Boekrecensie: Gebeten door Groenten

Gebeten door GroentenToen ik het kookboek Gebeten Groenten van Jorun Verheyden voor het eerst onder ogen kreeg, was het eerste wat me opviel de foto’s van de gerechten. Daar kan menig kok nog wat van leren, vegetarisch of niet, eten doe je tenslotte voor een groot deel met je ogen. Soms heb je als vegetariër in een restaurant echt het idee dat je wat tekort gedaan wordt. Als je een bord voor je krijgt zoals in dit boek, dan voel je je vast alles behalve tekort gedaan.

Het boek is bedoeld voor iedereen, zo staat op de achterkant. voor de vegetariër, de flexanist en de veganist. Voorin het boek staat veel uitleg over de verschillende vleesvervangers en over hoe je een vegetarisch dieet het best kan inrichten. Door het boek heen zijn ook verschillende pagina’s ingericht om uitleg te geven over bijvoorbeeld verschillende soorten groenten.

Door de nadruk op sojasaus (tamari) ongerafineerd zeezout, miso en umeboshi bij de kruiden en het noemen van ponzu en kuzu en gomasio verderop in het boek, bekruipt me wel het gevoel dat we hier met een boek dat geworteld is in de macrobiotische keuken. Niet dat dat wat mij betreft een probleem is, alleen gelden de regels die binnen de macrobiotiek gelden, niet voor iedere vegetariër. Ik zelf gebruik bijvoorbeeld nooit umeboshi pasta of umeboshi-azijn. Het boek wordt gesponsord door fabrikant Lima, dat zou overigens ook het een en ander kunnen verklaren.Gebeten door GroentenGebeten door GroentenGebeten door Groenten

De gerechten zien er heerlijk uit. Er is voor ieder wat wils, er zijn voorgerechten, soepen, snacks, lunchideeën en uiteraard desserts. Er wordt in een gerecht overigens gedaan alsof marshmallows vegetarisch zijn. Dit is echter niet zo, de meeste marshmallows die je in de supermarkt kunt vinden bevatten gelatine gemaakt van dierenbotten.

Ondanks de kanttekeningen denk ik dat dit een prima boek is voor beginnende vegetariërs en ook gevorderde vegetariërs. De gerechten zien er goed uit, zijn niet vreselijk moeilijk te bereiden en als het je lukt om het precies zo op te maken als het in het boek staat zul je zeker iedereen versteld doen staan.

Gebeten door groenten
Jorun Verheyden
Davidfonds
€27,50

Posted by on 6 december, 2013

3 Comments

 • Sandra

  6 december, 2013

  Dat ziet er goed uit! Handig dat er ook lunchgerechten in staan, dat mis ik vaak bij kookboeken.

 • Judith

  12 juni, 2014

  Ik vond het boek er heel aantrekkelijk uit zien en was door dit artikel volledig overtuigd dat ik het aan mijn (voorlopig) magere voorraad kookboekaanwinsten moest toevoegen. Zo kwam het op mijn verlanglijstje terecht en ik kreeg het voor mijn verjaardag… Ik vind de meeste recepten echter vrij moeilijk! Met het eerste recept pompoenburgers ging ik al meteen helemaal de mist in. Toegegeven, ik ben niet meteen een keukenprinses maar ik hoopte toch wat toegankelijkere recepten te vinden. Nu ik je artikel opnieuw lees, had je ook niet echt gemakkelijk “beloofd”. Ik laat niet vaak een commentaar achter, dus wil ik er wel even bij zeggen dat ik zo blij ben met je blog. Ik probeer veganist te zijn (ben al langer vegetariër) in een streek in Frankrijk waar ze enkel vlees als specialiteit lijken te hebben. Ik ben niet alleen een buitenstaander omdat ik niet Frans ben maar ook nog eens omdat ik geen vlees eet en geen vis. Van blogs als de jouwe word ik nog vrolijker als ik ’t even beu ben om onbegripvolle commentaar te horen over mijn eetkeuzes. Doe dus absoluut en zeker verder! Groetjes, Judith.

  • Laurie

   12 juni, 2014

   Hoi,
   Dank je wel voor je reactie en je feedback. Vegetariër zijn in Frankrijk lijkt me niet makkelijk!
   Wat betreft of een kookboek eenvoudig is of niet, het hangt toch ook een beetje van een persoon en zijn of haar kookkunsten zelf af. Hier op mijn blog schrijf ik voor zowel gevorderde, vergevorderde als beginnende kokers. Ik probeer met iedereen rekening te houden.
   Mocht je in de toekomst vragen hebben over de inhoud van een kookboek. Stel ze dan gerust. Ik beantwoord ze graag voor je en ik denk ook graag mee.
   Je zei trouwens ook dat je burger de mist in ging. Nou weet ik natuurlijk niet precies wat er mis ging maar vegetarische en ook veganistische burgers hebben nogal de neiging om uit elkaar te vallen. Ook bij mij, terwijl ik op vegaburger gebied toch best gevorderd ben. 🙂

LEAVE A COMMENT