint zijn zo goed doordrinkbaar, dat ik er in ieder geval na eentje nog wel een lust.
Alcoholvrij op de tap!
Ik zag dat Lucky Saint in pubs in Engeland op de tap verkrijgbaar is, wat ik echt heel cool vind, want meestal krijg je toch een flesje overhandigd als je ergens alcoholvrij besteld. Zelfs de alcoholvrije Guinness zit in Engeland of elders in de UK nergens op de tap (jammer, want ook dat is een goed gelukt alcoholvrij bier). Lucky Saint zegt dat ze het grootste merk zijn op alcoholvrij biergebied. Ik zie dat meerdere merken dat claimen en ik kan geen goede statistieken vinden, helaas, maar los daarvan vind ik het wel erg lekker bier en ik snap dat het het op veel plekken wordt geschonken.
In Nederland is Lucky Saint nog niet op de tap te vinden, maar sommige restaurants schenken het al op fles. Je kunt het al wel kopen bij de bekende (online) alcoholvrije en niet alcoholvrije slijterijen. Meer over Lucky Saint vind je op hun website.
Laatste reacties