Boekrecensie: Julie Natuurlijk

Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nlIk heb Julie en haar blog leren kennen via Pinterest. Op een of andere manier verschenen al haar recepten via pinners die ik volgde in mijn timeline, vandaar dat het mijn aandacht heeft weten te trekken. Ze is een Vlaamse rawfood chef, blogger en cateraar. Na gezondheidsproblemen verdiepte ze zich in rawfood. Gluten, geraffineerde suiker en gepasteuriseerde zuivel verdwenen uit haar dieet en wat overbleef, is in gerechtvorm terug te vinden in haar eerste kookboek Julie Natuurlijk.

Raw en veganistisch

Hoewel ze zelf zegt wel rauwe zuivel te gebruiken, komt zuivel in dit boek niet voor. Het boek is dus wel echt veganistisch, zoals ook op de cover staat. Het boek bevat recepten voor rauwe recepten maar ook voor warme gerechten, zoals soep, falafel en pannenkoekjes. Dat is volgens Julie, omdat we dat in ons klimaat, met name in de koude wintermaanden warme gerechten nodig hebben. Iets waar ik het van harte mee eens ben. Ik ben persoonlijk vooral een toetjes rawfoodie. Ik maak wel eens een uitstapje naar rawfood, maar echt volledig overschakelen zou ik niet doen. Daarom vind ik zo af en toe een warm gerecht tussen de raw gerechten erg prettig. Vooral als dat lekkere dingen zijn zoals pannenkoeken. Het recept voor glutenvrij brood sla ik wel graag over. Ik ben er achter dat ik glutenvrij brood echt nooit lekker vind. Ik heb dan liever crackers.
Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl

Apparatuur

Voor het bereiden van de rawfood recepten heb je wat bijzondere keukenapparatuur nodig, zoals een droogoven en een krachtige blender. Qua ingrediënten zal je soms online moeten winkelen of in gespecialiseerde winkels moeten kijken. Ingrediënten als noten zul je moeten laten weken om ze romig te kunnen pureren. Sommige gerechten moeten uitdrogen in de droogoven. Wat dat betreft is voorruit plannen echt wel een must. Bij elk recept staan bewaar tips, zodat je weet wat je van te voren kunt maken en hoe je het het beste kunt bewaren.Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl

Voedzaam

Bij rawfood draait het echt om groente, fruit en noten. De gerechten zijn altijd erg voedzaam, zelfs de desserts! De ingrediëntenlijsten kunnen soms lang lijken maar vaak zijn dat vooral veel specerijen. Laat je er niet door afschrikken maar lees het recept goed door, vaak blijkt dan dan het recept zelf wel meevalt qua moeilijkheid.

Qua favorieten blijf ik toch naar de toetjes neigen. Als ik alleen al een foto van de limoenmousse met vijgencrumble zie, met mijn romige groene vriend de avocado, Ben ik alweer verkocht. Ook de marsepeinballetjes klinken trouwens, nu de sint niet ver weg meer is, heerlijk. En als ik ook nog een lees dat amandel heel gezond is volgens Julie, is er bijna geen weg meer terug, ik moet ze maken.
Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl

Een aanrader voor beginners

Als je overweegt een rawfood kookboek aan te schaffen en je nog een redelijke beginner bent dan is dit een uitstekend boek. Het bevat veel uitleg. Geen recepten die eindeloos duren, mooie foto’s en een goede afwisseling tussen raw en gekookt. De toon van het boek is ook prettig, niet belerend of dogmatisch, Zoals bij rawfoodboeken nog wel eens het geval kan zijn.
Boekrecensie: Julie natuurlijk @ Lauriekoek.nl
Julie Natuurlijk
Julie van den Kerchove
Uigeverij Lannoo
€24,99

Het blog van Julie, Julie’s Lifestyle, kun je hier vinden.

Posted by on 9 november, 2015

LEAVE A COMMENT