Kumasi
Kumasi is sap van van het vruchtvlees wat om de cacaobonen heen zit. Normaal zou dit worden weggegooid, maar Kumasi heeft samen met Ghanese cacaoboeren een manier gevonden om het op te vangen. Het resultaat is dus dit bijzondere drankje. Minder verspilling en meer inkomen voor de boeren. Win-win! Maar hoe smaakt het eigenlijk?
Een tijdje geleden was er de trend dat overal “water” van te maken, zoals kokoswater, maplewater, cactuswater. Sommige van die drankjes waren een beetje gek. Water met een druppeltje ahornsiroop verkopen is niet bijzonder duurzaam. Andere dranken gebruikten juist wat anders weggegooid zou worden, wat juist weer wel duurzaam is. Ik weet niet of de watertjestrend nog steeds gaande is.
Blij alcoholvrij
Feit is wel dat er steeds meer vraag is naar alcoholvrije dranken die niet cola, prikwater of appelsap zijn. Dranken die iets bijzonders brengen. Bekende dranken die normaal met alcohol zijn, nu juist ook zonder alcohol verkrijgbaar. Dranken met een extra bittertje, limonade met volwassen smaken. Ik merk dat er steeds meer mensen zijn die er naar op zoek zijn, dat er steeds meer bedrijven zijn die er op in springen. Kumasi past daar goed bij.
Problemen bij cacao
Misschien herinner je je nog een promo voor een documentaire op RTL waarin Lars en Jochem de cacao-industrie van West-Afrika onderzochten. Er is daar veel armoede, er is kinderarbeid en ontbossing. Zaken die Tony’s Chocolonely ook al aan de kaak stelden en blijft stellen. Het is natuurlijk niet in een keer opgelost en een zaak van een lange adem hebben. Toch zagen Lars en Jochem ook een kans, het sap, wat nu dus Kumasi heet, wat je kunt drinken terwijl je het over de cacao industrie en de toestand in de wereld hebt.
Extra inkomsten
De cacaoboeren in West-Afrika zijn volledig afhankelijk van hun cacao-oogst, terwijl ze vaak te weinig verdienen met de opbrengst van hun cacao. Tijdens de productie stroomt het sap normaal gesproken de grond in. Nu wordt het sap opgevangen door een mobiele verwerkingsunit en meteen gekoeld. De boer hoeft dus bijna geen extra werk te verzetten. Door het op te vangen en te verkopen hebben de boeren extra inkomsten. Om precies te zijn 27% extra inkomen per kilo cacao dankzij Kumasi. Dat klinkt echt geweldig. Mocht je het je net als ik afvragen: de naam Kumasi komt van de plaats waar voor het eerst met het sap van de cacaovrucht geëxperimenteerd werd.
Kumasi
Goed, hoe smaakt Kumasi? Er zijn twee varianten, Sappi (fruitsap en water) en Gassi fruitsap en bruiswater), niets anders is toegevoegd. Wat in het begin een beetje gek kan zijn door associatie met cacao, is dat het niet bruin, maar bijna roodwit van kleur is en er is geen vleugje chocolademelk te bekennen. Qua smaak heeft het ook niets met chocolade of cacao van doen. Het is fris, zoet en fruitig. Lychee, mango, perzik misschien een beetje banaan. Het is lekker om zo te drinken, maar als je toch alcohol wil kun je het uiteraard mixen tot cocktail.
Je kunt Kumasi kopen op de website van Kumasi, waar je ook meer informatie vind en een lijst van verkoopadressen.
Laatste reacties