Boekrecensie: 5 ingrediënten vegan

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nlSoms realiseer ik mij dat Lauriekoek al weer even bestaat. Zo leerde ik helemaal in het begin, in 2013 de blog Little miss meat free van Katy Beskow kennen. Fast forward naar 2020: Katy is inmiddels geen blogger meer, maar geeft kookworkshops en schrijft kookboeken. En ik? Ik blog nog steeds met veel plezier. Vandaag review ik dan ook haar kookboek 5 ingrediënten vegan.

5 ingrediënten vegan

De titel verklapt het concept, want alle recepten bestaan uit 5 ingrediënten (exclusief zout, peper en olie). Het laatste wat je wil na een drukke dag is nog uren in de keuken staan. Katy begrijpt dat maar ze wil je ook een beetje verliefd laten worden op het bereiden van veganistische maaltijden, ook als je geen veganist bent. Er zijn 100 recepten verdeeld in 5 hoofdstukken: soep, lunch, diner, zoet en basics.Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Kooktijd of ingrediënten

Ik weet dat het helemaal hip is om jezelf in ingrediënten en kooktijd te beperken. Na Jamie Oliver leek het hek helemaal van de dam. Het idee is natuurlijk dat het minder intimiderend is voor beginnende koks en mensen die wat minder zelfvertrouwen in de keuken hebben. Aan de andere kant vraag ik mij soms af of een extra kruid of een extra ingrediënt de boel nou echt veel ingewikkelder maakt. Bij 5 ingrediënten vegan zie ik bijvoorbeeld dat Katy vaak nog een kruid of extra ingrediënt noemt in de tip bij het recept. Ik vergeef het haar.

Vegan klassiekers

Het hoofdstukken soepen is nog makkelijk vol te houden qua 5 ingrediënten. Minestrone, linzensoep of tomatensoep, dat kan allemaal prima met 5 ingrediënten. Als lunch vind je gerechten als gebakken bonen, tempura en wraps, pitabroodjes met salade of visvrije viskoekjes op basis van jackfruit. Het avondeten kent een aantal klassiekers zoals vegan chili sin carne en bolognesesaus. Het is allemaal heel goed te doen ook voor beginnende koks en uitstekend geschikt voor de doordeweekse dag. Bij de no-bake pretzel-popcorntaart uit het zoete hoofdstuk loopt het water mij in de mond.Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boeken met 5 ingrediënten

Er zijn een aantal dingen die me opvallen aan kookboeken met 5 ingrediënten. Soms zijn de recepten zo eenvoudig dat ik ze zelf ook uit mijn hoofd had kunnen maken. Schrijvers van een kookboek met weinig ingrediënten moeten soms iets kant-en-klaars gebruiken om het binnen de (in dit geval) 5 ingrediënten te houden en sommige maaltijden voelen een beetje incompleet. Cajunrijst met bonen is leuk, maar ik zou in zo’n geval er toch iets bij willen voor een complete avondmaaltijd. Een geroosterde bloemkool is ook top, maar er moet wat bij, anders heb je alleen bloemkool gemarineerd in kruiden. Je moet soms dus combineren.

Ik denk dat Katy best recepten kan schrijven, maar die 5 ingrediënten beperkt wel echt je mogelijkheden. Ik heb dagen waarop ik makkelijk alleen al 6 verschillende soorten kruiden en specerijen gebruik. Ik ben dus wellicht niet echt de doelgroep. De gerechten lijken me lekker, maar zo ik zeker combineren om tot een complete avondmaaltijd te komen. Het is leuk om te zien dat een medeblogger nu succes heeft met haar recepten en kookboeken. Een ding is zeker met dit boek in de hand kan niemand nog beweren dat veganistisch ingewikkeld is. Ik heb zelf enkele recepten uitgeprobeerd en ik kan beamen dat ze gemakkelijk te bereiden zijn, het het resultaat best smakelijk is. Zie hieronder de Mediterrane briam, harissasoep en een bietenplaattaart.Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 5 Ingrediënten Vegan @ Lauriekoek.nl

5 ingrediënten vegan
Katy Beskow
Uitgeverij Becht
€22,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 4 september, 2020

LEAVE A COMMENT