Boekrecensie: Koken en Bakken met Matcha Thee

IMG_0100[1]

Matcha thee is een fascinerend iets. Het is mysterieus groen poeder, met een speciale bereidingswijze waarvoor je een speciaal roerinstrument nodig hebt, een soort garde van bamboe (chasen) . Matcha thee wordt voor het oogsten 20 dagen bedekt, waardoor de thee langzamer gaat groeien en rijker wordt aan aminozuren en chlorofyl. Daarna worden de beste bladeren van de struik geplukt, ontdaan van hun bladnerven, gedroogd en en vermalen tot poeder.

De matcha wordt gebruikt voor Japanse theeceremonies. Naast dat je er thee van kunt zetten, kun je het ook gebruiken om voedingsmiddelen mee te kleuren, of er smaak mee te geven. Misschien heb je wel eens noedels gezien die met matcha gekleurd zijn, of matcha ijs. Je kunt er in de keuken veel kanten mee op. Daarover gaat dit kookboek dus, koken en bakken met matcha thee.
IMG_0124[1]
Het boek begint met het bereiden van de traditionele matcha thee, die je al roerend moet bereiden. Er is een westerse en een traditionele dosis, wij zijn hier namelijk geen sterke matchasmaak gewend, vandaar een aparte dosis voor ons Westerlingen. Na een hoofdstuk over smaakcombinaties met matcha, volgen de recepten voor het ontbijt, tussendoortjes, middaghapjes en desserts. Bij de recepten is er wederom rekening gehouden met mensen die net beginnen met matchathee.
IMG_0122[1]
Er is heel veel mogelijk: muesli, ijs, smoothies, drank met slagroom, mousse met witte chocolade, cake, rijstebrij of muffins. Overal staan mooie foto’s bij en de kleur groen overheerst uiteraard. Mocht je een diner willen organiseren met als thema groen, dan is dit zeker een goed boek, maar als je graag experimenteer in de keuken uiteraard ook. Voor matcha moet je misschien even zoeken, maar meestal kun je het vinden bij de natuurwinkel, toko, en de theespeciaalzaak. Verder zijn alle andere ingrediënten voor de recepten in dit boek wel in iedere supermarkt vinden, behalve misschien amandelmeel, of zwart sesamzaad. Alle recepten in het boek zijn vegetarisch, mede doordat de nadruk vooral op de zoete gerechten ligt.

Dit boek is een goede introductie voor matcha als ingrediënt, zowel in drankjes als in zoetigheden. Als je al bekend bent met matcha en als gevorderd kunt worden beschouwdm, dan kun je je meteen op de recepten storten. Koken met thee en koffie schijnt sowieso een nieuwe trend te zijn en trend of nietm het is gewoon ontzettend leuk om te ontdekkingen te doen in de keuken.
IMG_0126[1]
Koken en Bakken met Matcha Thee
Lene Knudsen
Uitgeverij: Good Cook
€ 8,95

Posted by on 12 november, 2014

LEAVE A COMMENT