Boekrecensie: Toko Lo

Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nlToko Lo is het bedrijf van Lola van Ruler. Ze is een bakker en een cateraar en biedt snacks en zoetigheden uit de Indische keuken. In dit kookboek deelt ze haar recepten, van recepten die ze vroeger thuis al maakten en aten, tot recepten van nu. 

Liefde voor eten

In het voorwoord van Lola blijkt al dat de liefde voor eten bij haar familie diep zat. Aan ieder van de recepten in het Toko Lo kookboek zit een herinnering. Ze merkt in haar werk dat veel mensen goede herinneringen hebben en dit werkt heel verbindend. Ze wil dit met ons delen door vaak handgeschreven familie recepten, die ooit zijn opgeschreven op bierviltjes, servetjes en kookschriftjes, zo op te schrijven dat iedereen er thuis mee aan de slag kan gaan.

Recept voor Lola

Na het voorwoord staat een interview met Lola door Dido Michielsen, waarin ze vertelt over haar culinaire opvoeding. Over hoe ze er achterkwam dat ze banketbakker wilde worden, haar twijfels bij of ze wel een goede keuze had gemaakt en hoe ze uiteindelijk uitvond dat ze de goede keuze had gemaakt. Ook vertelt ze over haar afkomst, het verschil tussen Indisch of Indonesisch en de verschillende rollen die je als mens kunt hebben.

Traditioneel, retro en van nu

Na “het recept voor Lola” volgen recepten voor cake en koek, taarten, hartige snacks, pudding en drankjes en basisrecepten. Een aantal van de recepten zijn wat ik persoonlijk retro zou noemen,  recepten waarvan je niet eens weet hoeveel je ze miste tot ik ze weer maakt, zoals chipolatataart, kattentongen en mokkataart. Verder staan er recepten in die je tegenkomt of tegen kunt komen in de toko of Pasar Malam, denk aan Kee lapis, tjendol, frikadel en djagoeng, en ook recepten die richting de toekomst gaan als pandan-limoenmerenguetaart en, speculaas met spekkoekkruiden.Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nl

Geschiedenis en herinnering

Bij ieder recept staat een mooie foto. Elk recept is voorzien van een introductie waarin geschiedenis wordt verteld, een herinnering wordt opgehaald of iets anders, zoals het verhaal van de gateau Africain, een mevrouw die haar hele leven lang deze taart had gebakken, ook op bestelling, was daar te oud voor geworden. Ze gaf het recept aan Lola van Toko Lo en zo werd haar taart voor haar gebakken. Mooi. Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nl

Persoonlijke verhalen

Er staan ook een persoonlijke verhalen door het Toko Lo kookboek heen. Een ervan gaat over het delen van recepten. Het dilemma: deel je of niet? Bij sommige recepten mist expres iets, zodat anderen het niet na konden maken. Met het delen stapt Lola van Ruler bewust buiten haar comfort zone. Alles is aan de familie voorgelegd, mag het worden gedeeld of niet? Alleen bij de koningskroon, de befaamde taart van haar oma viel het stil, die werd niet gedeeld. Ik denk dat dat goed is. Veel mensen zijn gewend dat een recept altijd gedeeld wordt, zeker op social media. Soms vragen mensen zelfs niet, ze eisen bijna. Terwijl sommige mensen recepten niet willen delen, ze willen iets wat bijzonder voor hen is voor henzelf houden. En dat mag ook.Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nl

Ga lekker naar de toko

Voor veel recepten zou ik eerst even langs de toko gaan. Want daar vind je producten als palmsuiker, pandanbladeren, kleefrijstmeel en jackfruit op siroop zeker. Als je niet in de buurt van een toko woont, kun je tegenwoordig al best veel producten de supermarkt vinden. De rest is online te bestellen, aar ben ik de afgelopen periode achter gekomen. Er staan heel veel recepten in Toko Lo geschikt voor vegetariërs, maar er staan bij de hartige opties ook wat vleesrecepten. Er wordt af en toe gebruik gemaakt van gelatine.

Soms recenseer ik een bakboek en dan vraag ik me af hoeveel kookboeken, of bakboeken met banoffee pie er nog bij kunnen komen. Bij dit kookboek heb ik dat gevoel totaal niet. Er staan heel veel gerechten in die ik nog niet ken. Of al wel ken maar nog nooit zelf gemaakt heb. Het geeft mij het gevoel dat er weer een klein stukjes van de wereld voor mij open is gegaan.Boekrecensie: Toko Lo @ Lauriekoek.nl

Toko Lo
Lola van Ruler
Uitgeverij Carrera
29,99

Posted by on 22 juni, 2021

2 Comments

 • Hanneke

  23 juni, 2021

  Het is bizar hoe je ’telkens de spijker op de kop slaat’ voor mij. Eerder schreef ik al dat ik vrijwel altijd blind op jouw oordeel over kookboeken durf te varen. Ik heb onlangs mijn kookboekencollectie weer eens opgeruimd. Op een gegeven moment is er simpelweg te veel. Ik bedacht dat er nu even echt niks meer bij moet, maar je brengt me toch weer aan het twijfelen. Een vriendin van mij zegt dan: eerst een boek weggeven voordat er weer 1 bij mag. Ik moet dus toch nog maar een keer door mijn kast heen om ruimte te maken voor deze mooie aanwinst.
  Hoe doe jij dat dan vraag ik me af. Heb je een enorme boekenkast of geef jij de boeken die je recenseert ook weer door aan vrienden?

  • Laurie

   23 juni, 2021

   Ah bedankt voor je compliment! Ik ben geen fan van de 1 erin 1 eruit filosofie. Aan de andere kant werkt het voor veel mensen dus ik mis vast iets.
   Mijn boekenkast is inderdaad om met meneertje Trump te spreken huuuggee. Er staan ook genoeg kookboeken in de kast die ik hier helemaal niet besproken heb en naslagwerken.
   Ik ben zeker niet de persoon die altijd een kookboek cadeau doet op verjaardagen. Gelukkig ook maar want ik ken genoeg mensen die helemaal niet van boeken, kookboeken of lezen houden. Dus dat zou een beetje zielig zijn voor gever en ontvanger. Er verdwijnt heus wel eens wat, dat wel maar ik heb geen strikte regels.

LEAVE A COMMENT