Boekrecensie: Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken

ecologie01Jarenlang verdiende Anne Drake en haar man hun geld in de verpakkingsindustrie, tot ze een reportage over het plasticprobleem zag. Toen maakte ze een ommezwaai. Ze wilde geen afval meer produceren. Ze wilde leven zonder afval (zero waste), zo geschiedde. Nu is er een boek waarin ze all trucs en recepten die horen bij deze levenswijze gebundeld zijn.

Je kan vrijwel alles zelf maken

Verpakkingen zijn overal., dus de tips zijn heel breed. Lichamelijk verzorging, zorg voor de kinderen, huishoudelijke producten en zelfs vegetarische gerechten. Vrijwel alles kun je zelf maken. Je hebt daarvoor wel even wat dingen nodig, zoals zeep, glycerine, kokosboter. Afhankelijk van wat je wil maken natuurlijk. Dat kan even een zoektocht zijn maar met het internet zijn veel dingen tegenwoordig dichterbij dan ooit en er zijn zelfs webwinkels die alles in hergebruikte verpakkingen opsturen. Het hoeft dus geen problemen op te leveren. Anne zelf beweert dat het maken ervan zo gepiept is en ik geloof haar.

Toevallig stond ik laatst zelf zeep op te koken voor de was en het is binnen no time gepiept. Ik heb de zeep die ze ook gebruikt van het merk Marius Fabre toevallig ook in huis voor een review en die volgt heel binnenkort. Andere tips of recepten werken bij mij minder goed. Allesreinigerspray op basis van azijn gebruik ik alleen op het fornuis, de rest gaat er van stinken, kan er niet tegen, of gaat plakken.ecologie04

ecologie03

Ik ben soms lui

Voor sommige dingen merk ik zelf dat ik te lui ben. Zelf gezichtscrème of bodylotion maken bijvoorbeeld. Zeker omdat ik weet dat ik bij Lush veel producten zonder verpakking kan kopen die prima werken en lekker ruiken. En een bamboe tandenborstel mag ik van mijn mondhygiënist niet gebruiken “te zacht” volgens hem. Over de bicarbonaat tandpasta was hij trouwens ook al niet te spreken. Nou weet ik dat er heel veel gemotiveerde mensen zijn voor wie al deze middelen wel werken en die zelf cosmetica maken het leukste vinden wat er is. En zoals Anne Drake zelf ook al zegt je mag zelf weten waar je de grens legt. De recepten en de kennis heb je in ieder geval op deze manier bij de hand.

Vegetarisme een logische stap?

Ik vind het ook grappig om te zien dat veel zero wasters vegetarisme als een logische stap zien binnen de zero waste levenswijze. Natuurlijk eet ik zelf vegetarisch, dus ik vind het zelf heel groen. Alleen ziet niet iedereen het zo, merk ik nog steeds. Minder vlees eten wordt door sommigen nog steeds als een te grote opoffering gezien. Ik vind het in ieder geval goed dat er aandacht aan wordt besteed. Boeken waar het niet in voor komt voelen voor mij toch een pietsie incompleet.  ecologie05

Modern en praktisch

De hele sfeer van het boek is ook licht, gekleurd en modern. De hoge hak staat genoemd en in beeld vorm voorop het boek. Grappig, want ik zie hem regelmatig terugkomen op andere websites die zichzelf hip en eco vinden. Zelfs ik heb overwogen er ooit iets mee te doen en ik kan er nota bene helemaal niet op lopen.

Al met al is dit een heel praktisch boek voor mensen die praktisch iets willen doen om het milieu minder te belasten. Zonder daarbij de moderne gemakken op te geven, of het gevoel te hebben zichzelf iets te ontzeggen.ecologie02

Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken
Anne Drake
Uitgeverij Manteau
€ 22,50

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 29 september, 2017

5 Comments

 • Greet Vanlaer

  9 december, 2017

  Fijn dat Anne Drake de ommezwaai heeft gemaakt. Niks op tegen, integendeel. Wat ik wel vervelend vind, is dat haar produkten helemaal niet van haar zijn. Ze zijn van iedereen. Je vindt ze overal teug op het internet. En bovendien zijn ze bijzonder oncreatief. Ik zou toch denken: als je dan een boek schrijft over dergelijke dingen, denk dan eens zelf wat na, en kopieer niet klakkeloos.
  Ik ben intussen heel geïnteresseerd in de boeken van Gabriela Nedoma, een Oostenrijkse. Daar vind je nog wat origineels en gedurfds. En hoef je niet tot in den treure aan de slag met azijn. Want inderdaad: azijn stinkt.
  Greet Vanlaer
  Nieuwrode

  • Laurie

   9 december, 2017

   Ik heb tot nu toe drie boeken over leven zonder afval gelezen. Zero Waste, Leven Zonder Afval en deze en in alledrie de boeken zijn de bereidingswijzen min of meer hetzelfde. Het is ongeveer hetzelfde met sommige recepten voor gerechten in kookboeken, ook daar lijken recepten soms op elkaar, meestal onbedoeld. Als je meent dat er klakkeloos word gekopieerd oftewel inbreuk word gemaakt op eventueel copyright zou ik de personen waarvan jij meent dat ze gekopieerd worden op de hoogte stellen. Zij kunnen dan stappen ondernemen.
   De meeste zero waste activisten hebben een winkeltje of gebruiken bijvoorbeeld kant en klare zeep. Zo lang die onverpakt is en binnen hun filosofie past vind ik daar niet op tegen. Zelf je zeep bereiden kan namelijk flink wat tijd kosten en niet iedereen wil die investeren. Ik neem ze dat niet kwalijk.
   Toevallig heb ik vanmiddag mijn keuken nog met een allesreiniger op basis van azijn schoongemaakt. Met een druppeltje citroengras, het stinkt maar het ontvet ook heel erg goed.

   • Greet Vanlaer

    12 december, 2017

    Hallo Laurie,
    Ik bedoel niet dat er inbreuk gemaakt wordt op het copyrigth, wel dat er een ontstellend gebrek aan creativiteit is in dit boek. Als ik zeg dat recepten gekopieerd worden, bedoel ik dat ze niet origineel zijn, dat je ze overal kunt aantreffen op het internet. En is het niet jammer dat als je een boek schrijft over een dergelijke thematiek, dit zo oncreatief uitvalt? De recepten die je in dit boek vindt, vind je overal. En dat vind ik persoonlijk teleurstellend.
    Ken je de boeken van Gabriela Nedoma en Claudia Lainka? Hier vind je recepten die origineel zijn, en waar je niet eeuwig aan de slag hoeft met azijn. Er zitten alternatieven in. Dat maakt het voor mij een pak verfrissender.
    Wat ik wel interessant vind aan het boek van Anne Drake, is dat het de principes van consuminderen bij het grote publiek brengt. Alle lof daarvoor.

    • Greet Vanlaer

     12 december, 2017

     Bijvoorbeeld, een ovenreiniger van Claudia Lainka:
     – 500 ml vloeibare wassoda (ik maak die zelf door wat sodakristallen op te lossen in water)
     – een paar takjes verse munt
     – 25 druppels litsea etherische olie/of citroen, kan ook

     De wassoda en de etherische olie mengen.
     Munt wassen, drogen en in bij de soda voegen.
     In een sprayfles doen. Een half uurtje laten staan.
     In een lichtwarme oven (50°C) sprayen. Een uurtje laten staan.
     Uitspoelen met water.

     Werkt perfect.

 • Greet Vanlaer

  12 december, 2017

  nog een andere van Claudia Lainka:

  houtreiniger

  – 15 ml vers geperst pompelmoessap
  – 200 ml water
  – 15 g bakpoeder

  Mengen, in een sprayfles doen en gebruiken.

  Werkt ook met sinaasappel of citroen.

LEAVE A COMMENT