Boekrecensie: De wereld van de Happy Pear

happypear01Op Instagram volg ik ze al een tijdje The Happy Pear. Ik dacht aanvankelijk dat het partners waren, maar het zijn broers. Whoopsie! De Ierse tweelingbroers runnen een soort restaurant en winkel die gericht is op gezondheid en vegetarisch en veganistisch eten. Ze maken ook kant-en-klaar maaltijden voor supermarkten onder die naam, kortom ze zijn beroemd, maar nog niet in Nederland.

Wat is er nou plantaardig?

Een van de eerste dingen die mij opvielen toen ik de achterkant las was trouwens dat halloumi nu ook plantaardig wordt genoemd. Nu is plantaardig sowieso wel eens een verwarrend begrip, want sommige mensen gebruiken het als synoniem voor veganisme, andere gebruiken het juist bewust in plaats van veganisme, omdat ze dat een te streng woord vinden en andere mensen, zoals de Happy Pear broers, gebruiken het nu om vegetarisch eten aan te duiden. Verwarring alom.

Wonderlijke gezondheidsclaims

Het boek draait om het eten van peulvruchten, volkorengranen, groenten en fruit. De broers komen met allerlei wonderlijke claims rond vegetarisch en/of veganistisch eten, zoals: “je zult vaker naar buiten gaan en meer bewegen”. Ook ga je volgens hen meer endorfines aanmaken door vegetarisch eten. Ik heb het even gecheckt maar endorfines, maak je aan tijdens lichamelijke inspanning, pijn, seks, het eten van heel pittig eten (dat doet ook pijn), suiker en vet. Over specifiek vegetarisch eten vond ik helemaal niets.

Recepten met en zonder superfoods

Goed, dan de recepten, want ik kan niet alle gekke claims gaan weerleggen. Het eerste wat mij opvalt zijn superfoods, zoals bijenpollen, chiazaad en gojibessen en dan vooral bij het ontbijt. In het boek staan verder nog allerlei maaltijden, van sapje tot dessert tot avondeten. De toetjes zijn vrijwel allemaal raw, sommige avondmaaltijden zijn soms ook gedeeltelijk raw. Veel is veganistisch, maar lang niet alles, er wordt hier en daar wel en ei gebruikt .

De hoofdgerechten en salades zijn lekker groenterijk, er zitten hele natuurwinkelige opties bij, zoals gierstburgers met zeewier, maar ook simpele falafel uit de oven. Ook de soepen zijn leuk, bijvoorbeeld: bietensoep met citroengras. Sommige gerechten zijn wat bewerkelijk, zoals de plantaardige lasagne, andere maak je zo, zoals de 5 minuten misosoep. happypear05

happypear04

happypear06

happypear07

Een gek familie gevoel

Er komen in het boek allerlei onderwerpen aan bod en allerlei mensen voorbij. Soms geeft dat een beetje een rommelige indruk en het is ook een beetje vreemd, want voor de broers zijn vaste klanten bekende gezichten, mij als lezer zeggen ze niets. Het is net als in de LEON boeken, het moet een familie gevoel geven maar kan daardoor juist benadrukken dat je een buitenstaander bent. De broers zelf staan er trouwens ook vaak in, al dan niet halfbloot poserend. Je moet er van houden. Alle recepten staan er trouwens ook in met een foto en die zijn mooi gestyled en helder gefotografeerd. happypear03

happypear02

Een beetje rommelig

Al met al vind het een beetje rommelig, mede door de slordige, niet-wetenschappelijke informatie over voedsel. De broers zelf schijnen volgens het internet vegan te zijn maar schrijven een boek met daarin ook recepten waarin eieren en kaas gebruikt worden zonder vervangsuggesties. Dat vind ik raar, want als ze eieren en zuivel niet gezond vinden, waarom nemen ze het dan op in hun boek? Kortom meer vragen dan antwoorden in de wereld van Happy Pear.

De Wereld Van Happy Pear
Stephen & David Flynn
Uitgeverij Scriptum
€ 24,95
Posted by on 13 december, 2017

LEAVE A COMMENT