De koningsoesterzwam

Oakfield Koningsoesterzwammen @ Lauriekoek.nlSoms is het leuk om blogger te zijn. Dan staan er ineens rond etenstijd twee mensen van kwekerij Oakfield voor de deur met een blok met paddenstoelen. Veel leuker dan een boeket of en een kerststukje wat mij betreft, eetbaar en ook nog eens heel lekker. Het waren natuurlijk niet zomaar paddenstoelen, maar heuse koningsoesterzwammen. Uitstekend geschikt voor alle herfstige gerechten die ik komende tijd wil maken.

De koningsoesterzwam is een lekkere vlezige paddenstoel, zelfs als je hem roostert in de oven behoudt hij zijn vorm en wordt hij niet zomaar slap, hij houdt een bite. In de vegetarische en veganistische keuken wordt hij vaak in plakken geroosterd of er worden nep sint-jakobsschelpen van gemaakt. Hoewel ik normaal altijd mijn wenkbrauwen optrek bij het namaken van vlees ziet dit er heel goed uit. Kijk hier maar. Zelf heb ik zo door de risotto gedaan en gewoon aangebakken op toast gegeten, heel simpel maar echt een herfstig genoegen. Grof zout, lekker wat peper, niets meer aan doen.Oakfield Koningsoesterzwammen @ Lauriekoek.nl

Oakfield Koningsoesterzwammen @ Lauriekoek.nl

Koken met koningsoesterzwammen

Dit zijn de dikste koningsoesterzwammen van de stam, gehalveerd en gemarineerd in een mengsel van sojasaus, miso, ketjap, mushroom ketchup en chiliolie. Ze zijn lekker aangebakken, de donkere randjes zijn heel lekker bij deze paddenstoelen.Oakfield Koningsoesterzwammen @ Lauriekoek.nl

 

Pompoenschotel met de kleinere koningsoesterzwammen, tijm en salie uit de oven. Geïnspireerd op de knapperige gnocchi van Rukmini Iyer in de Groene bakplaat, maar dan zonder de gnocchi.Oakfield Koningsoesterzwammen @ Lauriekoek.nl

Varieer eens met paddenstoelen

Vroeger nam ik altijd als ik een recept met paddenstoelen ging maken de kastanjechampignons. Ik liet de andere soorten vrijwel altijd links liggen. Daar is niets mis mee, maar er zijn heel veel verschillende soorten paddenstoelen. Het is echt de moeite waard om daar mee te experimenteren en ze te leren kennen. De ene soort is wat vleziger, de ander heeft een hele sterke paddenstoelensmaak. Bij de meeste supermarkten verkopen ze inmiddels verschillende soorten. Veel paddenstoelen kun je ook prima binnen een gerecht met elkaar mixen.

Ook zin gekregen in Koningsoesterzwam? Oakfield levert ze aan Albert Heijn en daar kun je ze als het goed is bij de grote filialen en online vinden. Niet op stam trouwens, maar in een plastic bakje.Oakfield Koningsoesterzwammen @ Lauriekoek.nl

Posted by on 18 november, 2020

LEAVE A COMMENT