Boekrecensie: Het Verleden op je Bord

img_7991 Geschiedenis is geweldig. Sommige mensen vinden van niet maar die snappen niet dat werkelijk alles een geschiedenis heeft. Een van mijn favoriete onderwerpen is eten, dus dan kom je al snel ook bij de geschiedenis van eten uit. Ik kijk graag op Coquinaria en de daaraan verwante blogs. Die bevatten een keur aan recepten en informatie. Ik moet zeggen dat ik graag bijtank op zulke websites, als ik weer eens een vermoeiende discussie heb gehad met iemand die totale onzin verkoopt op eetgebied.

45 historische gerechten

Voor dit boek heeft Christianne Muusers ruim 45 historische recepten geselecteerd uit kookboeken en tijdschriften. Deze zijn bewerkt zodat ze voor de moderne mens prima te maken zijn en voorzien van achtergrondinformatie en tips. De recepten zijn gekozen uit een hele brede periode van de 16e tot en met de 18e en 19e eeuw, van koks tot keukenmeiden, alles komt voorbij.
img_7995

Lekker veel achtergrond informatie

Het verleden op je bord staat vol met allerlei wetenswaardigheden. Aardappelen werden vroeger bijvoorbeeld hartig maar ook zoet gegeten, zoals de zoete aardappel bij ons nu. Het gerecht boerenkool wat menig mens zal benoemen als oud Hollandse pot, is helemaal nog niet zo oud en in de middeleeuwen had je heel erge pech als je niet van vis hield.
img_7997

Het verleden op je bord is geen vegetarisch kookboek

Het boek is qua recepten niet verschrikkelijk vegetarisch. Vegetarisme is iets van de 19e eeuw en toen dachten mensen nog dat je van alles tekort kwam (er zijn zelfs nu nog mensen die dat denken). Ik kan het de geschiedenis niet kwalijk nemen dat hij is zoals hij is. Hetzelfde gevoel heb ik bij het Pride and Pudding boek van Regula Ysewijn. Haar blog is ook niet vegetarisch net als Coquinaria en daar erger ik mij niet aan. Onder de dingen die ik wel kan maken als vegetariër zijn onder andere recept als chocoladedrank, nep eieren voor de vaste tijd en schorseneren in een sausje. Oh, en laat ik het ananasijs en de roomtaart niet vergeten. Het is dus niet zo dat er helemaal geen vegetarische opties in staan.

Ook vroeger werden opvallende ingrediënten gebruikt

Er staan in het boek wel een paar exotische ingrediënten, sommige zijn wel bekend zoals oranjebloesemwater en Thaise basilicum, maar anderen zoals vleugelbonen en narduskruid, daar had ik nog nooit van gehoord. Uiteraard wordt bij alles uitgelegd wat het is en waar je het eventueel kan vinden.
img_7996

Prachtige foto’s en afbeeldingen

Bij ieder gerecht staat een mooi gestylde foto en er staan door het hele boek heen natuurlijk afbeeldingen van geschiedkundige bronnen. Sommigen daarvan, zoals de kweeappel en kweepeer uit de Frucotologia van Johann Hermann Knoop, zou ik zo aan de muur willen hebben in de woonkamer.

Als je uit dit boek kookt heb je het verleden op je bord, het is leuk om te ontdekken dat veel gerechten, al dan niet een beetje aangepast vandaag de dag nog steeds gegeten en zelfs lekker gevonden kunnen worden. Als dat geen niet saaie geschiedenisles is, weet ik het ook niet meer. Trouwens, mocht je de oorspronkelijke tekst achter de recepten in Het Verleden op je bord vinden.

Het verleden op je bord
Christianne Muusers
Uitgeverij Karakter
€ 29,99

Posted by on 16 december, 2016

LEAVE A COMMENT