Boekrecensie: Sama Sama

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nlSama Sama betekent “samen” maar ook “hetzelfde” en nu ook de titel van het nieuwste kookboek van Perry de Man. Perry is 15 jaar kok en runde 7 jaar een Indische toko. Naast de Indische keuken, is er ook een andere keuken: de thuiskeuken. De keuken die volgens hem de echte ziel van een gemeenschap vertegenwoordigt. Dit kookboek gaat dan ook niet over hem, maar over de mensen om hem heen en de gerechten die zij maken.

Macaronisoep

Perry de Man kwam op het idee voor Sama Sama toen hij een gerecht proefde dat hem diep raakte: een macaronisoep volgens het recept van een Molukse oma van een goede vriend. Het zijn recepten van oma’s die zijn overgedragen aan de generaties daarna en dus nog steeds in veel keukens worden bereid. Samen met vrienden en kennissen die hun wortels in de Indische en Molukse cultuur hebben, heeft hij deze gerechten verzameld die ook een deel van hun familiegeschiedenis vertellen. Het gaat over ingrediënten (of het gebrek daar aan), over vindingrijkheid en samen zijn.

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Verhalen

Dit kookboek is anders dan de meeste andere kookboeken omdat er niet alleen recepten in staan, maar ook de verhalen bij die recepten. Daar staan bekende namen bij, zeker als je graag kookt of thuis bent in de Indo keuken. Vanja van der Leeden bijvoorbeeld, Maureen Tan, Carl Lemette-Polhaupessy, Mas van Putten en Lola Tuhuteru-Van Ruler, maar ook mensen bij die geen carrière in food hebben, zoals Frederique Spigt, Ating of Rick Arnold. Zij vertellen persoonlijke verhalen over bijvoorbeeld hun jeugd, hun familie en wat er gegeten werd. Doordeweeks of bij speciale gelegenheden. Hier boven vertel ik dat dat het gaat over familiegeschiedenis maar het gaat natuurlijk ook over de geschiedenis van Nederland. Die niet altijd fraai is.

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Gerechten uit de thuiskeuken

De gerechten draaien om de thuiskeuken en zijn daarom anders dan je misschien zou verwachten. De ingrediëntenlijsten zijn korter en er worden ingrediënten gebruikt als paardenvlees, duif, cornedbeef, smac, vissticks, rookworst van de Hema en margarine. Er zijn recepten die van iets niets maken zoals kropslastamppot, mac ‘n’ cheese en  oma’s broodpudding, maar ook recepten die wat uitgebreider zijn, zoals de recepten van Vanja van der Leeden die een recept voor indo-caponata deelt en rodelinzensoep met boemboe pepesan. De recepten van Perry zijn afkomstig zijn uit zijn restaurant De Toko. Hij deelt zijn recept voor auberginesmoor en bietenketjap net als de befaamde De Toko sambal en Barry’s plaksaus niet te vergeten.

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Ik snap heel goed dat mensen de recepten in dit kookboek comfortfood noemen en dat de recepten nog vaak gemaakt worden. Het zijn echt thuiskookrecepten. Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen uit noodzaak en een gebrek aan bepaalde ingrediënten tot een gerecht zijn gekomen wat voor mensen echt als thuis smaakt. In Sama Sama tellen de verhalen ook net zo goed mee als de recepten zelf. Als liefhebber van kookboeken met geschiedenis en verhalen vind ik het leesgedeelte net zo interessant als de recepten zelf. Dit kookboek doet mij zijdelings ook aan het tijdschrift Rakus denken.

Bij ieder gerecht in het kookboek staat een mooie foto en net als bij de interviews. De bijzondere opmaak van het boek met een soort van retro stickers en gekleurde bladzijden maakt alles een geheel.

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl

Even langs de toko

De hoofdmoot van de recepten in Sama Sama zijn niet vegetarisch, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van vis,  vlees of ingrediënten als trassi. Als de recepten gaat maken is het handig om even langs de toko of Aziatische supermarkt te gaan want je komt ingrediënten tegen als limoenblaadjes, ketjap meja, laos, palmsuiker. Die heeft de toko altijd wel in huis, maar de supermarkt niet.

De Toko

Sama Sama is echt een kookboek dat mede mogelijk is gemaakt door de mensen die in het kookboek staan. Je leert de mensen die geïnterviewd worden kennen, maar ook Perry de Man zelf. De mensen waarvan hij De Toko over nam staat er in, net als Barry die bij hem gewerkt heeft. De Toko is een restaurant dat inmiddels helaas niet meer bestaat, maar is vastgelegd in dit in stof gebonden en dus heel prettig aanvoelende boek.

Sama Sama
Perry de Man (en vele anderen)
Uitgeverij Becht
29,99

Boekrecensie: Sama Sama @ Lauriekoek.nl
Posted by on 5 november, 2025

LEAVE A COMMENT