Boekrecensie: Eten als de beste

Boekrecensie: Eten als de beste! @ Lauriekoek.nl Eten als de beste is de nieuwste loot aan de River Cottageboom. Na zijn recente avonturen in televisieland, waar hij zich onder andere inzette tegen (single use) plastic en de handel in dieren is hij weer de keuken in gedoken. Schijnbaar heeft zijn tv-programma Britain’s fat fight veel indruk op hem gemaakt, want in dit kookboek gooit hij het over een andere boeg.

Ik heb bij mij thuis een hoop River Cottage kookboeken staan. Ook boeken die niet in het Nederlands vertaald zijn, zoals het glutenvrije kookboek, het fruitkookboek en love your leftovers. Ik kook graag uit Veg! en Heel veel veg! Toch voel ik bij dit kookboek niet mijn gebruikelijke enthousiasme. De eerste 200 pagina’s van Eten als de beste! voelen als een dieetboek. Ik denk dat Hugh Fearnley-Whittingstall graag zal beweren dat het geen dieetboek is omdat hij “geen calorieën telt”, maar verder voldoet het in veel opzichten aan mijn idee van een dieet.

Dieet

Alle aandachtspunten van de afgelopen jaren in dieetland komen voorbij. Groenten zijn goed, vezels zijn goed, fermentatie is gezond voor je darmen. Suiker is slecht, de voedingsindustrie probeert ons erin te luizen en periodiek vasten is een goed idee. Stop met alcohol drinken en neem regelmatig een ijskoude duik. Probeer mindful te eten en neem zo snel mogelijk een biologisch groenteabonnement. Daar komt het in vogelvlucht op neer. Ik vraag me dan af: wat vind je dan nu van je andere kookboeken? Hij zegt dat hij veel zoete baksels niet meer zo zou maken, hij adviseert volkorenmeel en veel minder suiker.Boekrecensie: Eten als de beste! @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Eten als de beste! @ Lauriekoek.nl

Wat ik mis

Wat ik zelf nu ik mij meer in body positivity heb verdiept, steeds wonderlijker vind is dat heel veel zaken niet genoemd worden. Ik denk dat bijvoorbeeld niet arm zijn een belangrijke factor is in hoe gezond mensen hun leven kunnen inrichten. Toegang tot goede gezondheidszorg en het treffen van een zorgverlener die niet bevooroordeeld is. Hugh Fearnley-Whittingstall kan biologische groenten eten en vlees van zijn eigen koeien. Niet iedereen kan dat. Het lijkt mij wel wat als hij daar een tv programma over maakt. 22% van de mensen in Engeland leeft onder de armoedegrens, dus hij kan vast wel iemand vinden die hem daar over wil vertellen.

Simpele recepten

Goed, over naar de recepten, die zijn gestoeld op een ander idee dan de andere kookboeken. Daarin ging het om koken om het koken. Hier gaat het ook om het geven van eetideeën binnen de door Hugh Fearnley Whittingstall voorgestelde leefstijl. Dat houdt onder andere in dat er opties voorbij komen als een sinaasappel en een appel in stukjes gesneden en bestrooid met geweekte pompoenpitten. Of dat je volkoren brood kan besmeren met notenpasta en hoe je je lunchtrommel in kan richten.Boekrecensie: Eten als de beste! @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Eten als de beste! @ Lauriekoek.nl

Een beetje saai

Leuk zijn de recepten om zelf iets te fermenteren., maar verder doen veel recepten mij denken aan recepten uit andere River Cottage recepten. Ik vraag me ook af hoeveel hummus-, overnight oats- en bliss ballrecepten mensen nog nodig hebben. Er staan in Eten als de beste trouwens naast heel veel vegetarische en veganistische recepten ook recepten met vlees en vis. Hoewel er wel gezegd word dat minder vlees eten belangrijk is, wordt er geen hoofdzaak van gemaakt.

Meh

Je merkt het, ik ben echt een beetje teleurgesteld. Ik ben ook benieuwd wat er hier na komt qua kookboeken, want Jamie Oliver zei tijdens zijn superfoodperiode ook dat hij het over een andere boeg zou gooien en daar heb ik in zijn recente kookboeken ook weinig van terug gezien. Mocht je echt op zoek zijn naar gezond en 200 pagina’s informatie en ideeën om dat uit te voeren dan is dit je boek. In Alle andere gevallen stel ik Licht!, Veg! en Heel veel veg! voor, waar ik heel regelmatig met veel plezier uit blijf koken.

Boekrecensie: Eten als de beste! @ Lauriekoek.nl

Eten als de beste!
Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgeverij Becht
€27,99

Posted by on 20 april, 2021

LEAVE A COMMENT