Funk gilde snacks

Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nlDe snacks van Funk gilde heb ik al eens eerder geprobeerd en het was eigenlijk de bedoeling toen ook foto’s te maken voor op mijn Instagramaccount. Lang verhaal kort: ze waren erg lekker en ik fotografeerde alleen een leeg kartonnen bordje. Dat kan beter. Vandaar dat ik vandaag een blogpost heb waarin ik de snacks wel kan laten zien en ook uitgebreid kan vertellen hoe lekker ze wel niet zijn.

Funk gilde

Funk gilde snacks bestaat uit Abel, Bob en Leen. Abel en Bob leerden elkaar kennen bij studentencafé Skek. Het idee ontstond om ooit samen een bedrijf te beginnen. Abel scoorde bij een wedstrijd onder het personeel bij zijn toenmalige werkgever brouwerij Oedipus hoge ogen met zijn kimchikroket en Bob zat ondertussen in Zuid-Korea om zich daar te verdiepen in de Koreaanse keuken. Ze begonnen het bedrijf waar ze het altijd al over hadden gehad. Dat groeide zo hard dat ze iemand extra nodig hadden: Leen. Leen is slager en chef-kok en sindsdien verantwoordelijk voor de productie.

Eerlijk

Funk gilde zegt graag direct van de boer, teler of kok te kopen. Ze kopen dus meel van het molenaars gilde en kopen hun groenten lokaal en tegen een eerlijke prijs. Toch schrijven ze ook eerlijk dat ze nog niet zijn waar ze zouden willen zijn. Zo stellen ze zich vragen bij de eerlijkheid van margarine en kokos en vragen ze zich af hoe ze duurzaamheid claims echt kunnen controleren.

Ik kreeg van Funk gilde twee proef pakketjes met hun 5 snacks. Ik heb ze allemaal geprobeerd. Hier komen mijn smaaknotities:
Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Kimcheese kroket

Dit is de enige kroket waarvan ik mij afvraag of hij volledig vegetarisch is. Gruyère is bijvoorbeeld niet geschikt voor vegetariër, want gestremd met stremsel uit de maag van een dood kalf. Net als Comte. Er zijn vegetariërs die hier geen probleem mee hebben. Toch is het goed om te weten want dan kun je zelf kiezen of je het eet of niet. Hoe dan ook de combinatie van kaas en kimchi is een winnaar. Twee keer de umami. De kaas wordt trouwens ingekocht bij Fromagerie Kef.Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Kimchi kroket

Deze kroket is veganistisch en het klinkt misschien gek maar ik vind hem helemaal niet zo verschillen van de kimcheese. De kimchi heeft genoeg kick van zichzelf om een hele kroketsmaak te geven. De kimchi komt van een van mijn favoriete kimchimakers Oh Na Mi kimchi.Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Salto kroket

In deze kroket zit tomaat verwerkt en die is op drie verschillende manier gefermenteerd. Toen ik deze snack proefde was ik inmiddels hardop aan het fantaseren over het openen van mijn eigen vega(n) snackbar, een gedachte die verder nooit eerder bij mij was opgekomen. Toch gek wat een goede snack met je kan doen. Tomaat is een verschrikkelijk goede bron van umami en in kroket vorm is het onweerstaanbaar. Deze kroket is veganistisch.
Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Funk gilde bitterbal

Bij de witte binnenkant van deze bitterbal weet je even niet meteen wat er in zit. Hij is gevuld met knolselderij, zeewier van Nederlandse bodem, dashi en XO saus op basis van shiitake. Knolselderij is een groenten waar vaak overheen wordt gekeken, maar hij is erg lekker. Ook in bitterbalvorm.
Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Gochubap

Het is van deze snacks moeilijk aan te geven wat mijn favoriet is, maar als ik echt MOET kiezen kies ik denk ik toch deze Gochubap. Dit is een sticky kimchi fried rice nasidriehoek, oftewel kimchi met carbs on carbs. Niets meer aan doen.
Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Funk gilde snacks @ Lauriekoek.nl

Voor alle snacks geldt dat ze goed gepaneerd zijn en dat ik alle snacks zelfs zonder saus erg lekker vond. Het zijn wel allemaal frituursnacks, dus niet geschikt voor in de oven of airfryer.

Snacks voor de horeca

De vraag is nu waar kun je Funk gilde snacks krijgen? Er is een foodtruck die al op verschillende festivals heeft gestaan en deze is ook te huur voor feesten en partijen. Ik heb ook begrepen dat als je een snackbar of restaurant hebt je de snacks kunt bestellen om ze in je eigen zaak te kunnen verkopen. Persoonlijk hoop ik dat een hoop snacksbars dat doen wat ik zou het geweldig vinden om deze snacks ergens te kunnen bestellen. Zeker als vegetariër ben ik erg enthousiast als ze ergens een goede keuze in vega(n) snacks hebben en deze zijn echt top of the bill.

Meer over Funk gilde snacks lees je uiteraard op hun website.

Posted by on 3 april, 2024

LEAVE A COMMENT