Boekrecensie: Gezonde Thee

gezondethee01
Nu de herfst daadwerkelijk hier is, is er geen ontkomen meer aan. Pompoenen, Halloween en ook: kou. Tijd voor verwarmend eten, chocolademelk en thee. Volgens mij is thee altijd gezond, maar of ik dit nou een pleonasme mag noemen weet ik niet. Dit boek, Gezonde Thee geeft in ieder geval 69 recepten met verse kruiden en specerijen. .

Suikervrije thee

Het is misschien alweer een tijdje geleden maar misschien kun je je de aflevering van De Keuringsdienst van Waarde nog herinneren over thee? Daaruit bleek dat sommige fabrikanten een paar korreltjes suiker in hun kruiden thee deden. Veel mensen wilden daarop weten of hun favoriete merk suikervrij was en kwamen daarmee op mijn blog terecht. Weken lang.

gezondethee03

Thee kan je makkelijk zelf maken

Natuurlijk gooit niet iedere fabrikant suiker in de thee. Ik vroeg me ook af: weten die mensen dat je heel makkelijk zelf thee kunt maken? Dan heb je het hele gedoe met Google niet. Goed dit boek biedt niet de opties die Lipton biedt, maar wie wil er nou zwartebessenmuffinthee? Er zijn op dit moment niet zo veel verse kruiden meer in de tuin te vinden, maar het hele jaar door vind je kruidenplantjes in de supermarkt en de natuurwinkel en er zijn ook altijd wel gedroogde kruiden te vinden. Vooral in de natuurwinkel of kun je meestal wel uit een hoop soorten kiezen. Daarmee kun je eindeloos combineren en dit boek helpt je op weg.

gezondethee04

Heilzame thee

Mocht je het idee hebben dat je iets onder de leden hebt, dan kun je ook altijd nog een heilzame thee uit dit boek proberen. Bij elke thee staat het effect op de gezondheid, wat ik soms wel met een korreltje zout neem, maar baat het niet, dan schaadt het meestal niet. Tenzij je sommige kruiden te lang gebruikt of zwanger bent natuurlijk, maar daarover vind je ook informatie in dit boek.

Om zelf thee te maken heb je weinig nodig

Veel heb je qua bereiding niet nodig, een thee-ei, een waterkoker of fluitketel, een theeglas en de ingrediënten natuurlijk. Je kunt alles zelfs mee naar je werk nemen en daar je kruidenthee brouwen. Laatst had ik een discussie met iemand die koffie een haastdrank vond en thee een drank om thuis van te genieten. Doe vooral wat je zelf prettig vindt.
Als je een wandelende kruidenencyclopedie bent en dagelijks al twee á drie koppen zelf samengestelde thee drinkt, dan is dit boek wellicht niet echt wat voor jou. Wil je je eerste schreden op theegebied zet en houdt van concrete ideeën qua wat goed bij elkaar zal passen, dan juist wel.

gezondethee02Als advies heb ik vooral: wees niet bang voor thee, zelfmaakthee maar ook builtjes kruidenthee bevatten over het algemeen geen suiker. Ze zijn lekker en nu zelfs volgens het Voedingscentrum goed voor je (let op: dan moet je wel zwarte of groene thee hebben). Dus vouw je handen om een warme beker en geniet er van.

Gezonde Thee
Fern Green
Uitgeverij Becht
€12,95

Posted by on 27 oktober, 2016

6 Comments

 • Sofie

  27 oktober, 2016

  Oh dat wist ik niet dat sommige fabrikanten suiker bij hun thee deden. Staat dat dan op de verpakking?

  • Laurie

   27 oktober, 2016

   Dat wist je niet? Dan ben je waarschijnlijk de enige die de aflevering toen niet gezien heeft. Ik geloof dat Lipton suiker in de theezakjes doet. En sommige Zonnatura doet in alle instant thee royaal suiker. Let wel in het geval van Lipton gaat het om minder dan 0.15 gram, in het geval van Zonnatura heb je meer suiker te pakken.
   Ik ben trouwens ook niet tegen suiker in producten of in recepten. En ik geloof ook niet dat suiker verslavend is. Ik dacht ik zeg het nog maar eens keer. In beide gevallen zou ik trouwens zeggen dat je veel beter zelfgemaakte kruiden thee kan drinken, al is het alleen maar omdat het veel beter smaakt.

 • KouweKleren

  30 oktober, 2016

  Leuk boek om eens in te kijken, maar ik vrees dat het bij mij te weinig uit de kast zou komen. Ik experimenteer wel graag, maar uit ruimte- en geldbespraing zoek ik eventuele nieuwe inspiratie toch maar online. Het ziet er wel mooi uit!

  • Laurie

   30 oktober, 2016

   Thee zetten is minder werk dan koken. 🙂 Als je ruimte gebrek hebt zou ik het boek inderdaad niet kopen, niet perse vanwege de ruimte die het boek inneemt maar vanwege de ruimte die de kruiden die je dan nodig hebt innemen.

 • Sophie

  13 april, 2017

  Ik heb speciaal munt in de tuin geplant, lekker een bosje plukken en dan genieten van een kop verse thee. Heerlijk. Wel oppassen dat de munt niet alles overwoekerd. Zet hem het beste in een grote pot.

  • Laurie

   14 april, 2017

   Ja munt is een woekeraar. Maar als je heel veel munt hebt kun wel heel erg veel thee zetten natuurlijk. 🙂

LEAVE A COMMENT