Boekrecensie: Vegan 100

Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nlGaz Oakley is een bekende in vegan kringen. Gaz is wat je zou noemen cool, hij voldoet helemaal aan het perfecte plaatje (hij zou zo in een boyband kunnen zitten) en zoals ik begrijp laat hij menig vrouwenhart sneller kloppen. Hij en zijn kookshow onder de naam “Avant Garde Vegan” zijn populair op Youtube. Natuurlijk moest er ook een keer een kookboek van komen. Want hoe populair internet sensaties ook zijn, ze willen toch graag een echt kookboek presenteren. Dat is er nu dus en het heet Vegan 100, want denk ik slaat op het feit dat er meer dan 100 veganistische recepten in het kookboek staan.

Gericht op de beginnende veganist

Het Vegan 100 is gericht op de beginnende veganist. Vandaar ook ruime aandacht voor basics, zelf verschillende soorten vegan kaas maken, plantaardige melk, bladerdeeg. Daarna wordt het snel ingewikkelder. Relatief lange ingrediëntenlijsten met ook soms producten die je niet overal zomaar kunt kopen. Ook kun je lang niet alles op een doordeweekse avond maken. Dit maakt ook dat ik dit niet zomaar aan een beginner zou willen aanraden, aan de andere kant is het wellicht ook niet echt een uitdaging voor een gevorderde vegan kok. Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nl

Avant garde vegan? Is 100 vegan avant garde?

Is dit avant garde? Avant garde is nogal een term, het iets radicaals, iet onorthodox, iets wat experimenteel is, voorruitlopend. Nou is veganisme misschien an sich avant garde. Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Ik heb ook al zeker eerder mensen in de mailbox gehad die zich avant garde noemden. Dit had vrijwel altijd betrekking op het veganisme en daaruit voortvloeiende concepten. Nou vraag ik mij af of mensen die echt avant garde zijn dit gaan benadrukken bij de medemens. Ik denk het niet, dit kookboek voldoet in ieder geval niet aan mijn definitie van avant garde.

Trends komen en gaan

Verschillende trends, raw food, glutenvrij, you name it. Ze staan er allemaal in. Het zijn vrijwel allemaal trends die ik al eerder ergens zag. Wellicht komt dit omdat het een boek voor beginners is, maar misschien komt het ook omdat deze dingen hip waren toen ze bij Gaz op het Youtube kanaal verschenen, maar nu alweer langzaam worden ingehaald door andere trends. Dat is het ding met internet, het kan zo vluchtig zijn dat het heel snel gedateerd aan doet. Ik kan echt geen kokosolie, rauwe lasagne of bliss ball meer zien.Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nl

Er is heel veel vegan kookboeken keus

Als ik aan een beginnende veganist een kookboek moest aanraden zou ik voor Isa Chandra Moskowitz gaan. Die komt binnenkort zelfs met een boek voor beginnende veganisten. De boeken zijn nooit vertaald, maar Isa is de oermoeder van de tofuballetjes en seitanbraadstukken in dit boek. Zij weet zichzelf al jaren elke keer weer te vernieuwen. Of wat dacht je van het boek Eat Vegan of Heel Veel Veg? Gaz Oakley heeft flinke concurrentie. Ik ben benieuwd hoe hij zich de komende jaren gaan ontwikkelen.

Vegan 100
Gaz Oakley
Uitgeverij Good Cook
€ 24,95Boekrecensie: Vegan 100 @ Lauriekoek.nl

Posted by on 24 augustus, 2018

LEAVE A COMMENT