Boekrecensie: Pride and Pudding

IMG_6589[1] Och jongens, toen ik de voor aankondiging van Pride and Pudding kreeg kon ik mijn geluk al niet op. Misschien is het de verwijzing naar Pride and Prejudice, misschien is het het uiterlijk van het boek, misschien is het Regula Ysewijns fotografie, misschien is het dat het over Engeland gaat en ik van Engeland houd en misschien is het zelfs wel al het bovenstaande. Wie zal het zeggen?

Britse pudding, niet alleen maar gelatine

Toen het boek bij mij aan kwam ging ik er eens goed voor zitten met een grote mok thee. Nee ik had nog net geen pudding voorbereid voor de gelegenheid. Om dit alleen een kookboek noemen dekt zeker niet de lading. Het is tegelijk ook een boek over de geschiedenis van de Britse gastronomie, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Italiaanse of Franse keuken, niet zo’n flitsend imago heeft. Zo denken veel mensen bij puddings aan van die doorzichtige gelatinetoetjes, die zachtjes heen en weer wiebelen als je er tegen aan duwt.

Heel veel gerechten vallen onder de noemer “pudding”

Regula laat zien dat het begrip pudding veel verder gaat, het is een begrip waar heel veel gerechten onder vallen. Spotted dick, trifle, Yorkshire pudding, bakewell pudding. Echte klassiekers staan er in, hartig en zoet, maar ook de niet bekende puddings zijn van de partij. Nu al popel ik van verlangen om een 19e eeuwse taart te maken die “General Satisfaction” heet.
boiled-puddings-regula-ysewijn-missfoodwise-4875

Apple-Charlotte-regula-ysewijn-7022-bewerkt

Deze recepten zijn wel precies

Waar kookboeken vroeger niet zo precies waren in maten, gewichten en kooktijden zijn deze recepten gelukkig anders zodat het ook daadwerkelijk mogelijk is ze thuis te maken. Er is rekening gehouden met het feit dat wij moderne ovens hebben en niet meer koken op open vuur, althans, de barbecue buiten beschouwing gelaten. Ook is de hoeveelheid suiker meestal wat terug gebracht. Wat ik fijn vind want ik ben niet zo van overdreven zoet.

summer-pudding-regula-ysewijn-4266

De toewijding spat er vanaf

Alles is duidelijk met zoveel toewijding gedaan, alle recepten zijn geportretteerd. Helemaal in stijl met prachtig serviesgoed, met puddingmallen in de prachtigste vormen. De tekeningen van Bruno Vergauwen voegen ook echt iets toe. Oh, en waar ik helemaal jaloers op ben, een echt penny lick glaasje. Een glaasje waar ijs in werd geserveerd maar werd verboden omdat het onhygiënisch was. Een zeer zeldzaam en iets waar ik als ware foodie natuurlijk op aas.

prune-tart-pudding-regula-ysewijn-0298

Suet kan ook vegetarisch

Echt vegetarisch is het boek natuurlijk niet, omdat een aantal puddings als blackpudding en white pudding en pies gevuld met vlees, nu eenmaal niet vegetarisch zijn. Veel baksels zijn ook gemaakt met suet, oftewel niervet en lard, oftewel reuzel. Ik ben daar als vegetariër en als lezer van oude kookboeken ook wel aan gewend. Van suet bestaat een vegetarische vervangers, al bevat die helaas wel palmolie.

hasty-fritters-darker-regula-ysewijn-5665

sticky-toffee-pudding-cream-regula-ysewijn-0062

Het is een beetje flauw om elke keer als je een goed kookboek recenseert te verklaren dat je met de schrijver ervan wilt trouwen. Toch gebied mij de eerlijkheid te zeggen dat ik dat al een paar keer hardop gezegd heb tegen mensen over dit boek. Het is een boek wat zowel thuishoort op mijn nachtkastje als bij mijn favoriete naslagwerken.

Pride and Pudding
Regula Ysewijn
Uitgeverij Davidsfonds
€ 35,-

De blog van Regula Ysewijn, Miss Foodwise, vind je hier,maar volg haar ook vooral op Instagram, haar fotografie is geweldig.

IMG_6592[1]

Posted by on 18 november, 2015

5 Comments

 • Hanneke

  18 november, 2015

  Je maakt me nieuwsgierig naar het boek. Wat ik mis is een duidelijke beschrijving van het soort recepten dat ik in dit boek kan verwachten. Het gaat over pudding, maar wat kan ik bijvoorbeeld aan vegetarische pudding verwachten. Ook soort van hoofdgerechten? Verder jammer dat je geen foto’s van de binnenkant van het boek geplaatst hebt. Dat is uiteindelijk wat ik het liefst zie….

  • Laurie

   18 november, 2015

   Er is niet echt sprake van hoofd of bijgerechten. Vandaar dat ik dat ook niet beschreven heb. Alhoewel je natuurlijk de maaltijd kunt beginnen met een hartige pudding en kunt eindigen met een zoete. De recepten zijn oude recepten die zijn aangepast aan de moderne tijd maar wel met respect voor het originele recept. Er is rekening gehouden met de moderne keuken, zonder open vuur.
   Veel recepten zijn niet vegetarisch omdat ze gebruik maken van reuzel of niervet. Beiden zijn soorten dierlijk vet die moeilijk zomaar te vervangen zijn. Je zou boter kunnen proberen in reuzel maar dat levert wel totaal andere resultaten op. Er staan geen hartige vegetarische puddings in, op de yorkshire pudding na, die je eigenlijk moet bedruipen met dierlijk vet wat je hebt opgevangen bij het roosteren van een dier aan het spit.
   Qua zoet zit je dan beter maar daar blijft mijn opmerking over reuzel en niervet van kracht. Het is dus geen kookboek wat ik zou aanmerken als absolute aanrader voor vegetariërs.
   Het klopt dat ik soms geen foto’s plaats van het binnenwerk van boeken, om verschillende redenen. Ik snap dat je dat graag ziet maar in dit geval zijn er geen foto’s beschikbaar. Ik raad je aan Regula’s Ysewijn’s uitgebreide blog te bekijken, zoals ik al schreef zijn haar foto’s prachtig en haar weblog geeft op die manier zeker een smaakje van hoe het boek er aan de binnenkant uitziet. Ook vind je daar recepten zoals die in haar boek Pride and Pudding zouden kunnen staan.

 • Regula @ Miss Foodwise

  19 november, 2015

  Hallo Laurie, wat een leuke review van mijn boek, dankjewel! Wat leuk zeg 🙂
  Als je graag enkele foto’s hebt dan stuur ik je deze graag, misschien is dat wel handig voor je lezertjes.
  Veel van de gerechten zijn inderdaad niet vegetarisch omdat het historische recepten zijn, mensen vroeger die waren al erg blij als ze eten op hun bord hadden en vegetarisch zijn dat was natuurlijk toen nog niet aan de orde.
  Het gebruik van reuzel en niervet (suet, dat kan vervangen worden door veggie suet zoals je aangaf, dat kan je van ethisch verantwoorde palmolie ook kopen bij de bio winkel) werd toegevoegd om dingen langer goed te houden in een tijd voor er koelkasten bestonden, maar ook om extra voedingswaarde toe te voegen. Mensen hadden vroeger nu eenmaal meer vet nodig. Als je wel boter en eiren eet dan zijn er wel enkele die je als vegetarier kan eten. Zoals de Bakewell pudding, de General Satisfaction, de Prune pie, castle puddings, alle jellies als je agar agar gebruikt, de bread puddings allemaal, en de fritters of batter puddings als je deze gewoon frituurt in olie ipv ossevet. Je hebt ook een mooie kaastaart, als je kaas eet, en de Tort de moy en chestnut pudding zijn beide te maken door boter te gebruiken ipv merg. Ook de ijs puddings zijn veggie (niet vegan want er zit melk in) en de milk puddings. Dan heb je nog de strawberry blancmange die zelfs vegan is als je er het theelepeltje boter uitlaat. De quacking pudding, … er zijn er wel wat… Veel kookplezier! x

  • Laurie

   19 november, 2015

   Bedankt voor je uitgebreide antwoord met tips Regula! Leuk! Ik begrijp dat de recepten historisch zijn en dat er vroeger veel gebruik werd gemaakt van dierlijk vet. Ik veroordeel dat ook niet.
   Dat niet hebben van een koelkast kwam nog even terug in “back in time for dinner” een serie van de BBC. Die zeker het terugkijken waard is als je die nog niet hebt gezien. Ik heb zelf een paar weken geleden een maand zonder gezeten en ik merkte toen pas goed hoe erg we afhankelijk zijn van zoiets nieuwerwets.
   Er zijn zeker vegetarische opties in je boek en die ga ik ook zeker bereiden. Mocht je mij foto’s willen sturen dan kun je mijn e-mail adres vinden op de contact pagina. https://lauriekoek.nl/foood/ Uiteraard vermeld ik er dan netjes bij dat jij de maker van de foto’s bent.

   • Regula @ Miss Foodwise

    19 november, 2015

    Hallo Laurie!
    Ik stuur je wat foto’s 🙂
    En ik heb best wel begrepen dat je het niet vegetarisch zijn niet veroordeeld hoor, geen erg :-))
    Vind je post erg erg leuk!
    x Regula

LEAVE A COMMENT