Boekrecensie: New York Kerstmis Bakboek

newyork01Ik waarschuw maar even, dit is de recensie van een kerstbakboek. Volgens mij is de wereld grofweg in te delen in twee groepen. Mensen die verheugd reageren op de boodschap “nog minder dan 100 dagen tot kerstmis” en mensen die uit principe geen voet meer in winkels zetten die al een kerstafdeling hebben opgetuigd. Niets spreekt zoveel tot de verbeelding kerst in een land waar kerst de hoofdrol heeft. New York is wel een van de hoofdsteden die veel mensen hoog op hun lijstje hebben staan denk ik zo. Deze hippe fotogenieke stad heeft twee mensen geïnspireerd tot het maken van een New York kerstmis bakboek met winterse- en kersttraktaties.

Het grappige is dat dit boek is geschreven door twee op dit moment in Duitsland wonende mensen, Lisa Nieschlag en Lars Wentrup. In Duitsland hangt ook altijd een behoorlijke kerstsfeer maar New York had voor hen schijnbaar toch meer cachet. Lisa is een recepten schrijfster en styliste met New Yorkse roots en Lars heeft een eigen design bureau in Munster.newyork08

Nou had ik tot voor kort nog geen enkel kookboek met een kerstthema in huis. Dit is dus de eerste, maar ik denk dat die van Nigel Slater snel zal volgen. Natuurlijk is het een beetje gek om een kookboek te maken voor grofweg drie dagen per jaar (als je de dag van kerstavond ook meerekent). Toch is het voor veel mensen een belangrijk onderdeel van de voorpret en je kunt de recepten natuurlijk ook bij andere winterse feestelijke gelegenheden maken.

New York is een smeltkroes

New York is zoals eigenlijk alle hoofdsteden een smeltkroes van culturen en dat merk je ook. Dit bakboek bevat dus veel New Yorkse klassiekers.  Bijvoorbeeld: Joodse rugelach en challah, Duitse bundtcake en muffels met streuseltoppings. En je zou ook nog kunnen denken aan alles wat je bij een hippie koffietent zou kunnen vinden in de vitrine, zoals whoopie pies, cheesecake, donuts en gingerbread.

De indeling is heel eenvoudig: koekjes, taarten en ontbijt. Het ontbijthoofdstuk bestaat uit: boterige broodjes, pannenkoeken, kaneelbroodjes en wafels. Het deel over koekjes is een mix van klassiekers en recepten die net iets kerstiger zijn gemaakt met bijvoorbeeld kleine glas in lood raampjes gemaakt van snoep. Ook bij de taarten merk je dit goed, gezien het veelvuldige gebruik van cranberry’s, pompoen, noten en winterse kruiden zoals kruidnagel.newyork05

newyork07

newyork06

Melasse en gedroogde kersen

Voor sommige ingrediënten zal je even moeten zoeken. Melasse, een donkere suikerstroop, gedroogde kersen en muscavadosuiker zijn in ons land niet heel erg algemeen verkrijgbaar, maar de meeste overige ingrediënten vind je in de gewone supermarkt. Sommige recepten zijn zo gepiept, zoals de meeste koekjes. Andere recepten kosten iets meer tijd zoals de broodjes, die moeten rijzen.

Kom in de kerststemming

Natuurlijk ontbreken ook de mooie foto’s van de baksels niet en de styling is helemaal in kerstsfeer met mooi servies, glitter en sterren. Het boek is verder aangevuld met foto’s van de stad New York in vol ornaat. Denk aan sneeuw in central park, lege donkere straten met lichtjes, grote opgetuigde kerstbomen en warenhuizen. Je krijgt echt zin om een ticket te boeken, of om iets zoets in de oven te schuiven.newyork03

newyork02

Kersthaters zullen kerst blijven haten. Daar is niets aan te doen. Voor alle andere mensen en de mensen die niet kunnen wachten tot het zover is is het een mooi zoethoudertje. Er is nog genoeg tijd om je hele kerstdiner meerdere keren opnieuw te plannen en de planning vervolgens weer om te gooien.

New York Kerstmis Bakboek
Lisa Nieslag en Lars Wentrup fotograaf Julia Cawley
Uitgeverij Snor
€ 19,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 16 oktober, 2017

LEAVE A COMMENT