Boekrecensie: De wijsheid van thee

Boekrecensie: De wijsheid van thee @ Lauriekoek.nlBij De wijsheid van thee, dacht ik aanvankelijk dat we hier met een boek te maken hadden in de stijl van Marie Kondo, of om je Ikagai te vinden of shinrin-yoku een plekje in je leven te geven. Hoewel al deze onderwerpen gedeeltelijk uit dezelfde spiritualiteit als die van theeceremonie putten, is dit geen adviesboek. Het is een boek over de ervaringen van de hoofdpersoon die haar ervaringen met 25 jaar theeceremonies beschrijft.

Noriko Morishita

Noriko Morishita een Japanse journaliste. Ze studeerde Japanse literatuur en begon te werken als verslaggever en met een populaire column in het tijdschrift Shukan Asahi.  Eerder schreef ze het boek Elke dag is een goede dag, dat boek is inmiddels verfilmd.

De wijsheid van thee

Het boek begint als Noriko Morishita zich in een opwelling samen met een nichtje opgeeft om een cursus thee te volgen. Voorin het boek staan de verschillende items die bij zo’n ceremonie gebruikt worden. In het boek zelf leer je eigenlijk weinig over de theeceremonie zelf, de handelingen worden beschreven maar nergens komt er praktische uitleg bij. Elk hoofdstuk gaan over een levensles of inzicht dat Noriko Morishita heeft verkregen door de weg van de thee te volgen. Er zijn er in totaal 15. Mocht je dus op zoek zijn naar een boek waarin je leert over hoe een theeceremonie in elkaar steekt, dan is dit niet een boek voor jou.
Boekrecensie: De wijsheid van thee @ Lauriekoek.nl

Persoonlijk

Toch is het zeker de moeite waard om te lezen. Je leest over iemands leven, iemand die zich probeert over te geven aan het proces van theezetten zonder daarbij steeds vragen te stellen. Indirect leer je ook over hoe de Japanse maatschappij in elkaar zit. Zo gaat Noriko Morishita op haar 33ste het huis uit. Verdwijnen mede cursisten omdat ze gaan trouwen, kinderen krijgen, of omdat hun man het niet eens is met hun besluit om de weg van de thee te volgen.

Thee termen

Soms had ik wat moeite om mijn aandacht erbij te houden, omdat door dit boek heen Japanse theetermen worden gebruikt die me niets zeggen en dan moest ik of naar voren bladeren in het boek of een zoekmachine gebruiken om echt te begrijpen wat er werd bedoeld. Juist ook omdat het boek geen praktische informatie over de theeceremonie zelf geeft, tast ik soms een beetje in het duister. Het persoonlijke gedeelte dat geen termen gebruikt die ik niet snap, komt daarentegen prima over.

25 jaar lang thee

Ik vind het indrukwekkend dat er theecursussen bestaan in Japan die je 25 jaar lang kunt volgen. Ik ken niets vergelijkbaars. Het boek roept hier en daar de vergelijking op met boeken die ik eerder las over het kloosterleven. Om veel tijd te wijden aan het onder de knie krijgen van een specifieke vaardigheid of ceremonie, gaat heel erg tegen de huidige tijdsgeest in. De meeste mensen zijn juist op zoek naar afwisseling, misschien wel afleiding. Terwijl ik denk dat je jezelf misschien wel het meest leert kennen in repetitie, in het weer opnieuw beginnen aan hetzelfde. Zonder daarbij aan nauwkeurigheid en aandacht te verliezen.
Boekrecensie: De wijsheid van thee @ Lauriekoek.nl

De wijsheid van thee
Noriko Morishita
Atlas contact
22,99

Posted by on 18 mei, 2025

LEAVE A COMMENT