Boekrecensie: Vega historisch

Boekrecensie: Vega historisch @ Lauriekoek.nlDit is Vega historisch, want vegetarisch eten heeft een geschiedenis. Ik vind het altijd vermakelijk als mensen het afschilderen als een “jeugd van tegenwoordig” afwijking, soms vind ik het ook ronduit gênant. Zo denken sommige mensen dat tofu is uitgevonden door hippies in de jaren ’70, terwijl het in Azië al eeuwen op het menu staat. In dit kookboek vind je kleine stukjes vegetarische geschiedenis met recepten uit die tijd, zoveel mogelijk uit compleet vegetarische bronnen.

Vegetarische eetbare geschiedenis

Het is een dun boekje. In het voorwoord geeft Christianne Muusers ook al aan dat dit geen compleet overzicht van de vegetarische geschiedenis is. Daarvoor raadt ze twee uitstekende boeken aan van Dirk Jan Verdonk (Dierloos en Het dierloze gerecht) en een van Tristam Stuart (The bloodless revolution). Ook zegt ze dat in Nederland iemand een vegetariër is en een maaltijd vegetarisch. Volgens Onze Taal mag het echter allebei, ik zeg zelf regelmatig dat ik vegetarisch ben.

Recepten van vroeger en heel vroeger

Dit zijn dus niet zomaar gerechten maar een bloemlezing van recepten uit allerlei vervlogen tijden, hier en daar een beetje bewerkt door Christianne Muusers die ook aangeeft dat je recepten moderner kunt maken door knoflook en specerijen toe te voegen. De recepten zijn heel anders dan de moderne kookboeken die ik tegenwoordig bespreek. Er zijn dingen bij waarvan mijn hart niet sneller gaat kloppen zoals Rumfordse soep of macaronipudding, maar er staan ook recepten in die ik waarschijnlijk prima zou vinden,zoals vegetarische gehaktballen uit 1833. Bij ieder recept vind je een foto van het eindresultaat.
Boekrecensie: Vega historisch @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega historisch @ Lauriekoek.nl

Vega historisch, vegageschiedenis in vogelvlucht

In Vega historisch komen een aantal belangrijke punten uit de vegageschiedenis aan bod. De vasten maaltijden die vaak geen vlees bevatten, de Engelse roots, vegetarisch eten uit noodzaak en grootheden Koba Catenius-Van der Meijden en Martine Wittop Koning. Ook De kleine aarde en vegetarisme in het verre Oosten komen voorbij. Er staan ook enkele Indische recepten in dit kookboek. Die bevatten veel minder kruiden en specerijen, want vegetarische kookboekschrijvers van weleer vonden dat niet passen. Er is zelfs een anekdote dat leden van de Nederlandse Vegetariërsbond het eten tijdens een congres in Bombay het eten niet echt vegetarisch vonden. Te scherp van smaak.
Boekrecensie: Vega historisch @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega historisch @ Lauriekoek.nl

Het verleden is alles behalve saai

Ik houd wel van kookboeken met een historische insteek. Het is altijd goed om je te verdiepen in de geschiedenis en zeker over eten en drinken valt zoveel te vertellen. Je bent nooit uitgelezen. Als ik Vega historisch doorblader begrijp ik ook beter waar bepaalde vooroordelen jegens het vegetarisme vandaan komen. Een bepaalde soberheid en het gebrek aan specerijen, als vegetariër van nu kan ik er niet warm voor lopen. Al zie ik ook nog steeds echo’s van dit gedachtegoed. Het is een leuk idee dat je de geschiedenis weer tot leven kunt wekken door de recepten te bereiden en te eten.
Boekrecensie: Vega historisch @ Lauriekoek.nl

Vega historisch
Christianne Muusers
Uitgeverij Het zwarte schaap
€15,95

Posted by on 20 november, 2023

LEAVE A COMMENT