Boekrecensie: Leven Zonder Afval

.IMG_5646[1]
Bij de titel van dit boek denk ik altijd aan het cradle to cradle principe, of slim recyclen. Toch gaat Emily-Jane Lowe nog een stapje verder. Haar prullenbak is zo goed als leeg, wat ik heel bijzonder en inspirerend vind. Vandaar dat ik ook heel benieuwd was naar haar boek “Leven zonder afval”. 

Leven zonder afval

Ik ken haar blog van Kassa Groen en ik heb haar ook al een keer genoemd op mijn blog. Ik heb ook het idee dat Emily-Jane heel vaak in de media verschijnt als het om dit onderwerp gaat en dat vind ik een goede zaak. In het dagelijks leven zijn er zoveel keuzes te maken, kies je voor biologisch? Voor fair trade? Wel of geen palmolie? Dierlijke producten? Lokale producten? De keuzes die je kunt maken wat betreft over afval horen daar voor mij bij.

IMG_5651[1]

IMG_5650[1]

Leven zonder afval steeds populairder

Ik heb het idee dat dit onderwerp ook steeds meer begint te leven, er komt binnenkort een Bag & Buy in Utrecht (een verpakkingsloze supermarkt)  en ik zie ook steeds meer mensen met herbruikbare tasjes voor brood, groente en fruit en herbruikbare boodschappen tassen. Wat dat betreft is Emily-Jane precies op de juiste tijd met haar boek gekomen, want plastic is overal tegenwoordig, in zowel de supermarkt als de oceaan en je moet behoorlijk je best doen om het te ontwijken. Het komt er op neer dat je ook dingen zelf zal moeten maken, omdat je de verpakte variant misschien liever niet koopt. Op zowel eetgebied als op het gebied van lichaamsverzorging en schoonmaakmiddelen. Daarom staan er in dit boek, naast alle tips over het verminderen van verpakkingsmateriaal ook veel zelfmaakideeën.

IMG_5648[1]

IMG_5649[1]

Wat ik zelf al heb uitgeprobeerd

Enkele ideeën heb ik al gepraktiseerd. Het zelf tasjes meenemen vind ik geen enkel probleem. Plastic weigeren vind ik gelukkig niet moeilijk, mensen zijn wel eens verbaasd maar ik heb nog nooit lelijke reacties gehad. Dat werkt dus prima. Wel kwam ik er achter dat schoonmaken met azijn gele strepen achterlaat. Dat mijn haar er niet erg van houdt om met bicarbonaat te worden gewassen. Ook mijn tanden poetsen met bicarbonaat werkt niet, het schuurt simpelweg te erg. en sinds een half jaar gebruik ik ook mijn GFT bak, een composthoop kan ik niet hebben. Bij gebrek aan tuin. Helaas stinkt de bak enorm, daar staat weer tegenover dat schoonmaken met bicarbonaat, ja diezelfde als van het bakken, prima gaat. Soms werkt iets dus en soms werkt het niet niet.

Een hele omslag maken zoals Emily-Jane Lowe heb ik dus (nog?) niet gedaan, wel blijft ik nadenken over hoe en wat en zo nu en doen bedenk ik weer eens iets wat anders kan. Het boek “Leven Zonder Afval” heeft mij weer een paar nieuwe tips doen ontdekken, die ik komende tijd zeker in praktijk ga proberen te brengen.

Leven Zonder Afval
Emily-Jane Lowe
Uitgeverij van Gennep
€ 17,90

De recepten in het boek zijn vegetarisch. De blog van Emily-Jane, die ook “Leven Zonder Afval” heet, vind je hier.

IMG_5647[1]

Posted by on 15 juni, 2015

LEAVE A COMMENT