Boekrecensie: Run Baby Run

Run Baby Run @ Lauriekoek.nl Hebben jullie al lekker gelopen en zo optimaal gebruik gemaakt van het mooie weer? Ik heb weer een leuk hardloopboek ontdekt: Run Baby Run van Nydia van Voorthuizen en Hans Nijenhuis. Het  is een soort van hardloopgids vol handige tips, maar dan in een andere minder saaie vorm.

Één hobby, twee totaal verschillende benaderingen

Hans en Nydia vertellen omstebeurt over hun leven en ze schrijven ook naar elkaar. Tussendoor zoeken ze ook van alles uit, vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en dat maakt dat er veel nuttige tips in het boek staan. Over sport bh’s en over hoe je sneller kunt worden, lijstjes over welke marathons er zijn en hoe zwaar die zijn. Hans is zeg maar de man die mij in eerste instantie te binnen zou schieten als iemand mij zou vragen aan een hardloper te denken. Hij houdt van snelheid, van het bijschaven van zijn tijden. Hij is lid van een loopgroep en traint om sneller te worden. Nydia hoort bij een loopcrew, ze loopt hard als ze daar zelf zin in heeft en tijden zijn niet haar eerste prioriteit meer de lol. Beiden gaan de marathon van Berlijn lopen.

Geen vlekkeloos bestaan

Het boek gaat over hoe ze zich voorbereiden, hoe hun levens verlopen en hoe ze hun hardlopen daarop aanpassen. Burn-out, een dochter in het ziekenhuis, ze hebben ieder hun hobbels. Echte levens dus, niet de gladde vlekkeloze situatie die in menig hardloopboek de norm lijkt. Beiden zijn heel eerlijk over hun persoonlijke situatie, wat ik knap vind. Ze hebben dus allebei een totaal verschillende achtergrond en aanpak. De bijbehorende vraag die aan het eind van het boek beantwoordt gaat worden luidt: “wie wordt het snelste op de marathon?”
Run Baby Run @ Lauriekoek.nl

Tips

Ook als je niet meteen van plan bent om zelf voor de marathon te gaan (het lijkt de norm wel tegenwoordig!) is dit boek leuk om te lezen. Er staan tips in die voor elke loper, ook de beginnende van nut kunnen zijn. Iedereen heeft wel eens tips nodig om te lopen leuk te houden. Zo is het is het bijvoorbeeld altijd handig om te weten dat je op jog.fm kunt kijken welke hardloopmuziek hoeveel beats per minute heeft, als je graag in het juiste ritme wil kunnen lopen.
Run Baby Run @ Lauriekoek.nl

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het is heel leuk, sinds ik hardloop lees ik boeken waarvan ik me tijden geleden waarschijnlijk niet kon voorstellen dat ik dat ik ze leuk zou vinden. Het perspectief van twee verschillende mensen werkt heel goed, ik herken mezelf meer met Nydia maar ook de stukjes van Hans vind ik leuk en leerzaam.

Run Baby Run
Nydia van Voorthuizen en Hans Nijenhuis
Uitgeverij Xander
€ 19,99Run Baby Run @ Lauriekoek.nl

Posted by on 3 juni, 2016

LEAVE A COMMENT