Boekrecensie: Bosh! healthy vegan

Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl De mannen van Bosh! zijn een machine. Nu is er Bosh! healthy vegan, met veganistische recepten met een extra nadruk op gezondheid. Het vierde kookboek van Bosh! in korte tijd. 

Dieet of geen dieet?

Bosh! healthy vegan beweert geen dieetboek te zijn en waarschuwt voor modediëten. Het grappige is dat ik merk dat sommige mensen in mijn omgeving veganisme ook enkel zien als een (mode)dieet om mee af te vallen. Het ethische aspect valt daarbij volledig weg. In het boek staan allerlei regels en tips om calorieën te tellen, tips over goed slapen en mediteren en van jezelf houden. Ik vind dit overigens wel een dieetboek. Een dieet is een dieet ook als je het als lifestyle verandering presenteert. Let op ik heb het hier niet over veganisme an sich, puur over dit boek.

Wat is gezond?

Wat mij lichtelijk verward is dat ze de recepten in dit boek gezond noemen. Daarbij vraag ik mij af: waren de andere recepten in de boeken Bosh! en Bish bash bosh! dan niet gezond? Volgens mij valt dat wel mee, want veel van de recepten lijken heel erg op de recepten in de andere boeken. Alleen staat er nu dus heel nadrukkelijk bij wat er vetarm, suikerarm, vezelrijk en eiwitrijk is en staan overal de calorieën vermeld.Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl

Niet af?

De hoofdstukken in Bosh! healthy vegan heten lichter, groener, steviger, lekkers en ontbijt. Er is veel ruimte ingeruild voor salades en soepen. In stevig komen stoofpotten voorbij met hier en daar ook kant en klare producten als vegan kaas en vleesvervangers. Sommige gerechten komen een beetje onaf over, zoals geroosterde bloemkool met rijst als maaltijd. Of alleen “viskoekjes” van jackfruit met een saus als maaltijd.Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl

Tegenvallend

Het lekkers vind ik een behoorlijk tegenvallen. Ik heb al een paar keer geschreven dat ik geen bliss bal meer kan zien. Het ijs van enkel bevroren fruit blijft ook maar terugkeren. De ontbijt opties vind ik ook een beetje karig, ik kan zelf ook wel bedenken dat ik fruit bij de muesli kan eten of paddenstoelen op toast. Ik vraag me inmiddels trouwens ook af hoeveel smoothierecepten (al dan niet met vegan protiënepoeder) de wereld nog nodig heeft.Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bosh! Healthy vegan @ Lauriekoek.nl

Vrij van

Volgens mij wil Bosh! Slim inspelen op wat er op alle sociale media kanalen gebeurd: namelijk dat er volgers reageren met de vraag: kan dit glutenvrij, suikerarm of vetvrij? De clean eating trend waarnaast het veganistische enthousiast ook andere voedingsmiddelen werden geschrapt, heeft een extra groep mensen opgeleverd met een uitgebreide lijst eetwensen. Hoewel ik weet dat niet alle veganisten ook clean eaters zijn hinten veganistische kookboeken nog vaak extra naar gezondheid.

Is dat erg? Dat weet ik niet. Ik zie ook dat de boeken waarin gezondheid niet per se een hoofdrol speelt het uitstekend doen. Ook als die veganistisch zijn, zo deden Vegan East en Taart ende Koeck het bij Lauriekoeklezers erg goed. Ook zie ik steeds meer mensen zich verdiepen in body positivity en eten en verschillende lichaamsvormen niet perse indelen in “goed of slecht” en ik hoop dat die trend doorzet.

Bosh! healthy vegan
Henry Firth, Ian Theasby
Uitgeverij Fontaine
€27

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 11 januari, 2021

LEAVE A COMMENT