Chilli Chan’s crispy chilli oil & vinegar dressing

Chilli chan's @ Lauriekoek.nlCrispy chilli oil bestaat volgens mij al best een tijdje, maar ineens duikt het overal op. De kracht van het internet in de vorm van sociale media gecombineerd met dat crispy chilli oil gewoon heel goed combineert. Van rijstgerechten tot vanille-ijs, heel veel dingen fleuren er enorm van op. Nu duiken er mensen en bedrijfjes op die hun eigen variant maken, zoals Chilli chan’s uit Amsterdam, dus dat moest ik uiteraard uitproberen, want een ding is zeker de chilli oil hype, die duurt nog wel even. Chilli chan’s heeft naast een crispy chilli oil, ook een chilli vinegar dressing.

Chilli Chan’s crispy chilli oil

Tijdens de lockdown van 2021 ontstond Chili Chan’s crispy chili oil. Omdat Eyan, die geboren is in Hong Kong en is opgegroeid in Sydney de chili olie die ze zo lekker vond niet kon vinden, dus ontwikkelde ze haar eigen versie zodat iedereen een stukje van de Chinese keuken in huis kon hebben. De producten worden gemaakt in Amsterdam.
Chilli chan's crispy chilli oil @ Lauriekoek.nl

Chilli chan's crispy chilli oil @ Lauriekoek.nl

Smaakboost

In Chilli Chan’s zit zonnebloemolie, chili, knoflook, bruine suiker, geroosterde sesamzaadjes, kruiden en Sichuanpeper. Het klinkt misschien als een klein lijstje, maar de smaakboost die dit goedje geeft is enorm. Warmte van de chili, een beetje zoetigheid van de suiker en de unieke bijna verdovende smaak van de Sichuanpeper. In Nederland is Sichuanpeper van goede kwaliteit soms moeilijk te vinden, soms zit er niet zoveel smaak aan. In deze olie zit duidelijk de goede variant.
Chilli chan's crispy chilli oil @ Lauriekoek.nl

Dippen

Chilli Chan’s heeft ook een azijn, wat eigenlijk prima werkt als een kant-en-klare dipsaus. Het smaakt precies als iets wat ik ook wel eens maak om dumplings in te dippen of over de groenten te gieten. Ik leerde het recept uit het kookboek Chinese-ish waarna ik een fase had dat ik het echt overal bij gebruikte. De smaak van Chiankan azijn is onmiskenbaar en de combinatie met chili olie is heel goed. Het enige wat je met dit flesje hoeft te doen is de schudden en het in een bakje gieten. Het past net als de chili olie bij heel veel dingen.Chilli chan's vinegar @ Lauriekoek.nl

Chilli chan's vinegar @ Lauriekoek.nl

Chilli chan's vinegar @ Lauriekoek.nl

Mocht je nog nooit crispy chilli oil geprobeerd hebben, dan zou ik je willen aanraden om het toch eens te proberen. Het mag dan wel in de mode zijn, en misschien is dat een reden om het te mijden, maar dan weet je niet wat je mist.
Chilli chan's @ Lauriekoek.nl

Je kunt Chilli Chan’s kopen op de website van het merk. Je vindt daar ook een lijst met verkoopadressen.

Posted by on 12 maart, 2024

LEAVE A COMMENT