Boekrecensie: Magische Taarten

magischetaarten01
Sint eruit, Santa Claus (of Sandy Claws? Leve The Nightmare Before Christmas) erin! Het seizoen van gekleurde kerstbomen en uitgebreide diners. Ik snap zowel de mensen die het opgelegde gezelligheid vinden als de mensen die niet kunnen wachten tot het weer kerst is allebei. Wellicht kunnen we ze verzoenen middels taart. Magische taart om precies te zijn. En nee hij verschijnt niet vanuit het niets nadat je met je toverstok zwaait. Er is iets anders

Eenvoudig en bijzonder tegelijk

Het is eigenlijk heel eenvoudig maar wel heel bijzonder, het idee waar dit boek op gebaseerd is. Elk recept is een variatie op een basisbeslag, maar niet zomaar een basisbeslag. De taarten zijn namelijk gemaakt van gewone alledaagse ingrediënten zoals ei, melk, boter, bloem en suiker, maar de magie vind plaats in de oven, alwaar de taarten uit elkaar ‘zakken’ tot een geheel van drie lagen met elk een andere textuur en smaak. Een vochtige compacte bodem, een romig gedeelte en een luchtig dakje. Je vraagt je bijna af waarom er nooit eerder iemand met zo’n idee is gekomen.

De oven is deel van het geheim

Je kunt het met een conventionele hete luchtoven doen, maar nog liever heeft de schrijfster dat je een oven gebruikt met onder en boven warmte, juist om de lagen apart van elkaar warmte te kunnen geven in de oven. Als je die niet hebt moet je zo nu en dan de oventemperatuur aanpassen voor het gewenste resultaat.magischetaarten04

Het principe werkt bij alle soorten taart en gebak

Er staan allerlei recepten in het boek, voor cupcakes, brownies, taarten en er zitten zelfs hartige opties tussen, waarvan een met spek en een met ham. Dit zijn ook meteen de enige niet vegetarische baksels zijn in dit boek. Het boek is van Franse origine want ook het recept voor magische galette des rois en canelés ontbreken niet. Als je die wil maken geen probleem, elke kookwinkel verkoopt tegenwoordig wel een juiste vorm, of kan hem voor je bestellen.
magischetaarten03

Magische taart maak je door je aan 5 regels te houden

Er zijn om tot een goed resultaat te komen nog 5 andere regels waar je je aan moet houden. Zo kun je geen springvorm gebruiken vanwege de vloeibaarheid van het beslag en is het laten rusten van de taart essentieel. Het zijn geen moeilijke regels maar als je moeite hebt met het opvolgen ervan, dan is bakken waarschijnlijk sowieso niets voor jou. Bakken valt of staat namelijk met het volgen van recepten.
magischetaarten02
Het handige van deze taarten is dat je ze juist rustig een dag van te voren kan bakken omdat ze van even rusten in de koekkast alleen maar beter worden. En dat ze eruit zien alsof je er veel tijd aan besteed hebt door bijvoorbeeld zelf custard te maken voor ertussen. Kortom indrukwekkend, de foto’s in dit boek zijn dat trouwens ook. Ze bezorgen mij instant zin in taart.
magischetaarten05
Magische Taarten
Christelle Huet-Gomez
Uitgeverij Becht
€ 9,95

Posted by on 7 december, 2016

LEAVE A COMMENT