Boekrecensie: Gij Zult Goed Eten

Boekrecensie gij zult goed eten @ Lauriekoek.nl
Sinds ik in Arnhemse contreien woon, zou ik hem dus moeten kunnen spotten die Mac van Dinther. Mac van Dinther is eetschrijver en journalist, hij heeft onder andere een restaurantrubriek vin de Volkskrant. Ik vind het altijd leuk om te lezen dat hij ook open staat voor vegetarische en plantaardige gerechten en hij heeft een nieuw boek geschreven. Hoog tijd dus om daar een dieper in te duiken.

Gij zult goed eten, altijd actueel

Dit boek, Gij Zult Goed Eten, is ontzettend actueel. Dit zijn de onderwerpen waar ik regelmatig discussies over zie en lees, verpakt in de 10 geboden, samengebundeld in een boekje met een wat mij betreft prachtige cover. De 10 geboden gaan over onderwerpen als e-nummers, biologisch eten, minder vlees eten. Allemaal onderwerpen die vaak niet erg genuanceerd bediscussieerd worden.

Feiten en meningen versus begrijpen

Ik vind het een opluchting om te zien dat iemand de moeite heeft genomen om wel op zoek te gaan naar de feiten, fabels en meningen. Zo kun je de wereld om je heen weer een stukje beter begrijpen en misschien zelfs wel betere keuzes maken op voedselgebied, want dat het thema’s zijn die leven dat is duidelijk, alleen weten veel mensen niet meer waar ze het zoeken moeten, wie ze moeten geloven.

Geen opgeheven vingertje

De geboden in dit boek zijn natuurlijk niet met de opgeheven vinger. Er wordt niets verboden. In tegendeel, veel geboden beginnen met “gij zult biologisch eten”, maar vervolgens wordt het wel weer wat genuanceerd. Bijvoorbeeld, dat er natuurlijk ook voeding bestaat die niet een bio keurmerk heeft, maar wel milieuvriendelijk geteeld is en dat er misschien ook nadelen zijn aan biologische landbouw. Zie een discussie over of dergelijke landbouw de wereld zou kunnen voeden, als het er op aankomt.

Iedereen wil duurzaam

De meeste mensen willen graag gezond, duurzaam, lekker, milieu- mens en diervriendelijk eten, maar hoe je dat precies moet doen, daar is geen echte handleiding voor. Al doende leert men en deze 10 geboden kunnen daar goed bij helpen. Als je net als ik graag het naadje van de kous wil weten over voedselproductie, verwerking, distributie, consumptie en gezondheid en duurzaamheid. Leg dit boek dan op je leesstapel en lees het.

De 10 geboden van Mac van Dinther verschenen eerder in de Volkskrant. Lees ook dit artikel van de Volkskrant: over Gij Zult Goed Eten – “Goed eten blijkt vaak genuanceerd”

Gij Zult Goed Eten
Mac van Dinther
Uitgeverij Fontaine
€ 13,95

Posted by on 28 januari, 2016

2 Comments

 • Henk de goede

  8 juli, 2016

  Waardeloos geschreven echt een zoutloze recent dit moet zich schrijver noemen

  • Laurie

   9 juli, 2016

   Ik zou het wel tof vinden als je ook kunt onderbouwen waarom je iets vind. Of dat je iets beter kunt uitleggen wat je vind. Met deze reactie kan ik niet zoveel.
   Wie of wat is zoutloos? Mac van Dinter? Ikzelf? Het boek? De recensie?

LEAVE A COMMENT